Logo-youngadults-site

De basis voor het schrijven van young adult fictie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
writing-young-adult-fiction-for-dummies

Misschien ben je allang begonnen met het schrijven van een young adult verhaal, misschien heb je zelfs al een compleet verhaal afgerond. Of misschien weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. Ik vond het daarom tijd om eens even terug te gaan naar de basis. Want zonder basis kom je niet ver en loop je wellicht tegen een writer’s block aan. Kom je er echt helemaal niet meer uit… op een gegeven moment laat je dat eens zo geweldige idee tussen het oud papier liggen, waar niemand het ooit zal lezen.

Lees daarom onderstaande basisregels door, voldoet jouw verhaal hier al aan?

  1. Leg de lezer geen woorden in de mond. Nooit! Geen enkele lezer wil vijf pagina’s lezen over waarom het gevaarlijk is dronken achter het stuur te zitten of om weed te roken. Wees eerlijk. Wees open. Vertel een meeslepend verhaal, geen verhaal waar je de lezer waarschuwt over de vele gevaren.
  2. Creëer sterke en geloofwaardige jonge personages. Jongeren zijn complex en jouw personages moeten dit weerspiegelen. Hun beslissingen zijn niet altijd de juiste. Hun gedachtegangen zijn niet altijd zinvol. Ze leren. Ze groeien. Vergeet niet om ze fouten te laten maken waar ze op een geloofwaardige manier van kunnen leren. Geef je personages macht over de gebeurtenissen in het verhaal. Jongeren in young adult fictie hebben de macht om hun wereld te veranderen. Zorg dat je dit niet over het hoofd ziet.
  3. Zorg voor een solide plot. Dit geldt vooral in young adults. Young adult lezers willen een dynamisch plot. Actie is hierin een belangrijk aspect, zelfs als het een ‘klein’ verhaal is (geen red-de-wereld-verhaal), dan nog moet het gevoel over het algemeen episch zijn.
  4. Schrijf met een sterke young adult stem. Jongeren klinken als jongeren. Ze zijn niet volwassen in een tienerlichaam. Jongeren praten anders, hebben andere interesses en prioriteiten, en gedragen zich anders dan volwassenen. Schrijf met een stem die jongeren willen horen, maar welke ook interessant genoeg is voor volwassenen (veel volwassenen lezen YA).
  5. Luister naar young adults. Zij weten wat ze willen. Praat met jongeren (of als je zelf nog jong bent, let op hoe andere in je omgeving zich gedragen, hoe ze praten). Jongeren vertellen je precies wat voor soort verhalen zij leuk vinden. Leer eerst van ze, schrijf dan een verhaal voor hen.

Een handig boek die je als leidraad kunt gebruiken bij het schrijven van jouw young adult verhalen is Writing young adult for dummies.

bol.com

 

Titel: Writing Young Adult Fiction for Dummies
Auteur: Deborah Halverson
ISBN: 9780470949542

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “De basis voor het schrijven van young adult fictie

  1. 🙂 awesome

  2. Oeee! Ik heb het boek “Een Bestseller Schrijven Voor Dummies”, maar dit is ook zwaar geniaal! Alleen jammer dat het niet in het Nederlands is. =( Dan houd ik ’t toch maar bij m’n eigen boeken. =3

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.