Logo-youngadults-site

De YA leesclub over Half zwart van Sally Green

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Green Half zwartDe afgelopen weken was de young-adults.nl leesclub op heksenjacht: om precies te zijn, op zoek naar de half zwarte heks Nathan Byrn. De young-adults.nl leesclub heeft hem gevangen genomen en een oordeel geveld. Lees hier wat de YA vip-readers van Half zwart van Sally Green vonden…

Over het boek
De vijftienjarige Nathan groeit op in het moderne Engeland, waar witte en zwarte heksen naast gewone mensen leven. De witte heksen zijn goed, de zwarte heksen slecht, zo leert hij van jongs af aan. Zelf stamt hij af van beide: zijn vader is de meest gevreesde zwarte heks en berucht om zijn duistere magie; zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op tot zijn zestiende verjaardag. Dat is het moment waarop zijn vader hem drie inwijdingsgeschenken moet geven, anders zal Nathan sterven. Maar hoe kan Nathan zijn vader vinden als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, zelfs zijn eigen familie en het meisje op wie hij verliefd is niet? Maar Nathan heeft weinig keus en zal moeten terugvechten om zijn leven te redden. De jacht is geopend…

Green Half zwart

Eerste indrukken
Alle YA vip-readers delen dezelfde mening wat betreft de omslag en hun eerste indruk. Kim: “De omslag vind ik erg intrigerend en een tikkeltje duister. Persoonlijk vind ik de flaptekst precies goed, het maakt me nieuwsgierig en zorgt ervoor dat ik graag wil beginnen.” Anouk had er nog helemaal niets over gehoord, “maar de omslag van het boek spreekt me al direct aan. Ook de flaptekst nodigt uit om het boek te lezen.” Esmee was al een beetje bekend met Half zwart en daarom ook erg benieuwd naar het verhaal. “In Booktube land werd dit boek enorm gehyped. De cover ziet er ook erg mooi uit met de witte en zwarte kant.”

Gemixte gevoelens over Nathan
Over Nathan Byrn zijn de meningen toch wel verdeeld. De helft van de YA vip-readers kon zich goed inleven in het hoofdpersonage, de andere helft een stuk minder. Bij Sanne ging dit wat moeizamer. Het inleven in Nathan lukte minder goed “dan in andere boeken moet ik zeggen. Niet dat dit negatief is, maar ik kon me gewoon niet voorstellen als hem.” Emile kon zich echter wel goed inleven in Nathan. “Als man zijnde gaat een mannelijk hoofdpersonage me beter af dan een vrouwelijk hoofdpersonage qua identificeren,” aldus Emile. Kim vond Nathan “een lastig iemand om je mee te identificeren, maar toch is wat hij doet en denkt zo ontzettend logisch dat je hem wel begrijpt.”

Aparte schrijfstijl
Meerdere YA vip-lezers vonden dat Sally Green een aparte schrijfstijl heeft. Zo zegt Esmee dat ze het heel apart vond: “Vooral dat sommige stukken geschreven zijn alsof jij het zelf meemaakt. Hierdoor werd ik meteen in het verhaal getrokken.” Suzanne is het eens over de aparte schrijfstijl en vindt het “wel prettig. Het verhaal was namelijk goed te volgen.” Petra vindt de schrijfstijl juist heel fijn. “Het leest heel makkelijk en ze schrijft heel beeldend. Daar houd ik van als alles goed wordt omschreven tot in de kleinste details.”

Worden verwachtingen waargemaakt?
De meeste YA vip-readers zijn ontzettend enthousiast en raden dit boek ook zeker aan bij andere lezers. Een enkeling had beter verwacht. Annemei vond Nathan een “deprimerend personage.” Verder begrijpt ze het wel: “er is weinig om vrolijk over te zijn, maar toch voelt dit als een heel triest verhaal aan.” Marjolein raadt het zeker aan, “omdat ik het niet weg kon leggen. Ik moest weten hoe het met Nathan af zou lopen.” Ook Daan is enthousiast en raad het boek “voor honderd procent” aan. “Maar wel bij liefhebbers van fantasy, en spanning. Het is zeker spannend, en je kunt erg meeleven met Nathan. Ook vind ik de verhaallijn kloppend, en de personages goed uitgedacht.”

Eindoordeel
De meningen zijn verdeeld, maar grotendeels positief. Sanne: “Ik zou hem toch zeker een hoge score geven! Halverwege het verhaal bleef ik even steken. Maar verder echt super!” Het verhaal heeft Petra geraakt en ze wil meer lezen over Nathan. Ook Anouk vindt het een heerlijk boek om snel uit te lezen. Het gezamenlijk eindoordeel is 4 welverdiende sterretjes!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “De YA leesclub over Half zwart van Sally Green

  1. Leuk om ook andere meningen te lezen. Zelf vond ik Nathan een … apart personage.

  2. Klinkt als een interessant verhaal. Zag m van de week in de boekhandel liggen. Denk dat ik morgen maar nog een x langsga om m t kopen 😀

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.