Logo-youngadults-site

De wereld van young adult, enthousiaste fans en schrijnende gevoelens

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ended soon

Boeken

Young Adult wordt in Nederland voornamelijk geassocieerd met boeken. De letterlijke betekenis, echter, is jongvolwassen (ik was pas 17 voor ik achter deze betekenis kwam, en toen zat ik al in het tweede jaar van mijn huidige opleiding). De leeftijdscategorie die daarbij hoort, zit rond de 16 t/m 25 jaar, sommige vinden 21 jaar de leeftijdsgrens.

Wat zijn nou typische YA-boeken?
Tienerboeken en YA-boeken willen nog wel eens met elkaar verward worden. Misschien juist logisch – technisch gezien, dan – omdat deze leeftijden elkaar overlappen. Maar wat zijn nu echt YA-boeken? En wat zijn een paar goede voorbeelden?
YA-boeken hebben vaak een hoofdpersonage van ongeveer 16/17 jaar oud. Soms zijn ze al achtien, soms zijn ze nog maar vijftien, en in een enkel geval zijn ze al negentien. Fantasy en paranormale boeken zijn erg populair onder de young adult-lezers. Tegenwoordig mag je daar dystopie ook bijvoegen, en beginnen ook hedendaagse romans in trek te komen.

Mijn eerste YA-boeken waren de Gemma Doyle-trilogie en de Hongerspelen. Ik was ongeveer 15 jaar toen ik de achterkant van de Hongerspelen las, en ik weet nog dat ik gewoon bang was om eraan te beginnen. Ik was immers nog gewend aan boeken met een happy end en over-de-top romantiek. Twilight, om maar even een voorbeeld te noemen. Om in een keer in een toch wel agressieve wereld te stappen, was een stap naar de volwassenheid.

The Hunger Games

Je hebt de grauwe toekomstbeelden, de Apocalyps en zombies…
En daar kom ik gelijk met hét YA-boek dat lezers al jaren in haar ban heeft: De Hongerspelen-trilogie, geschreven door Suzanne Collins. De trilogie speelt zich af in de toekomst, in een nieuwe wereld genaamd Panem (voormalige Verenigde Staten) Panem is opgedeeld in 12 districten en het Capitool, waar elk jaar – sinds de opstand die het 

13e district heeft platgebrand – één meisje en één jongen van tussen de 12 en 18 uit elk district de strijd met elkaar moeten aangaan in een daarvoor speciaal aangelegde arena. 23 zullen overlijden, want er kan maar één winnaar zijn. Onze hoofdpersoon is Katniss Everdeen, 16 jaar. Katniss neemt als vrijwilliger de plaats van haar twaalfjarige zusje Primrose, wiens naam tijdens de Boete is getrokken. Nagelbijtend spannend, al helemaal als je de boeken voor de eerste keer leest (en je stiekem afvraagt hoe het kan dat een hovercraft door de lucht kan vliegen. Dat zijn toch een soort waterboten?!)

Maar naast De Hongerspelen, zijn er uiteraard nog tal van andere dystopische romans: Legend (Marie Lu), Divergent (Veronica Roth), De Selectie (Kiera Cass), 

the Giver (Lois Lowrey) om maar een paar beroemde voorbeelden te noemen. 
De toekomstbeelden van schrijvers lijken aardig op elkaar (De Test van Joelle , bijvoorbeeld, heeft ontzettend veel weg van De Hongerspelen), of zijn juist ontzettend verschillend.

De magische werelden, mythologische helden en paranormale wezens…
Fantasyboeken zijn waarschijnlijk het meest populair bij young adults. Halfbloed Percy Jackson (zoon van de Griekse god Poseidon) die de strijd aangaat met de Titanen in de mythologische serie Percy Jackson en de Olympiërs. Meghan Chase die de strijdt aangaat met de IJzerkoning en erachter komt dat ze de dochter van de elfenkoning Oberon is, in de ontzettend populaire serie The Iron Fey. Twilight, de Gemma Doyle-trilogie, Beautiful Creatures, de Grisha, Elizabeth George met haar serie Fluistereiland…

StormgevaarrNu zul je het misschien raar vinden dat Elizabeth George hier tussenstaat. Misschien ook niet. Elizabeth George heeft namelijk op een perfecte manier de realiteit en fantasy weten samen te voegen. Doordat Becca de gedachten van anderen kan opvangen, en haar boeken een paranormaal tintje bevatten, behoort ze wel degelijk tot het genre fantasy/paranormaal, maar ook bij fictie.

… en de realistische boeken, de werelden die op de onze lijken en toch ook weer niet
Sarah Dessen, Rainbow Rowell, Helen Vreeswijk, John Green zijn enkele schrijvers die je meenemen in de wereld die Gevoelens heet. Hun verhalen slepen je mee, met schrijnende emoties en brandende ogen na afloop.

Young adults komen in vele vormen en maten voor, met verschillende soorten verhalen en karakters en werelden. Young adults zijn belangrijk, omdat ze niet alleen informatief, ontzettend leuk en uniek zijn, maar ook omdat ze het lezen kunnen bevorderen!

Maar deze boeken zouden niet bestaan zonder de fans. En fans zijn er zeker! Enthousiastelingen die het fan-zijn naar een nieuw level tillen, die het lezen aanmoedigen, die erover schrijven of hun meningen via YouTube delen. Die meer boeken kopen dan een bankrekening aankan. En ja, ik denk dat wij allemaal wel zo vanbinnen zijn… stiekem, natuurlijk.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.