Logo-youngadults-site

Geweldige boekverfilming van The Maze Runner

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
tmr

tmrVorige week zondag 14 september was het dan zover; de Nederlandse fan screening van The Maze Runner, naar de gelijknamige bestseller van James Dashner. Amsterdam was the place to be, bij Pathé de Munt (Vijzelstraat 15) om precies te zijn. Zenuwslopend was het zeker, want wat als er iets misgaat? Een verkoudheid? Misschien wel de griep. Wat als de trein niet rijdt? Stel je voor dat mijn naam niet op de lijst staat. Omdat ik niet goed ben in op tijd komen (zeg maar gerust, veels te vroeg of veels te laat), had ik deze keer besloten een extra vroege trein richting Amsterdam te nemen. De zaal ging om één uur open, maar ik was er rond kwart voor één – nadat ik mijzelf verplicht had nog wat winkels in en uit te lopen – waarna de film aansluitend om half twee begon. Een half uur wachten dat gevuld ging met gegiechel, opgewekt gefluister en een tig foto’s.

Camera schuchter dat ik ben, probeerde ik de lens zoveel mogelijk te ontwijken. Er werd namelijk een sfeerverslag gemaakt, maar ik hoefde nu ook weer niet geïnterviewd te worden. Voordat de film begon, was er nog een korte introductie waarin verteld werd dat je de Nederlandse vertaling (De Labyrintrenner) kon winnen, of een exclusieve foto van het labyrint. Daarna werd het – eindelijk – donker, en begon de film.

tmrr

Ik wil niet te veel verklappen, maar je zal waarschijnlijk wat kleine spoilers voorbij zien komen!

Thomas (Dylan O’Brien) wordt wakker in een lift zonder dat hij enig idee heeft wie hij is. Wanneer de lift zijn eindpunt heeft bereikt – de Laar – ontmoet hij heethoofd Gally (Will Poulter), Newt (Thomas Brodie-Sangster) en leider Alby (Aml Ameen).

In de Laar wonen enkel jongens met verschillende leeftijden. Chuck (Blake Cooper) vertelt Thomas dat ze zijn ontvoerd en dat ze al een paar jaar bezig zijn met het vinden van een uitweg. De Laar is namelijk omringt door metershoge muren, met daarachter een wat in de eerste instantie eindeloos labyrint blijkt te zijn. Enkel de Renners, met hun leider Minho (Ki Hong Lee), mogen het labyrint in daglicht betreden.

Dan arriveert het enigste meisje (Kaya Scodelario) ooit. Helaas is haar rol zodanig bewerkt, dat ze voor het meeste gedeelte maar een beetje op de achtergrond bleef. Dat is, en blijft, mijn grootste probleem met deze verfilming; ze hebben een personage toegevoegd, maar dat hadden ze net zo goed niet kunnen doen. Erg jammer, aangezien Teresa in het boek een grote rol speelt en hier meer naar de achtergrond is verplaatst.

tmr 5De film is op bepaalde momenten anders dan het boek, dat moet ik toch wel vermelden. En uiteraard weten wij fans dat met andere boekverfilmingen ook wel, aangezien het immers bijna onmogelijk is om een heel boek in een film van ongeveer anderhalfuur/twee uur te plaatsen. Het is echter niet zoals Catching Fire waarin een paar kleine details veranderd werden, maar waarin het meeste werd gepresenteerd zoals in het boek beschreven staat. Daarentegen is het ook niet zo’n transformatie als ze gedaan hebben bij Percy Jackson. Het is een soort middenweg, met voornamelijk tegen het einde aan wat wendingen. Storend? Zeker niet. de verhaallijn bleef namelijk exact hetzelfde, alleen wijzigden bepaalde scenes, handelingen en gebeurtenissen.

De special effects zijn verbluffend. Het acteerwerk prachtig. De acteurs waren in mijn ogen perfect voor hun personages, waar ze hun karakters en diens geheugenverlies perfect wisten neer te zetten. Vooral Dylan O’Brien, Ki Hong Lee en Blake Cooper verdienen naar mijn mening een extra complimentje.

Soms had ik het idee dat de film wat verslapte, en op dat soort momenten waren de achtergrondmuziek en geluidseffecten echt van toepassing, om de film wat strakker te maken. Op dit soort momenten moet je het echt hebben van de excentrieke verhaallijn, die natuurlijk verbluffend blijft. Daarentegen had ik wel het idee dat de film sterker werd naarmate het einde in zicht was.

Behalve een paar kleine irritaties hier en daar, was de film – nee, is, de film – echt geweldig.

Hebben jullie al kaartjes gekocht?

Bekijk hieronder de trailer van The Maze Runner:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

4 gedachten over “Geweldige boekverfilming van The Maze Runner

  1. ^^ ik vind het inderdaad ook zeer spijtig dat de film in België pas vanaf 15 oktober te zien is. Het positieve is wel dat het me dan meer tijd geeft om het boek op tijd uit te lezen 😉

  2. Nu heb ik er nog meer zin in! 😀 spijtig genoeg moet ik in België wachten tot 15 oktober

  3. Ik ben gister geweest en vind het een goede verfilming 🙂

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.