Logo-youngadults-site

Behind the scenes – De titelonthulling

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In dit project kunnen jullie meekijken met het uitgeefproces van Shatter me van Tahereh Mafi. We vragen jullie regelmatig om raad, en daar zijn al een aantal hele goede dingen uitgekomen; zo laten we op jullie advies een nieuw omslag ontwerpen. Ondertussen zijn we druk bezig met de volgende stappen.

De titel en het omslag; het lijkt slechts een klein onderdeel van een boek. Het gaat bij boeken eigenlijk helemaal niet om het jasje, maar meer om de inhoud. Maar zoals we jullie al eerder vertelden zijn deze twee dingen heel bepalend voor een boek. Want een boek met een lelijk omslag of met een stomme titel, dat pak je nou eenmaal niet zo snel op!

De vordering van de cover
Na al jullie uitgebreide reacties te hebben gelezen en de polls te hebben bekeken, zijn we tot de slotsom gekomen dat het tóch beter was om een eigen cover te laten ontwerpen. Vormgeefster Sanneke Prins van Sproud stond te trappelen om aan de slag te gaan met het omslag, en zij zal dan ook verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse cover. Ondertussen hebben we de eerste schetsen gezien en die waren veelbelovend! We kunnen jullie alvast verklappen dat ze aandachtig jullie commentaren heeft gelezen en daar zeker wat mee heeft gedaan…

Engels vs. Nederlands
Nu de eerste hobbel omtrent het jasje van dit meesterwerk genomen was, moesten we ook nog nadenken over de titel. Goede titels zijn namelijk bijna net zo belangrijk als goede omslagen.

Tegenwoordig is het een trend om Engelse titels niet te vertalen en de oorspronkelijke titel op het boek te laten staan. Het gebeurt bij veel Young Adult boeken, en soms ook bij de boeken van Blossom Books. Denk maar eens aan L.A.Candy, The Fame Game en Firelight. Voor dit hoogtepuntje vonden we dat echter minder geschikt. Hoewel enkelen wel weten wat Shatter Me betekent, vonden wij het toch een beetje vaag. Vooral omdat het lang niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen. Daar moest dus iets op verzonnen worden.

Na diep nadenken, veel wikken en wegen, fragmenten lezen (en herlezen) zijn we op een titel gekomen. Shatter Me zal in het Nederlands verschijnen onder de prachtige titel…

Duizend scherven van mij

Zelf ben ik er zó blij mee! Het past perfect bij de prachtige schrijfstijl van Tahereh Mafi, het past ongelooflijk goed bij het personage (door allerlei omstandigheden heeft ze moeite om te ontdekken wie ze nou zelf is) en het klinkt ook nog eens fantastisch.

Hopelijk zijn jullie dat helemaal met me eens!

Veel liefs,

Myrthe Spiteri
Blossom Books

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

8 gedachten over “Behind the scenes – De titelonthulling

 1. Mooie titel!

 2. @IlsePils, nee dit is niet van ons!! Myrthe van Blossom Books schrijft deze artikelen, en het gaat ook om titels die bij uitgeverij Blossom Books zijn uitgegeven. Wij doen op dit moment alleen nog boeken publiceren naar aanleiding van de schrijfwedstrijd 🙂 en wij heten als uitgeverij young-adults.nl… 🙂

 3. Hé joh, ik wist helemaal niet dat dit gaande was. Begrijp ik dat nu goed, is dit het eerste boek die door jullie als uitgeverij wordt uitgegeven? Tof man! Laatst dacht ik er nog aan. Jullie zijn natuurlijk ook een uitgeverij geworden met deze site, maar ik wist niet of er al daadwerkelijk boeken ingezonden werden. Hoe staat het daarmee?!

 4. Aaah, wat lief!! Ik ben stiekem heel erg opgelucht dat jullie ‘m mooi vinden en heel erg vereerd met jullie enthousiaste reacties! 😀

  Liefs Myrthe
  Blossom Books

 5. Ik denk dat ik de Nederlandse titel nu al mooier vind! Heel diep. Het kan gaan over de verschillende aspecten van haar persoonlijkheid, maar ook over haar ‘gebroken’ gevoelens over de dingen die ze onbewust heeft gedaan en haar opsluiting. (ik heb het boek niet gelezen, maar op basis van jullie omschrijving :P) Heel erg mooi!

 6. Ja ik vind het ook een mooie titel 🙂

 7. Meestal vind ik Engelse titels mooier, maar in dit geval niet. Goed gedaan!

 8. Ik vind de titel heel erg mooi, heel poetisch 🙂 hou ik wel van.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.