Logo-youngadults-site

Een poëtisch, maar teleurstellend vervolg

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
crossed

crossedCrossed is het tweede deel van de Matched trilogie van Ally Condie en is eind januari 2012 verschenen. Wanneer het derde deel verschijnt is nog niet bekend.
 
Het verhaal
Ky is afgevoerd naar de Buitenprovincies, hier raakt hij bevriend met Vick. Als de twee besluiten dat het tijd is om te ontsnappen nemen ze de jonge Eli, die Ky doet denken aan Cassia’s broertje Bram, mee. Het lukt de drie om het Reliëf te bereiken, hier gaan ze op zoek naar Afdwalingen (de boeren).
Cassia krijgt het voor elkaar om in een luchtschip te komen dat meisjes naar de Buitenprovincies brengt. Daar aangekomen ontdekt ze dat Ky daar ook geweest is maar inmiddels al is ontsnapt. Samen met Indie, een meisje waarmee ze bevriend is geraakt, en een andere jongen lukt het haar te ontsnappen naar het Reliëf. De jongen laat hen achter om een andere weg te volgen en samen met Indie gaat Cassia op weg om Ky te vinden.

Langdradig
Wat er hierna gebeurd is vooral veel van hetzelfde. Cassia en Indie zwerven rond in het Reliëf terwijl ze proberen te overleven. Hetzelfde geldt voor Ky, Eli en Vick. Het verhaal kon mij gedurende deze periode niet echt vasthouden. Ik bleef doorlezen omdat ik toch wilde weten wat er verder nog zou gebeuren maar persoonlijk vond ik het best saai. Ik was dan ook heel blij dat Cassia en Ky elkaar uiteindelijk vonden.

Verbetering
Nadat Ky en Cassia elkaar hebben gevonden leest het verhaal veel makkelijker en boeit het ook meer. Want je komt erachter dat Ky niet helemaal eerlijk is geweest tegen Cassia, maar wat heeft hij te verbergen? De groep komt in contact met een boer die achter gebleven is in een verlaten nederzetting in het Reliëf. En de groep komt voor een keuze te staan. Gaan ze mee met de boer of gaan ze op zoek naar de Opstand?

Poëtisch
Het hele boek is heel erg poëtisch en hier heb ik me wel een beetje aan geërgerd want ik kan me niet echt interesseren voor poëzie en filosofie. Er kwamen veel gedichten voor in dit boek en zelfs als er geen gedicht werd beschreven was de algemene schrijfstijl van het boek heel poëtisch. Een willekeurige gedachte van Ky of Cassie deed al denken aan een gedicht en voelde soms voor mij best zweverig aan. Maar af en toe waren het wel mooie woorden, wat me zo aanspreekt aan deze quote kan ik eigenlijk niet uitleggen maar dit is mijn favoriete quote uit het boek:
 

“Ik zag haar verwarde haar, haar blote voeten, haar ogen die alleen naar mij keken, en toen wees ze naar de lucht.
Ik weet dat je bedoelde dat je altijd aan me zou blijven denken, Cassia, maar ik ben bang dat je me vergeet.”

Mijn oordeel
Vooral vanwege de langdradige delen van dit boek, en de poëtische schrijfstijl krijgt Crossed van mij maar 3 sterren. Ik vond het eerste deel veel beter en interessanter. Maar vanwege het einde smaakt Crossed toch naar meer en ben ik uiteindelijk wel nieuwsgierig geworden naar het derde deel van de serie. 

Wat vonden jullie van Crossed? En vonden jullie de poëtische schrijfstijl van het boek wel mooi?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Jenny Buijs

Jenny Buijs

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

4 gedachten over “Een poëtisch, maar teleurstellend vervolg

  1. ik vond dat in het boek echt hele mooie stukken zaten maar het was erg langdradig!
    Het is wel de moeite waard om het te lezen. Op sommige stukken moet je gewoon even een beetje snel er overheen lezen.
    Het eind is wel spannend en ik ga 3 zeker lezen want ik hoop
    dat hij weer net zo goed is als 1

  2. Hm… Ik twijfelde al een beetje of ik het tweede deel zou kopen. Ik ga nog eens goed nadenken!

  3. ik heb het ook gewonnen! krijg hem deze week met de post, ben erg benieuwd 😉

  4. Ik heb het boek blijkbaar net gewonnen met een prijsvraag!
    Ben benieuwt dat poëtische en filosofische vind ik juist heel mooi aan een boek
    dus ben benieuwd…

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.