Logo-youngadults-site

Het verhaal van de bijzondere kinderen gaat verder…

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
9789044821802

9789044821802In De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine maakten we kennis met Jacob, die op een afgelegen eiland voor de kust van Wales ontdekte dat de verhaaltjes die zijn opa hem vroeger vertelde helemaal geen verzinsels waren. Er staat echt een weeshuis op het eiland en het zit vol met bijzondere kinderen: kinderen die uit het niets vuur kunnen maken, kinderen met bijen in hun buik en kinderen die zo licht zijn dat ze gewoon wegzweven als je ze niet vasthoudt. Maar deze kinderen lopen samen met hun ymbryne mevrouw Peregrine ongelooflijk veel gevaar, want ze worden opgejaagd door kwaadaardige hulsels en schepsels, die niet zullen rusten voordat ze alle bijzondere kinderen van het leven beroofd hebben…

In dit tweede deel over de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine zijn de kinderen op de vlucht geslagen voor de hulsels en schepsels. Hun prachtige eiland is verwoest, maar gelukkig hebben ze mevrouw Peregrine nog wel kunnen redden van de monsters. Ze zit alleen wel vast in haar vogelgedaante, en dat kan erg gevaarlijk zijn. Als ze te lang vogel blijft, kan het namelijk zo zijn dat ze voor eeuwig vast blijft zitten.. Om dat te voorkomen moeten de bijzondere kinderen op zoek naar misschien wel de enige overgebleven andere ymbryne, in het door oorlog geteisterde Londen van 1940.

Mysterieus en een tikje luguber
Het was even geleden sinds ik het eerste deel in deze serie had gelezen, dus ik moest er echt weer even inkomen. Gelukkig worden aan het begin van het boek alle bijzondere kinderen en belangrijke personages nog even voorgesteld, zodat het al snel duidelijk is wie wie ook alweer was. Toch zit er wel wat minder vaart en spanning in dit tweede deel, waardoor ik er net iets langer over heb gedaan dan over deel 1, dat ik echt in één ruk heb uitgelezen. Dat neemt echter niet weg dat Omhulde stad nog steeds een heel mooi verhaal is, vol mysterieuze personages, bizarre foto’s en gebeurtenissen die soms een tikje luguber zijn. Vooral die foto’s zorgen weer voor een heel bijzondere sfeer. Ze zijn wat minder griezelig en bizar dan de foto’s uit het eerste deel, maar ze zijn nog steeds heel intrigerend en vullen het boek perfect aan. En natuurlijk staat dit boek weer prachtig in de boekenkast!

Tijdlussen en geschiedenis
Wat erg interessant is aan Omhulde stad, is dat het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt in verschillende tijdlussen. Soms een beetje lastig om te volgen, maar over het algemeen erg fascinerend. Zo speelt een groot deel van het verhaal zich af in het Londen van de Tweede Wereldoorlog en komen de kinderen midden in een enorm bombardement terecht. Dankzij de oude foto’s die Ransom Riggs erbij plaatst, wordt het nog makkelijker om je voor te stellen hoe de stad er destijds uit moet hebben gezien. Combineer dat met de hedendaagse gedachten van Jacob en de ervaringen van kinderen die al honderden jaren oud zijn, en je hebt een boek dat van begin tot eind intrigeert.

Groeiende personages
Ook komen we steeds meer te weten over wie de bijzondere kinderen nu eigenlijk zijn. Zo leer je Emma behoorlijk goed kennen in dit boek en krijgt Jacob ook wat meer diepgang, nu hij zijn eigen gave aan het ontdekken is. Ze maken echt een ontwikkeling door, waardoor het niet moeilijk is om met ze mee te leven. Daarnaast komen we erachter waarom die hulsels en schepsels nou eigenlijk achter de bijzondere kinderen aan zitten, maar denk maar niet dat alle vragen worden beantwoord in dit tweede deel… Het einde van het boek blijft namelijk verschrikkelijk open, waardoor je niet anders kan dan hopen dat Ransom Riggs snel verder schrijft.

Al met al is Omhulde stad weer een prachtig boek vol spannende avonturen, sfeervolle foto’s en bijzondere mensen. Voor mijn gevoel zat er iets minder vaart in dan in deel 1, maar dat neemt niet weg dat het verhaal van de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine ontzettend interessant en fascinerend blijft, en absoluut een aanwinst is voor in je boekenkast! Ik geef Omhulde stad vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.