Logo-youngadults-site

De geheimen van Whidbey, het Fluistereiland

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Elizabeth George

Ended soon

Elizabeth GeorgeElizabeth George is voornamelijk bekend van haar wereldberoemde detectiveserie Inspector Lynley (tevens een televisieserie bij de BBC), maar heeft inmiddels ook boeken voor ons, young adults, geschreven. Een thrillerserie, met een vleugje fantasy!

Het verhaal draait om Becca King, een veertienjarige meisje dat zowel een gave als een vloek heeft. Ze kan namelijk de gedachtes van mensen om haar heen opvangen, maar omdat dit nogal vermoeiend kan zijn voor Becca, heeft ze een AUD-box: een apparaatje dat een soort ruis produceert, wat de vlagen van gedachten om haar heen maskeert. Haar stiefvader weet hier echter goed misbruik van te maken, en wanneer Becca gedachten opvangt van de misdaad die haar stiefvader gepleegd heeft, gaan Becca en haar moeder op de vlucht.

Haar moeder zorgt ervoor dat Becca bij een vriendin van haar op het mysterieuze eiland Whidbey kan logeren, zodat Becca’s moeder naar onderdak kan zoeken. Bij aankomst is er echter niemand te bekennen, en al snel blijkt de vriendin van Becca’s moeder overleden te zijn. Vanaf dan beginnen de mysteries en spanningen van het eiland.

De mysteries en geheimen van Whidbey; het fluistereiland
In boek één, Stormgevaar, draait het voornamelijk om twee gebeurtenissen: Becca die op de vlucht is voor haar stiefvader, en Derric die door een raadselachtig ongeluk in coma in het ziekenhuis ligt. Becca’s vluchtpoging begint in eerste instantie dan ook niet al te gemakkelijk: ze kan haar moeder niet meer bereiken, ze heeft geen plek waar ze kan blijven en tot overmaat van ramp maakt het kreng Jenn het Becca er het op de middelbare school niet veel gemakkelijker op.

In boek twee, Ik weet wat je denkt, neemt het verhaal echter een andere wending: Becca’s stiefvader speelt bijna geen rol meer, het tij is weer gekeerd en het verhaal maakt nu ruimte voor een zwarte zeehond die elk jaar rond dezelfde tijd van het jaar langs komt zwemmen. Hoewel het weer even rustig was, komt de druk en spanning langzaam weer terug. Becca moet samenwerken met het kreng Jenn, ze heeft problemen met haar vriendje Derric en ze moet het geheim van de zeehond zien op te lossen.

Schaduwkant, het derde boek in de reeks Fluistereiland, neemt tevens wéér een andere wending. Waar Ik weet wat je denkt draait om de zeehond Nera die een paranormaal tintje aan het boek weet te geven, lijkt het verhaal in Schaduwkant verder te gaan waar Stormgevaar eindigde. Becca’s stiefvader speelt weer een grote rol. Nu moet Becca niet alleen haar stiefvader in de gaten houden, echter ze wil Derric ook helpen in de zoektocht naar zijn zus. Niet te vergeten dat er ook nog eens drie nieuwkomers op het eiland zijn, genaamd Parker Natalia, Isis Martin en Aidan Martin. Is één van deze drie de stichter van de geheimzinnige branden? De eerste was misschien een ongeluk, maar de tweede zeker niet. De derde al helemaal niet, want daar kwam iemand bij om het leven.

De personages

Elizabeth George writer

Het was af en toe te merken dat Stormgevaar George’s eerste young adult is. Becca, die veertien behoort te zijn, heeft ontzettend veel karaktertrekken van een zeventienjarige.

De heuse stereotypes zijn ook aanwezig: Jenn, het kreng. Derric, de ontzettend knappe jongen die, uiteraard, geheimen met zich meedraagt. Seth, die nogal stalkerig overkomt en zijn ex-vriendin Hayley maar niet uit zijn hoofd kan zetten. De drugsgebruikers, een ongeluk dat zo voor de hand liggend is, maar toch niet kan worden opgelost door de politieagenten.

Toch beginnen deze stereotypes echte karaktertrekken te vertonen. Want hoewel Becca overduidelijk de hoofdpersoon is, worden er ook hoofdstukken uit het perspectief van Hayley, Seth en Derric vertelt. Pas dan krijg je inzicht in deze personages en realiseer je je dat ze helemaal niet zo oppervlakkig zijn als ze doen overkomen in eerste instantie.

Pas in Ik weet wat je denkt en Schaduwkant, beginnen de diverse personages echt een individuele verhaallijn te krijgen. Ook de volwassen karakters, zoals de paranormaalbegaafde Diana Kinsale die Becca helpt met haar gave, hulpsheriff en tevens de adoptievader van Derric, Dave Mathieson, de opa van Seth, Ralph Darrow.

Eén van de mooiste gebeurtenissen is denk ik toch wel de vriendschap die zich tussen Becca en Jenn gevormd heeft. Ik vond het namelijk zo jammer dan Jenn in het eerste boek enkel als een jaloers kreng was weggezet, terwijl zij juist zoveel potentie heeft!

Traag tempo
Wat voor sommigen een groot nadeel kan zijn, maar wat ik juist aantrekkelijk vond, is de trage verhaallijn. De boeken, en in het bijzonder Stormgevaar, heeft weinig spanning en kabbelt rustig voort. In Ik weet wat je denkt en Schaduwkant, begint de spanning zich op te bouwen.

Elizabeth George heeft een manier van schrijven die je meesleept en ervoor zorgt dat de boeken stuk voor stuk niet weg te leggen zijn. Zo las ik de boeken in de bus (ook al werd ik hier af en toe misselijk van), als ik naar bed ging en tussen het huiswerk maken door.

Mijn gemiddelde beoordeling is vier sterren. Hoewel ik soms neigde om de serie drie sterren te geven, wist George mij hiervan te weerhouden door haar schitterende vertelling. Hoewel er niet altijd evenveel spanning en sensatie is, leer je ontzettend veel over de eilandbewoners, ons hoofdpersoon Becca, de mysteries en de geheimen van het eiland Whidbey.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.