Logo-youngadults-site

Strijden om de prins in De Selectie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
9789000338344

9789000338344De Selectie vertelt het verhaal van America Singer, een meisje dat in het land Illea, een dystopische versie van het huidige Amerika, tot één van de lagere kasten behoort. Haar familie is niet rijk, maar dat maakt America niet uit. Het enige wat ze wil is trouwen met haar grote liefde Aspen. Ze is echter gedwongen haar relatie met hem geheim te houden want Aspen komt uit een lagere kaste dan zij, iets waar haar moeder absoluut niet mee akkoord zou gaan. Zij wil alleen maar het beste voor haar dochter, en dat is een hogere kaste en een rijker leven.

America’s moeder is daarom ook verschrikkelijk blij wanneer America wordt uitgenodigd om zich op te geven voor de Selectie, een soort wedstrijd waarin 35 meisjes strijden om het hart van prins Maxon, en daarmee de troon van Illea. Ook haar vriendje Aspen wil dat ze zich opgeeft, al is het maar om haar toekomst te verbeteren. Dus besluit America mee te doen, niet wetend dat ze daarmee haar hele leven op zijn kop zet. America wordt namelijk uitgekozen en vertrekt niet veel later naar het kasteel van de prins. Vanaf dat moment wordt ze gedwongen mee te doen aan een strijd die ze eigenlijk helemaal niet wil winnen. Maar als ze prins Maxon ontmoet, begint ze toch weer te twijfelen. Is het leven van een prinses misschien toch niet zo vreselijk als ze in eerste instantie had gedacht?

In één dag uit
De Selectie is echt zo’n verhaal dat je in één dag kunt uitlezen. Kiera Cass heeft een vlotte schrijfstijl waardoor het boek heel makkelijk weg leest. Daarnaast is het niet een heel dik boek en weet Cass je met elk hoofdstuk verder in het verhaal te trekken, waardoor je eigenlijk wel door móét lezen. En dat terwijl er eigenlijk nauwelijks iets spannends gebeurt in het verhaal. Het draait vooral om mooie jurken, America’s liefdesleven en het gekibbel tussen de 35 meisjes. Heel af en toe is er een inval van rebellen die het spanningsniveau ietsje omhoog haalt, maar verder zit er eigenlijk vrij weinig spanning in het verhaal. Dit betekent echter zeker niet dat het geen leuk boek is om te lezen, want ook al gebeurt er weinig, er gebeurt genoeg om je aandacht van begin tot eind vast te houden.

Interessante dystopische wereld
In dit eerste deel wordt er nog niet heel veel aandacht besteed aan de wereld buiten het paleis, maar de hints die Kiera Cass laat vallen, maken ontzettend nieuwsgierig naar meer. Sowieso is het kastensysteem al heel interessant, maar volgens mij schuilt er nog veel meer achter die hoge paleismuren dan America tot nu toe weet. Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen dat iedereen in kasten leeft, zo tegen het huidige Amerikaanse principe in? Wie zijn die rebellen en hoe gaat het leven er aan toe in de andere kasten? Ik hoop heel erg dat de volgende delen hier wat dieper op in gaan, want de glimpjes info die Cass in De Selectie geeft roepen alleen maar meer vragen op over de geschiedenis van deze bijzondere dystopische wereld. 

Echt prinsessenboek
Mannelijke lezers, wees gewaarschuwd, want De Selectie is een echt meidenboek. Het zit vol met prinsessenjurken, romantische wandelingen door de tuin, dienstmeisjes die het liefst dag en nacht bij je willen zijn en af en toe een catfight. En natuurlijk een driehoeksrelatie. Al heb je als lezer al gauw de neiging om voor prins Maxon te gaan, omdat je eigenlijk helemaal niet zo veel weet over de relatie tussen Aspen en America, die er vanaf het begin af aan eigenlijk gewoon al is. Hopelijk wordt die in het volgende deel dus nog een beetje uitgediept. Maxon leer je daarentegen steeds beter kennen en het duurt niet lang voordat je samen met America een beetje in katzwijm valt voor zijn charmes!

Al met al vond ik De Selectie erg leuk om te lezen. Verwacht geen superspannend boek, maar het verhaal is toch zeker interessant genoeg om van begin tot eind te boeien. Bovendien maakt het erg nieuwsgierig naar de volgende twee delen in de serie, die gelukkig al zijn verschenen! Dit eerste deel in de Selectie-trilogie krijgt van mij 4 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “Strijden om de prins in De Selectie

  1. Deze staan op me Ereader,, moet die nog lezen… denk dat die ook wel goed zijn… 🙂

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.