Logo-youngadults-site

De boekenkast van Ilse

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Gelukkig hebben we ook deze week weer een boekenkast. En Ilse heeft ruim de tijd genomen om de vragen te beantwoorden! Het is een heel leuk verhaal/interview geworden, waar je ook een klein beetje kennismaakt met wie Ilse is. Ze leest heel veel en schrijft ook nog eens daarnaast. Ik zou zeggen lees het interview en bekijk haar boekenkast!

Hoe zou jij de inhoud van je boekenkast omschrijven?
Nou, ik heb een breed scala, een ratjetoe. Er staat van alles en nog wat in!  Leesboeken van verschillende genres, de hele verzameling Sims 2 spellen. Je vindt er kookboeken, muziekboeken (jup, ik speel keyboard en een “tokkeltje” gitaar), een woordenboek, boeken over het schrijven van boeken en een boek over psychologie. Of ik daarin een opleiding volg? – Nope. Vind het gewoon bijster interessant! Dan zijn er nog, heel belangrijk, mijn Moleskines en andere schrijfboekjes. Wat je trouwens ook niet mag missen zijn de drie boeken van Keri Smith. Creativiteit uit zich bij mij niet alleen in het denken; soms moet het er ook even op een andere manier uit.

Welk genre lees jij het allerliefst?
Hier en daar staan er non-fictieve dingen en romans in. Romans ben ik namelijk dol op! Boeken die onder fantasy vallen en boeken waarbij bovennatuurlijke krachten deel uitmaken van de hoofdlijn steken met kop en schouders boven de rest uit in mijn kast. Meestal zijn het combinaties van roman en fictie samen in één boek waar je mij voor kunt triggeren. Want zeg nou zelf: Wat is er beter dan dat?!

Hoeveel boeken lees jij gemiddeld per week, maand, kwartaal of jaar?
Há! Dat is een vraag waarop ik sinds 2011 antwoord kan geven. ’t Idee kwam bij me op om in Word een lijstje bij te houden!

Vorig jaar las ik 30 boeken, waarvan ik er 29 heb uitgelezen. Op het moment zit ik voor dit jaar op 18 gelezen boeken en ik ben nu bezig in nummer 19 (Kelley Armstrong – The Calling). Dat zijn al 5 boeken meer dan vorig jaar rond deze tijd! Ik denk dat het er wel meer zouden zijn geweest, zij het niet dat ik de afgelopen anderhalve maand barweinig gelezen heb voor mijn doen. Ik zat middenin de verhuizing en nog steeds is niet alles gedaan, dus zin om dan even lekker met een boek te gaan zitten heb ik niet zo gauw. En ik moet bekennen… Ik was vroeg klaar met school – examenjaar, inderdaad –  en op school las ik erg veel in de les.

Wat is je favoriete boek?
Eén boek kan ik je niet noemen, maar de serie fictieboeken House of the Night door P.C. en Kristin Cast vind ik helemaal top. De eerste serie die ik las waarbij ik echt wild was van de teamspirit. En net wat ik hierboven al zei: lekker veel romance ertussendoor!

Bij de non-fictieboeken noem ik dan Sarah Dessen, want ik vind haar een geweldig goede schrijfster. Ze kan de zwaarste stof nog steeds gemakkelijk maken om doorheen te lezen. Bovendien heeft zij altijd plek voor de gedachtegang en emoties van de hoofdpersoon en dat vind ik heel mooi.

Welk boek wil jij nog heel graag lezen?
Deel één van de Nachtschade-serie vond ik helemaal te gek. (Alsnog vet bedankt dat ik dat boek toen kreeg van jullie!) Deel twee heb ik sinds een maand of zo. Tegelijkertijd gekocht met The Calling (en Wij Waren Hier). Ik denk dat ik deel twee, De Flirt, ga lezen zodra ik The Calling uit heb. Dan zijn er nog 15 boeken die gelezen moeten worden en tegen de tijd dat ik De Flirt uit heb, zijn dat er waarschijnlijk alweer 16 of misschien zelfs meer. (Verbrand is namelijk uit, deel 7 van House of the Night!) Er is altijd genoeg te lezen, in elk geval!

Welk boek heb jij het meest herlezen?
Tjiew, dan moet ik echt even terug naar mijn vroege kindertijd. Toen deed ik weleens boeken vaker lezen, maar ik zou niet weten wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan en bij welk boek dat dan was!

Wat ik weleens doe, is een fragment van een boek teruglezen. Van die stukken waarop het plot nog veel kanten uit kan. Heb je vast weleens gehad. Jij denkt iets en uiteindelijk gaat het totaal de andere kant uit? Of dat er één of andere scène is in een boek dat je zo te gek vond, maar je niet meer weet wat er exact is gebeurd? Waarvan je dan dolgraag wilt weten wat dat ook alweer was, zodat je dat gevoel kunt vasthouden voor je eigen schrijven?Dan zit je goed! Dat zorgt soms voor prima inspiratie.

Welk boek is een echte miskoop geweest?
Zonder twijfel In Deze Boom en Exit. Het zweverige en piekerige aan In Deze Boom wat in de achterflaptekst al doordringt sprak me meteen aan, maar ik vond het echt een naar boek. Exit was nog veel erger. Was erg blij dat Exit maar zo’n dun boek is. Ik vind het mooi als er veel diepgang in zit, maar Exit was gewoon zó’n naar boek. Die wilde ik zo snel mogelijk uit hebben om hem op de te koop te zetten. Bah!

Welk boek/welke serie is een absolute aanrader?
1.    De serie House of the Night dus natuurlijk!
2.    The Darkest Powers en de Darkness Rising trilogieën door Kelley Armstrong. Stiekem was die eerste trilogie een steek in m’n hart, want ik had hetzelfde idee voor een verhaal. Een aantal met bovennatuurlijk begaafde mensen bij elkaar zetten en hun gezamenlijke gebeurtenissen tot een verhaal kneden. Nu vind ik het niet origineel meer om te doen, omdat zij dat al heeft gedaan. Echter ben ik dan ook wel weer zo om die boeken dan júist te lezen. Zij heeft er heel wat anders van gemaakt dan ik zou hebben gedaan, maar je kunt ook zoveel kanten op! Misschien schrijf ik ooit nog weleens door aan het idee wat ik daarbij had.
3.    De serie Academicus Vampyrus. Lekker veel romantiek maar met een (bloed)serieus randje! Heerlijk. Van de winter maar eens verder in deel 5, waar ik al vanaf 30 januari op driekwart zit met het lezen en daarna gewoon andere boeken ben gaan uitlezen. Ergens is het ook gewoon te jammer om in één keer weg te lezen. It’s lovely!

Welk boek is je het meest bijgebleven?
Echt wel de Twilight Saga. Ik heb weleens zitten denken aan het herlezen van alle boeken. Twilight is het eerste fictieboek dat ik ooit las. Ik weet het nog precies. In de eerste klas had ik er een heel hoge pet van op. Ik begon zelf ook zo’n beetje met fictieschrijven en was voor ’t eerst verliefd. Het heeft een boel in gang doen zetten en ik beschouw de Twilight Saga nog steeds als een soort van drieluik. Dat vind ik wel mooi, eigenlijk!

Lees je liever een serie of een boek dat op zichzelf staat?
Ik heb meer losstaande boeken (70) dan op seriegerelateerde (61), maar dat betekend niet dat het over het algemeen niet de voorkeur heeft. Dan zeg ik over het algemeen dat het enorm wisselt. Veelal lees ik fictieboeken en ik geloof dat die echt 9 van de 10 keer wel per serie worden geschreven. Toch is een op zichzelf staand boek ook heerlijk om weleens tussendoor te lezen. Vooral met schrijven, gezien de sfeer van een boek bij mij gemakkelijk blijft hangen.

Als er telkens personages doodgaan in het boek dat ik lees en ik moet over een kersvers verliefd koppeltje schrijven, rijmt dat niet zo lekker. Kijk je ervan op dat ik dat zeg? Dan noem ik als wijsneus het voorbeeld van je eigen stemming en je kleding. Is het niet zo dat je iets gemakkelijks aantrekt als je een dag lekker lui wilt zijn of dat je iets fleurigs aantrekt wanneer je je helemaal te gek voelt? – Jup, daar hoeft niemand over na te denken. Ik houd van retorische vragen.

Welk boek (of welke serie) moet zeker verfilmd worden?
Voor mij hoeft het niet zo per se verfilmd te worden. Laat mij maar lekker bij m’n eigen perspectief en interpretatie blijven. Toch zal ik naar de films gaan als The Wolves of Mercy Falls-triologie van Maggie Stiefvater, The House of the Night en The Caster Chronicles verfilmd worden. Dat doe ik bij Twilight ook, al vind ik de films ervan barslecht. (Oké, Breaking Dawn I was alweer wat beter dan de voorgaande delen.)

Als jij zelf een boek zou schrijven, waarover zou het dan gaan?
Op mijn Livejournal schrijf ik aan een verhaal waarvan ik elke maand zo’n beetje een update (hoofdstuk) post. Dat is fictief. Ik zou inderdaad weleens een boek willen schrijven. Zowel non-fictie als fictie spreekt me aan. In een realistisch verhaal zou ik dan wel een heleboel gedachten en diepzinnigheid stoppen, of iets met homoseksualiteit. Lijkt me echt te gek om over te schrijven, een flinke uitdaging ook. Bij fictie denk ik voor mezelf dan wat meer aan bovennatuurlijke krachten, zoals ik in het antwoord over mijn aanraders al zei.

Momenteel heb ik ook een idee voor NaNoWriMo Camp – al is dat nu al drie dagen aan de gang en heb ik nog niks dan hersenspinsels. Het gaat over spiegels. Spiegels? Ja, spiegels. Mensen die me kennen op Livejournal zullen herkennen waarover ik het heb, want daar doe ik al iets met dat idee. Spiegels zijn teleportatie-objecten. De personages in De Herhaling Van De Geschiedenis, waaraan ik al sinds 2009 op LJ schrijf, kunnen ‘door’ spiegels heen. Van hun huis naar een hele andere stad of waar dan ook heen. Tenminste, als je magie in je bloed hebt dan. Dat is een heel verhaal en daarover ga ik verder niet uitweiden. De ideeën die ik nu heb zijn slechts voor een deel hetzelfde als wat ik ermee doe op LJ. Voor de rest rijmt het verhaal totaal niet met wat ik nu in gedachten heb. Eigenlijk is het vooral nog gebaseerd op losse flarden. Ik wil er best meer werk van maken, maar gezien ik al twee keer een tevergeefse poging heb gedaan wat betreft de NaNoWriMo ben ik bang dat het niet lukt. Ik twijfel nog steeds…

Koop jij je boeken of leen je ze van de bieb?
Ik heb al een jaar of twee een verlopen biebpas in mijn portemonnee. Zegt dat genoeg? Ooit stond ik in de krant omdat ik zo opvallend vaak naar de plaatselijke bieb ging. Sinds ik een boekenkast heb, ben ik begonnen met het kopen. Ik kan er immens gelukkig van worden voor die boekenkast heen en weer te lopen en te kijken hoe ik de boeken wil neerzetten. Vooral als ik dan weer iets uit heb en ik iets nieuws mag lezen, maar ook als ik een nieuw boek heb gekocht.

Hoeveel geld geef je uit aan boeken per maand, kwartaal of jaar?
Ik koop boeken die ik weleens zou willen lezen en als ik het niets vind, zet ik het op Marktplaats. M’n pa zet weleens vraagtekens om het geld wat ik jaarlijks uitgeef aan  boeken. Het kan namelijk zo zijn dat ik een stuk of drie boeken in één keer koop als ik naar de boekhandel ben geweest. (Al is dat wel anders sinds ik naar Nijmegen ben verhuisd en de Selexys op 20 minuten afstand is met de fiets.) Hoe het in het vervolg gaat zijn, weet ik dus nog niet. Maar per kwartaal kon het dan zo’n vijftig euro zijn wat ik eerst aan boeken spendeerde, zij het niet meer. Of ik weleens de winkel heb verlaten na het dubbele te betalen? Definitely!

Je kunt Ilse vinden onder haar profielnaam Ilsepils1995. Wil jij ook je boekenkast laten zien? Lees hier verder.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

15 gedachten over “De boekenkast van Ilse

 1. @ Marijke:
  Hé, ik zie nu pas dat je hier zo’n lange comment hebt geplaatst, whaha! Je hebt trouwens gelijk, ik dacht dat het onderscheid anders lag. Namelijk dat fictie puur dingen waren die niet in het echt zouden kunnen gebeuren. Ik dacht dat non-fictie de boeken zijn over dingen die waargebeurd (zouden kunnen) zijn. Maar dat is dan dus ook niet zo? Want stel nu dat iemand een waargebeurd verhaal verteld in boekvorm, dan is dat dus ook geen non-fictie? Tenzij het een informatief iets is… Of hoe moet ik het zien? Ghèhè, nu wil ik het weten ook! =D Thanks voor je uitleg. =)

  Ik vind het echt te gek dat je bij een uitgeverij werkt! Wat voor dingen doe je dan allemaal daar? Dat is dus echt iets wat ik me al kei lang afvraag. =3

  Groetjes terug! =D

 2. Dag Ilse,

  Je hebt inderdaad een mooie boekenkast, met lekker veel verschillende soorten boeken. Ik begrijp heel erg goed dat je er blij van wordt om lekker in je kast te rommelen en alles weer een mooi plekje te geven. Of gewoon lekker kijken naar al die mooie ruggen en herinneringen ophalen aan al die fantastische verhalen die je hebt gelezen.

  En ja, ik begrijp heel goed wat je bedoelt met herlezen. Ik herlees niet zo vaak een boek in zijn geheel, maar scènes herlezen… Daarin ben ik een ster. Eigenlijk is het precies zoals je zegt: je wilt eerst weten wat ze ook alweer precies zeiden en daarna stop je op het juiste moment, om je vervolgens door je eigen gedachten mee te laten voeren in je eigen versie van het verloop. Kan ook een heerlijke bezigheid zijn tijdens het autorijden 😛

  Dan nog één klein puntje. In het interview zei je dit:

  [i]’Zowel non-fictie als fictie spreekt me aan. In een realistisch verhaal zou ik dan wel een heleboel gedachten en diepzinnigheid stoppen, of iets met homoseksualiteit. Lijkt me echt te gek om over te schrijven, een flinke uitdaging ook. Bij fictie denk ik voor mezelf dan wat meer aan bovennatuurlijke krachten, zoals ik in het antwoord over mijn aanraders al zei.'[/i]

  Ik werk voor een uitgeverij die non-fictie uitgeeft en uit het bovenstaande krijg ik het idee dat je de betekenis van non-fictie niet helemaal begrijpt. Non-fictieboeken zijn informatieve boeken, zoals tuinboeken, kookboeken, zwangerschapsboeken, etc. Fictie houdt in: verzonnen. Ook realistische verhalen zijn verzonnen en vallen onder fictie. Fictie kun je vervolgens weer onderverdelen in genres, zoals spanning, literatuur, chicklits, dark romance (of bovennatuurlijke/paranormale verhalen), ‘probleemboeken’, etc.

  Succes trouwens met NaNoWriMo Camp!

  Groetjes, Marijke

 3. @ Daniëlle:
  *Giggles.* Jep, dat wist ik al! Erg tof dat je een berichtje hebt achtergelaten hier! Mooi dat je er enthousiast van wordt! Probeer vooral die Nachtschade-serie eens. =D Btw, heb eergisteravond Het Genootschap van de Nacht ook eindelijk uitgelezen. =3

 4. Wat een heerlijk interview, Ils!! Je leert zo echt jouw boekenkast kennen. Je hebt een prachtige collectie. Kan me helemaal voorstellen dat je er graag voor zit en er naar kijkt 🙂 Nu heb ik er gelijk weer wat series bij die ik ook een keertje ga proberen.
  Superleuk artikel, je hebt echt leuke antwoorden gegeven. Ik hou van jouw schrijfstijl *maar dat wist je al*. Heel leuk!!

 5. @ Yvon:
  Jij, fan van The Darkest Powers Trilogie? Had het niet achter je gezocht. *Grinnikt.* Je gebruikersplaatje springt er gelijk uit, wahaah!

  @ Manon:
  Top! Die challenge om zoveel boeken in één jaar tijd te lezen heb ik al eerder gehoord! Ik die dat niet voor mezelf, maar vind het wel leuk om overzicht te hebben van wat ik heb gelezen en wanneer. =D
  Oh, nog een Sarah Dessen fan! Ik geloof dat ze eigenlijk niet zo bekend is hier in Nederland, dus dat vind ik wel grappig, dat jij haar boeken wel kent en ze leuk vindt! =) Wacht maar tot je in Sleutel Naar Geluk bent begonnen, die is ook tof! Ik wacht nog steeds op dat nieuwe boek, maar die is nog altijd nergens te vinden. Al staat (stond?) dat wel hier op de site, dat het boek juni 2012 in verwacht werd. Jammer, want sinds 2009 heb ik nog elke zomer van haar een boek gelezen! xD

  En dank je voor het compliment! Dat is zeker fijn voor iemand die schrijft, whoei! Al is het altijd zo dat ik wel anders schrijf dan dat ik “praat”. 😉

 6. Leuke boeken, er staan er vele bij die ik nog op mijn lijstje heb staan, maar ook een heleboel die gewoon ontzettend leuk zijn! (De Darkest Powers Trilogie, Twilight enz 🙂 )

 7. Hihi, deze boekenkast lijkt verdacht veel op de mijne, toen mijn boeken nog in die ‘vakjeskast’ stonden XD Hij is inmiddels vervangen door een Billy boekenkast, recht tegenover m’n bed ^^
  Ik snap heel goed dat je er zo blij van wordt om al die boekjes te zien staan, en ze van plek te veranderen enzo, daar herken ik me heel erg in. En ja, dat lijstje met gelezen boeken doe ik ook ^^ Ik probeer er dit jaar 100 te lezen, en ben nu bij nummer 59 -ohnee, die heb ik vannochtend uitgelezen – nummer 60 XD

  We hebben btw ook best wel dezelfde smaak qua boeken;-) Ik vind Sarah Dessen ook een hele goede schrijfster, ik ben nu bezig met ‘spring maar achterop’. Maar tot nu toe vind ik haar eerste boek het beste ‘ik moet je wat vertellen’.

  Je kan leuk schrijven trouwens!

 8. @ Juuull:
  Echt?! Dat is tof! =D Wat lees jij er nog naast dan wat ik niet in de kast heb staan!? =O

 9. zo eh hzo dezelfde smaak boeken!

 10. @ Diana;
  Thanks! =D

 11. Yep leuke boekenkast.

 12. Dat had ik helemaal niet gemerkt hoor 😉

 13. @ Djeanine:
  Thanks girl! =)

  @ Suuzie:
  Jep, ik houd van uitgebreid! Ik ben nogal een kwebbel op sommige vlakken – alsof je dat nog nooit opgevallen is. Eén van die vlakken is schrijven en lezen. Dus, voilà. =3

  Best apart trouwens om dit weer terug te lezen! Tof dat het er uiteindelijk op staat; thanks, Natash! =)

 14. Mooie boekenkast hoor!!!!

 15. Wooooh je hebt inderdaad uitgebreidt beantwoordtm;-)

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.