Logo-youngadults-site

Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014 bekend

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

diorapthe-2014Het boek Tilt van Michiel Stroink (J.M. Meulenhoff) kreeg de meeste stemmen van de jongeren en won daarmee de Publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014. De Juryprijs in de categorie Vertaald gaat naar De verticale man, vertaald door Pieter van der Drift en geschreven door Davide Longo (De Geus). Dit is zojuist bekendgemaakt door juryvoorzitter Annemarie Terhell tijdens de uitreiking in Amsterdam. Vanochtend maakte Giel Beelen in zijn radioprogramma bekend dat Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem (Arbeiderspers) de Juryprijs in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig heeft gewonnen. De winnaars ontvangen elk ? 15.000 aan prijzengeld. Er is 7500 keer gestemd op de Publieksprijs, ruim tweeduizend stemmen meer dan vorig jaar.

Over De verticale man schrijft de jury: “Het  is geen verhaal waar je vrijblijvend mee wegkomt. Je kunt niet als toeschouwer aan de kant blijven staan; het zuigt je mee, het vervreemdt, fascineert, en overrompelt. De verticale man is een ervaring, een boek dat je omver blaast, en je verandert. Er zijn maar weinig schrijvers die zoiets voor elkaar krijgen.”

“Het is een beeldschoon coming of age verhaal over een jonge kwetsbare vrouw die zichzelf verstopt in haar grootouderlijk huis. Een bundel verhalen, die ongelofelijk knap is geconstrueerd en tot in de puntjes klopt, met onvergetelijke personages, een even geraffineerde als originele vorm en een vertelkracht die van de bladzijden spat”, aldus de jury over Zeven pogingen om een geliefde te wekken.

Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs
Het is de vijfde keer dat de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is uitgereikt. De prijs richt zich op boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen. Vorig jaar ging de prijs in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig naar Niemand in de stad van Philip Huff. De prijs in de categorie Vertaald én de Publiekprijs gingen naar Een weeffout in onze sterren van John Green, vertaald door Nan Lenders.

In het kader van de DJP gingen diverse jonge schrijvers samen met Daan Heerma van Voss een maand lang op tournee langs verschillende middelbare scholen. Via deze JongerenliteraTour maakten veel scholieren kennis met de literatuur en het schrijverschap. De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB in samenwerking met CJP en Stichting Lezen. De Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.