Logo-youngadults-site

Lachen, gieren, brullen met THEBW

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is een feit; als je op zoek bent naar een pageturner met een uniek vrouwelijk hoofdpersonage die de gekste bovennatuurlijke gebeurtenissen overkomt, moet je bij Blossom Books zijn. Tijdreizen naar het oude Londen, een meisje met een dodelijke gave in een onmogelijke maatschappij, kunnen transformeren in een draak… Je kunt het je zo gek en origineel bedenken, of Blossom Books heeft het in haar repertoire. En ook met hun nieuwste aanwinst – roze plastic bollen die je wensen in vervulling brengen in THEBW van Risa Green – hebben ze de juiste slag geslagen.

In THEBW – Toen Het Echt Bizar Werd – is Erin de heldin van het verhaal; een zestienjarig meisje met een veel te kleine cupmaat dat teveel studeert, dolgraag op het exclusieve schooltripje naar Italië wil gaan en een tante heeft die zo gek is als een deur. Wanneer die tante Kiki op heel onverwachte wijze sterft, erft Erin van alle mensen een roze plastic bol. Meer een prulletje uit de Toys-R-Us dan een dierbaar overblijfsel van haar favoriete tante. Maar als Erin op bevel van haar beste vriendinnen de raarste dingen gaat vragen, blijken die vragen uit te komen. Plots noemt de hotste jongen van de school haar sexy, groeien haar borsten op miraculeuze wijze en komt er verandering in de relatie met een zéér leuke jongen. Zo zal alles wel op rolletjes lopen? Daar vergist Erin zich sterk in.

Humor met een grote H
Een kleine waarschuwing voordat je begint met het lezen van THEBW; train je lachspieren, anders kan je gezicht wel eens in een permanente hysterische lach – met je mond wijd open en een duivelse uitdrukking – blijven staan. Schrijfster Risa Green lijkt een gave te hebben om op de juiste momenten de meest hilarische en treffende opmerkingen te creëren. “Ik heb sowieso vanaf mijn twaalfde elke avond tot de borstgoden gebeden, dan lijkt een kristallen bol raadplegen ook niet vergezocht.” De eerste honderd pagina’s kun je niet bijkomen van het ene grapje, of je ligt alweer in een andere deuk.

Erin is een geweldig personage, die ondanks haar saaie leventje een humoristische kijk heeft op haar gezin, haar bijzondere vriendinnen – de een in de ban van allerlei spiriwiridingetjes, de andere het meest verwende meisje van de school  – en alle vreemde dingen die haar overkomen. De allereerste zinnen van THEBW geven je al een voorproefje van de humor waarmee je het hele boek geconfronteerd gaat worden; Erins proefopstel waarin ze de schoolcommissie probeert te overtuigen om haar toe te laten tot het schooltripje door alle zielige dingen aan haar leventje op te noemen, o.a. dat ze de elementen van het periodiek systeem kan opzeggen op het deuntje van WMCA.

Heerlijk herkenbaar
THEBW is een boek waarbij je vaak bevestigend zal knikken en verbaasde kreetjes zal slaken van herkenning. Met haar zestienjarige leeftijd is Erin een geschikt hoofdpersonage voor het Young Adult genre, en ze zit ook in het wereldje waarin de meesten onder ons zitten. Ze moet geen wereldreddende queeste volbrengen, maar zichzelf zien te redden in het tienerwereldje met problemen als een allereerste vriendje, vetes op school en een vriendin die gepest wordt. Naast het feit dat ze een geweldig hoofdpersonage is met haar goede en slechte kanten, kun je je ook als jongvolwassene met haar identificeren.

Veel meer dan een chicklit met een bovennatuurlijk tintje
Als je naar de kaft kijkt met de roze en paarse kleurtjes en de vele (prachtige) vrouwelijke tekeningetjes, krijg je misschien het gevoel dat je aanbeland bent bij zo’n feelgood romannetje over liefde en meisjeszaken waarbij je je verstand op een laag pitje moet zetten. THEBW is echter veel meer dan een chicklit met een bovennatuurlijk tintje en een grote portie humor. Op een prachtige manier wordt het levensverhaal van een meisje dat uit haar saaie leventje wil ontsnappen verweven met een nieuwe draai aan magie: een glazen, wensvervullende bol. Het verhaal raakt ook aan zoveel serieuze thema’s: het verwerken van de dood van een heel belangrijk persoon, pesten, het buitenbeentje zijn en vooral volwassen worden en het groeien tot de persoon die je worden wilt.  THEBW krijgt van mij vier welverdiende sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

4 gedachten over “Lachen, gieren, brullen met THEBW

  1. Vroeger, lang geleden, was ik helemaal verslaafd aan de Tina Toppers; een serie boeken van verschillende auteurs over tienermeiden en hun liefdesleven en/of hun vriendschappen. Met THEBW was het net of ik een nieuw deeltje uit die serie had ontdekt. Het las weer heerlijk lekker weg en de beelden die Risa Green weet op te roepen zijn echt té grappig. Ik snap echt niet waarom Erin zichzelf zo saai vindt; ze is juist ontzettend grappig!

    Ik sluit me dan ook helemaal aan bij deze mooie recensie van Amélie, met een kleine toevoeging: THEBW is zeker meer dan een feelgood chicklit met een bovennatuurlijk tintje, het leert ons namelijk dat we uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk en dat we zelf iets van het leven moeten maken, maar dat we daarbij wel open moeten staan voor nieuwe ervaringen.

  2. Vind de eerste alinea al verwarrend. In eerste instantie dacht ik dat ik één of ander kinderboek was tegengekomen. Maar nu weet ik wel dat het een chicklit is. Moh, niks voor mij. Misschien ben ik bevooroordeeld over chicklits, maar ik vind het niks. =P

  3. Wat een positieve recensie! Ik ben heel erg benieuwd naar het boek!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.