Logo-youngadults-site

De beschuldiging

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De beschuldiging is het derde deel in de Kid Lawyer serie van John Grisham met daarin een vaste rol voor Theo Boone. Theo Boone is de dertienjarige zoon van een vastgoedadvocaat en een echtscheidingsadvocate. Zelf is hij ook helemaal in de ban van de wet en advocatuur en hij wil later dan ook rechter of advocaat worden.

Opeens overkomt Theo een reeks nare gebeurtenissen. Omdat zijn ouders erg druk zijn meldt hij dit niet. Daar krijgt hij spijt van als hij niet veel later beschuldigd wordt van diefstal. Er worden een paar gestolen tablets in zijn kluis aangetroffen. Dit voorval heeft een verpletterende uitwerking op Theo. Hij maakt zich erg druk om zijn toekomst en is bang dat hij voor de jeugdrechter moet komen. Maar zijn daadkrachtige oom Ike, die denkt te weten in welke hoek de dader gezocht moet worden, neemt het voortouw en samen zetten ze zich in om de echte dader op te sporen.

Verder komt ook Pete Duffy, die in het eerste deel van de Kid Lawyer serie terecht stond voor de moord op zijn vrouw, in dit deel voor. De zaak rond deze Duffy is nog niet afgerond, dus naar alle waarschijnlijkheid zal hij in een van de volgende delen weer op komen draven.

Herkenbare stijl
John Grisham heeft zijn sporen natuurlijk al lang en breed verdiend in thrillerland. Zijn boeken zijn een wereldwijd succes en veel van die boeken zijn verfilmd. De reacties van de eerste twee delen in de Kid Lawyer-serie waren nogal wisselend, daarom ben ik ook het eerste deel gaan lezen vóór ik aan de beschuldiging begon. Ik herkende de stijl van John Grisham al vond ik het wat simpel geschreven. Met de kritiek die hij kreeg over het Amerikaanse rechtssysteem en dat de jeugd zich hier niet in zou kunnen vinden, ben ik het niet eens. Dat is natuurlijk ook het geval bij zijn thrillers voor volwassenen en daar hoor je niemand over klagen. Hij blijft natuurlijk zelf een Amerikaan en dus is het logisch dat hij over ‘zijn’ rechtssysteem schrijft.

Een beetje karikatuur
Voor wat betreft het derde deel: zoals we van John Grisham gewend zijn, schrijft hij met een vlotte pen en weet hij je in zijn ban te houden. Het verhaal is goed opgebouwd maar je weet al snel in welke hoek je de dader(s) ongeveer moet zoeken.
Het karakter van Theo Boone vind ik zelf een beetje karikatuur aandoen. Hij is een voorbeeldige zoon, blinkt net als zijn ouders uit in het recht, doet het goed op school, is sympathiek en heeft veel vrienden. Wat mij betreft is geen enkele 13-jarige zo perfect. Als Theo niet zo volmaakt was geweest had ik het verhaal wat sterker gevonden.

Ook dit derde deel van Grisham’s Kid Lawyer-serie is, ondanks dat het leest als een trein, wat eenvoudig geschreven. Het blijven natuurlijk boeken voor jeugdigen vanaf een jaar of 13, maar ik denk dat hij zijn publiek wel wat hoger mag inschatten. Verder valt het boek wat mij betreft eerder onder de noemer spannend avonturenverhaal dan onder de noemer thriller.

Maar het feit is dat het een leuk en spannend boek is en zeker een aanrader is om lekker mee op vakantie te nemen of om zo in een paar dagen uit te lezen.

Van mij krijgt De beschuldiging drie sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.