Logo-youngadults-site

Maarten, Mikel of Morris?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Je hebt een idee voor een verhaal in je hoofd. De grote lijnen heb je zelfs al op papier staan. En je hebt al op scènes zitten broeden. Ook heb je je personages helder voor de geest staan. Maar je hebt alleen nog niet de juiste namen voor je personages gevonden. Hoe ga je dit aanpakken?

Natuurlijk kun je ‘gewoon’ een naam kiezen die je mooi vindt. Dat doen ouders tegenwoordig ook. Maar je geeft je verhaal meer diepgang en geloofwaardigheid als je rekening houdt met verschillen in tijd, milieu, cultuur etc.

In Limburg kiest men toch andere namen dan in Friesland. In 2012 was Mathis de populairste jongensnaam in Limburg terwijl dat in Friesland Melle was.

Is je personage de zoon van een geslaagd zakenman, dan zou Maximiliaan beter bij hem passen dan Wesley.

Probeer het niet te lastig te maken voor je lezer. Als de namen van je personages met dezelfde voorletter beginnen kan dat erg verwarrend en storend zijn. Kies dus niet voor twee vriendinnen die Carol en Cato heten, maar Carol en Maartje.

Wil je dat de naam van je personage in de hoofden van je lezers blijft hangen, maak dan gebruik van alliteratie ofwel letterrijm. Denk maar eens aan heerlijk helder Heineken en Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindenlaan. Maar ook aan Donald Duck en Mickey Mouse. Maak dus gebruik van namen als Janneke Janssen, Moreno de Mol en Valerie Vos.

Zoek uit wat de naam van je personage betekent. Het kan namelijk zijn dat de betekenis van de naam helemaal niet bij je personage past. Berend betekent bijvoorbeeld sterk als een beer. Als je personage een dunne spriet en een meeloper is die zich achter anderen verschuilt dan is Berend niet echt een geschikte naam. Een andere reden om de betekenis van een naam op te zoeken is dat de naam in een andere taal een belediging kan zijn.

Kies namen uit die goed uit te spreken zijn. De lezer moet niet struikelen over de naam van een personage. Dat wil niet zeggen dat je geen aparte namen mag kiezen. Een personage uit mijn verhaal heet Sapphire (lees Safiere) en is een dochter van zeer rijke ouders. Hier heb ik dus ook goed over nagedacht. De naam past in het milieu waar Sapphire zich beweegt. De betekenis is helder juweel. Ook dat past erg goed bij haar. Niet alleen omdat rijke mensen vaak juwelen dragen maar ook omdat ze een lief meisje is met aandacht voor haar omgeving en milieubewust is. Ze springt in de bres voor mensen die hulp nodig hebben. Een echt helder juweel dus 😉

Heb je goed over bovenstaande punten nagedacht? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een site met namen geschikt voor jouw verhaal. Enkele sites die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar de perfecte naam voor je personage zijn (link kopieren en in je browser plakken):

– http://namen-voornamen.startpagina.nl/
– http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/kindernamen/top20/archief/2012/index.jsp
– http://www.behindthename.com/
– http://www.jongensenmeisjesnamen.nl/Betekenis.html

Veel succes met het vinden van geschikte namen voor je personages!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “Maarten, Mikel of Morris?

  1. Het is idd goed om bezig te zijn met de juiste naam voor de personages! Bedankt voor de tips. Ik heb zelf ook nog moeite met de namen van personages en hun rollen/karakters. Ik probeer ze te koppelen aan de betekenis van de naam.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.