Logo-youngadults-site

Inspiratie: De allereerste stap voor het schrijven van een young adult

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Je bent gek van young adults: je koopt ze per tien, verslindt ze en hunkert naar meer. Je houdt van schrijven en droomt ervan zelf zo’n young adult op papier te kunnen zetten. Vorige keer leerde je waar je precies op moet letten. Nu ben je helemaal klaar om te beginnen. Of toch bijna. Want om te beginnen heb je een hoofdingrediënt nodig: inspiratie.

Gewoon even neerzitten in de sofa voor je laptop of aan de tafel met je schrijfblok en beginnen met schrijven, dat werkt niet zo goed. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die zo een heel boek kunnen neerschrijven. Mijn techniek is het niet. Je hebt misschien een ideetje, bijvoorbeeld jongen voelt zich aangetrokken tot meisje dat de omgeving rondom haar lijkt te betoveren. Maar enkele bladzijden later merk je dat je niet verder komt, dat het verhaal nergens naar leidt of dat het gewoonweg niet origineel is. Dat komt omdat je niet genoeg inspiratie hebt.

Hoe kom je aan inspiratie?

Inspiratie is niet bepaald iets dat zomaar komt aanfladderen uit het niets. J.K. Rowling, de auteur van de succesvolle Harry Potter-boeken, beweert dat het idee over een jongen die niet weet dat hij een tovenaar is naar een toverschool gaat volledig gevormd in haar hoofd stroomde tijdens een treinrit  met vier uur vertraging. Daarna bleven ideeën voor personages, vakken… opkomen. Dat klinkt als een mooie ervaring, maar je kunt niet verwachten dat er zomaar inspiratie voor een topverhaal komt binnenstromen. Je moet er naar op zoek gaan.

Voorbeelden

Om goed te schrijven, moet je ook veel young adults lezen. Lees zoveel mogelijk soorten young adults, zoals fantasy, maatschappelijke problemen of romantiek. Probeer alles uit. Vind het genre dat jij het leukste vindt om te lezen. Boeken die je in een gelukzalige staat brengen en de wereld om je heen doen vergeten. Heb je een bepaald genre gevonden dat je helemaal ligt? Goed zo! Zoek uit welke boeken binnen dit genre echt goed zijn en lees ze allemaal.

Wat spreekt jou aan?

Tijdens het lezen van een boek dat je echt geweldig vindt, moet je eens nagaan wat je er precies zo goed aan vindt. Welke hoofdstukken spreken jou het meest aan? Welke soort personages vind je het leukst? Dat kunnen degene zijn die een duister kantje hebben, of net de personen die een tikkeltje gestoord overkomen. Bij welke passages denk jij ‘MEER!’? Als je fan bent van avonturenromans, kan je misschien geen genoeg krijgen van piratenverhalen. Of houd je meer van bovennatuurlijke verhalen, dan kan het zijn dat je dat gelukzalige gevoel krijgt bij het idee rond geesten. Dit is dan waarschijnlijk ook het soort verhaal waarin je zelf verder wilt. Dankzij lezen ontwikkel je niet alleen vanzelf al een mooie schrijfstijl, onwillekeurig doe je ook inspiratie op voor je eigen verhalen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Begin klein. Mensen die veel lezen en een passie voor schrijven hebben, hebben ook een enorme fantasie. Gebruik die fantasie zoveel als je kan. Bedenk na het kijken van een film of het lezen van een boek hoe jij het zou hebben laten eindigen. Maak tijdens het beluisteren van een liedje een scène in je hoofd. Overal en op eender welk moment kun je jouw fantasie de vrije loop laten: tijdens het eten, douchen, sporten, vervelen… Bedenk wat er allemaal kan gebeuren terwijl je een wandeling maakt. Fantaseer over de manieren waarop je zou bevrijd kunnen worden van het saaie werk of de vervelende leraren. Kijk in de bus/bibliotheek/het pretpark naar de mensen om je heen en knobbel uit wie ze zijn en wat ze willen bereiken. De wereld is een boek dat voor je open ligt. Inspiratie komt niet zomaar, je moet je fantasie trainen. Hoe meer ideeën je zelf creëert, des te meer invallen in je opkomen.

Verlies je in je eigen wereld

Je weet wat je wilt schrijven en je hebt je fantasie getraind. Hoe moet het nu verder? Het is tijd om op inspiratiejacht te gaan. In het begin van dit artikel vertelden we je dat J.K. Rowling haar idee voor Harry Potter kreeg tijdens een vier uur lange treinrit. Dus wat is het laatste ingrediënt voor een inspiratiebui? Tijd. Als je druk bezig bent met werken, je je moet concentreren voor een proefwerk of een druk schema hebt dat moet opgevolgd worden, is er weinig plaats voor inspiratie in je hoofd. Dus zoek een moment uit wanneer je niets te doen hebt en je jezelf de tijd kunt gunnen om je te concentreren op je toekomstig verhaal. Een rustig plekje kan ook wonderen doen. Ontdek een plaats waar je helemaal tot rust komt, zoals de zolder, het bos of misschien op je eigen wc. Laat alles los en denk alleen nog maar aan wat jij de wereld vertellen wil. Ga op reis in je hoofd, wees de personages die je wilt neerschrijven, verlies jezelf in je eigen wereld.

Schrijf het niet te snel op

Wanneer je plots in een bui van inspiratie terechtkomt, heb je de drang om zo snel mogelijk alles wat in je opkomt op te schrijven zodat je het zeker niet vergeet. Maar als je te snel jouw ideeën opschrijft, is de kans groot dat je al snel deze inspiratie verliest en niet alles eruit haalt. Dus wees niet te snel met opschrijven. Denk na over de structuur van je verhaal, de concepten, de conclusies en de manier hoe jij het wil uitwerken voordat je iets op papier zet.

Gevonden wat je zocht?

Mooi zo! Veel plezier in je eigen fantasiewereld, een van de meest fantastische plekjes die je je kunt voorstellen. Als je eindelijk een goed idee te pakken hebt, moet je er natuurlijk mee aan de slag. Iedere schrijver heeft zijn eigen manier. De een vindt het fijner om direct te beginnen en het verhaal te laten leiden, de andere werkt beter met schema’s per hoofdstuk. Lees volgende week verder om meer te weten te komen over de verschillende manieren van het aanpakken van een verhaal.

Tot schrijfs!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Inspiratie: De allereerste stap voor het schrijven van een young adult

 1. @ Ilsepils1995: Wauw, jij klinkt echt zeer enthousiast! Dat vind ik fijn aan deze artikels schrijven, dat er hier mensen zijn die er echt voor gaan. Wat goed dat je al zo’n grote fantasie hebt dat je niet eens de knop hoeft om te draaien maar gewoon overal inspiratie bij krijgt. En je moet proberen het juiste evenwicht te vinden tussen opschrijven en blijven verzinnen. Zoals je zegt, als je in een keer echt ieder klein detail opschrijft zonder verder te blijven gaan, verlies je de inspiratie een beetje voor de volgende keer. Schrijf genoeg om je verhaal tot leven te laten komen, maar houd de details voor als je echt begint met schrijven of voor het herschrijven. Laat inspiratie altijd op de eerste plaats komen. Veel succes met het NaNoCamp en laat ons zeker weten hoe het nog gaat!

 2. Wat ik trouwens wel doe is alles opschrijven. Ik ben super bang dingen te vergeten, vooral de details. Als ik eenmaal het kraantje open heb gedraaid, overvalt alles me. Dan is het niet meer een dun straaltje maar één grote watermassa wat elkaar aan de kant douwt om maar door die dunne opening van de trechter te kunnen…

  Daarom schrijf ik het op. Alles komt en alles gaat. Mijn korte termijngeheugen is niet zo vet. Eigenlijk gaat het net als bij muziek. Als ik daarnaar luister en het bevalt me, start er een automatische clip in mijn hoofd. Dat is elke keer een ander beeld, zelfs als ik hetzelfde liedje opnieuw luister. De eerste keer dat ik een liedje hoor is dat altijd het heftigst. Zo gaat het met schrijven ook en dat wil ik vasthouden.

  Zo heb ik een aantal dagen geleden van half twaalf tot half twee en toen van twee uur tot half vijf zitten schrijven. Aan één stuk door zitten brainstormen. Als ik dat nu terug lees, kan ik zo de draad weer oppakken. Doe ik dat niet, wist ik nog wel dat er iets was met een spiegel en een manier hoe je daar doorheen kon reizen in mijn theorie. De verdere gevoelens die ik erbij ervoer ben ik dan vergeten. Maar als ik het terug lees, weet ik het weer enigszins.
  Toch zit me het niet honderd procent lekker, want je hebt wel gelijk. Nu heb ik dat opgeschreven en is mijn hoofd er even klaar mee. Ik kan het kraantje wel weer opendraaien als ik eenmaal begin met lezen. Dan zullen er wel weer nieuwe ideeën op komen borrelen. Toch is dat nooit altijd even hevig en dat steekt me. Af en toe probeer ik het ook wel te laten, dat opschrijven. Maar dan vergeet ik dus een hoop details en lijkt het achteraf lang zo geweldig niet meer… Nu twijfel ik best.

 3. Grappig! De alinea met de titelkop “Oefenen, oefenen, oefenen” nog eens doorgelezen. Ik herken mezelf er moeilijk hard in. Het maakt me alleen al enthousiast bij de conclusie die naar boven kwam drijven toen ik dit nog eens las net: Dat stuk van het oefenen hoef ik niet per se aan te werken.

  Het is zelfs zo dat ik tijden heb dat ik vermijd overal over na te denken. Er is al zo vaak gezegd dat ik te veel denk over alles en nog wat. Het zit erin gebakken. De manier waarop iemand kijkt of de sfeer die een zon en een boom creëeren op een herfstmiddag kunnen al inspiratie genoeg zijn. Een korte sketch van wat ik zag op tv toen ik ergens langs zapte, of inderdaad: boeken. Ik wil zeer zeker origineel zijn, dus ik heb juist liever dat ik iets totaal origineels bedenk. De sprong wagen is en blijft lastig, maar gisteren begon de tweede sessie van het NaNo camp. Dus misschien toch maar eens aan de slag… Ik zou in principe ook vandaag kunnen beginnen en dan de wordcount voor gisteren én vandaag proberen te halen… Dat is waarom ik weer begon met dit te lezen. Top dat jullie dat doen, echt waar! Heerlijk gewoonweg.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.