Logo-youngadults-site

De lijst!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Er zijn van die dagen dat inspiratie ver te zoeken is. Je hebt al een aantal hoofdstukken geschreven, maar je hebt last van een (zogenaamde) writersblock. Wat dan? Je surft gewoon naar www.young-adults.nl en gaat aan de slag met een van onze schrijfoefeningen die, zeker weten, garant staat voor inspiratie.

Deze week is het tijd voor een van mijn favoriete oefeningen. De lijst! De lijst is een opsomming van zelfstandige naamwoorden. Maak de lijst zo lang je wilt. Mensen, dieren, dingen, gevoelens, tijd en ruimte, plaatsen, eigenschappen, gebeurtenissen, denkbeeldige zaken of personen, alles mag op de lijst. En breidt de lijst, bij tijd en wijle, uit. Hoe langer de lijst, hoe meer inspiratie.

Volgende stap

Lees het laatste hoofdstuk van je verhaal door zodat je goed weet waar je gebleven bent en lees dan de lijst met je zelfstandige naamwoorden door. Kies daar één of twee woorden (bijvoorbeeld een emotie waar je personage last van kan hebben of een bepaalde plaats waar je personage van plan is naar toe te gaan) uit die zouden kunnen passen bij het onderwerp van je verhaal en schrijf daar een korte scène over.

De kast
Het eiland
Het paard
De heer
De grootvader
Het geluk
Het zwaard
De rots
Het graf
Het bos
Luilekkerland
De bloem
De elf
Het lichaam
De buurman
Het restaurant
De aarde
De schim
Het lot
Het duitser
De nacht
De liefde
De traan
De schuld
De oorzaak
De dag
Het ongeluk
De oorzaak
Verweggistan
De kabouter
De wind
De dood

Ik heb gekozen voor ‘de traan’ en ga daar een scène over schrijven. Probeer ook de schrijftips van de afgelopen weken tijdens deze oefening in gedachten te houden. We hebben het eerder gehad over show don’t tell en specifiek zijn. Op die manier behaal je het beste resultaat en heb je de meeste kans dat de oefening ook echt bruikbaar is voor je verhaal.

Hieronder vind je mijn resultaat:

Al die weken had ik mijn gevoelens diep weggestopt. De woede jegens Jasmijn. Waarom moest Jasmijn steeds weer over me heen walsen? De onmacht. Waarom heb ik zo’n moeite met het opkomen voor mezelf? Maar ook het verdriet. Wat doet het pijn dat Timber niet de Timber is die ik voor ogen had. En nu tuimelen alle emoties als rotsblokken door mijn lijf. Ze willen niet meer opgesloten zitten.

Ze willen eruit. Verlost worden. Als ik de tranen over mijn wangen voel kriebelen gooi ik me op het bed. Ik bijt op het kussen en smoor zo mijn schreeuw. Mijn vuisten bonken op de matras. Steeds harder en harder. Tot ik geen sprankje kracht meer in me heb. Dan rol ik mezelf op als een egel. Ik wieg heen en weer. Tot mijn ademhaling weer rustig is. Een besluit heb ik genomen. De oude Dido bestaat niet meer. Vanaf vandaag ga ik opkomen voor mezelf. Eindelijk!

Ik hoop dat deze oefening ook bij jullie voor veel inspiratie zal gaan zorgen. En natuurlijk kan dit lijstje leiden tot inspiratie voor andere lijstjes. Bijvoorbeeld een lijstje met gevoelens.

Zet hem op en tot volgende week.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

4 gedachten over “De lijst!

  1. Haha, echt?! Nou, ik kijk alweer uit naar de tip(s) van morgen! Woensdag is mijn favoriete dagje wat dat betreft! Uitslapen, ruim de tijd hebben voor een kopje koffie en dan hier voor de laptop ontbijten. Die tips maken dat ik de dag alweer super blij begin. Heerlijk is dat! =) En ik houd van die kraan als figuurlijk voorbeeld. Is ook heerlijk! =D

  2. Hi @Ilsepils1995. Ja, de oefening lijkt er iets op. Maar is toch ook weer heel anders. Bij titelschrijven heb je geen idee waar je verhaal over moet gaan. Bij deze oefening weet je het wel al. Maar zit je vast. En een woord kan dan de kraan weer doen stromen 😉
    By the way, ik keek ook al uit naar een reactie van jou 😀

  3. Hahaha ik daxcht al ilse zou wel gereageert hebben;-)

  4. Haha, heftig stukje! De oefening heeft veel weg van titelschrijven, maar is zeker iets waarmee ik wat kan!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.