Logo-youngadults-site

Overstroomd, een meeslepend debuut!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Overstroomd

We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.

Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied.
Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

Meeslepend
Overstroomd is het debuut van Eva Moraal. In Overstroomd wordt een Nederland in de toekomst geschetst. Een schrijnende toekomst waar ik zelf soms bang voor ben om die ooit mee te maken. Eva heeft die wereld meeslepend beschreven. Al na een paar pagina’s werd ik compleet meegezogen in de wereld van Nina en Max.

Belevingswereld
Vooral mooi vond ik de beschrijvingen van Max’ belevingswereld. Zijn woede, zijn tweestrijd en zijn onmacht spatten zo van de bladzijden af dat ik ze ook voelde. En dan zijn gevoelens voor Nina. Een Natte hoort geen vriendschap met een Droge te sluiten. Toch, als ze elkaars wereld gezien hebben groeit hun fascinatie voor elkaar en zo ook hun vriendschap.
Maar dan gebeurt er iets waardoor voor Max niets meer is wat het lijkt.

Toekomst
Overstroomd speelt zich af in de toekomst. Men rijdt in elektrische auto’s en gebruikt o.a. hand computers. Toch had ik al lezende niet het gevoel dat ik in de toekomst vertoefde. Eerder in het verleden. Waar dat aan lag? Door beeldmateriaal hebben we een goed beeld van het verleden. Wat de toekomst gaat brengen en hoe die er uit zal zien is toch een beetje afwachten. In ieder geval heeft het mij geen seconde gestoord dat ik me niet in de toekomst waande.

Niet alleen voor Young Adults
Overstroomd is een boek dat goed opgebouwd is en boeiend en meeslepend is. Een boek dat je eigenlijk niet wilt neerleggen omdat je perse wilt weten hoe het nu in elkaar zit. Heeft de gouverneur een rol gespeeld? Hoe zit het nou met Li? Wat doe hij toch allemaal?

Eva Moraals boek is een boek geworden over vriendschap, over (on)mogelijke liefde, over broederliefde, maar ook over familiebanden en angsten. Een boek dat niet leeftijdgebonden is en jong en oud zal boeien. Ook is het een boek dat, als je het gelezen hebt, je nog een flinke tijd bezig zal houden. Is dit een denkbare toekomst? Zullen onze kinderen straks een Nina of een Max zijn? Zou ik als Natte verliefd kunnen worden op een droge?

Ik ben erg benieuwd wat Eva nog meer voor ons in petto heeft. Want een ding staat als een paal boven water, schrijven kan ze. Overstroomd krijgt van mij een dikke vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

5 gedachten over “Overstroomd, een meeslepend debuut!

  1. Ik heb m al gelezen en hij is echt supermooi 🙂 Erg gemeen om steeds van vertelperspectief te wisselen; dan had je net een stukje gelezen vanuit Nina (voor mijn gevoel steeds een kort stukje) en dan dacht ik: ‘ah, ik kan die van Max er nog wel achteraan lezen.’ En dan een stuk of tien keer, voor ik besefte dat ik weer een half uur verder was. Echter superknap dat ze twee zo verschillende schrijfstijlen per vertelperspectief hanteerd, waardoor je echt het gevoel hebt dat je mee kijkt met twee verschillende mensen. Ook leuk vind ik de humor en opmerkingen, die Eva Moraal allemaal rondom de Natte en Droge cultuur heeft opgebouwd. Ontzettend knap gedaan en dit smaakt zeker naar meer!

  2. O nee, weer zo’n leuk boek dat ik wil lezen…

  3. Klinkt als alweer een leuk boek voor op mijn leeslijstje 🙂

  4. Dit boek moet ik lezen en ja ik verval in herhaling

  5. wEER EEN TITEL VOOR OP MIJN LIJSTJE!! :d

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.