Logo-youngadults-site

Nachtelijke fietstochtjes over een donkere weg

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Donkere weg

Donkere wegZes jaar geleden is Jannekes zus Froukje vermoord. De dader is nooit gevonden. De politie is gestopt met het onderzoek, maar Jannekes vader geeft niet op. Totdat hij een zware hersenbloeding krijgt. Janneke besluit verder te gaan met het onderzoek, al is het maar om de dader het idee te geven dat er nog steeds iemand achter hem aan zit. Maar haar onderzoek wordt een stuk serieuzer als ze dreigmailtjes begint te krijgen. Gelukkig krijgt Janneke hulp van een privédetective en haar klasgenoot Ewoud. Het ene geheim na het andere komt aan het licht. Zal het Janneke lukken de dader te vinden, voordat hij haar vindt?

Spannend
Donkere weg is een spannend en vlot geschreven verhaal, dat lekker weg leest en af en toe best huiveringwekkend is. Het boek begint met de moord op Jannekes zus, waarmee je meteen in het verhaal valt. De scène is behoorlijk heftig en realistisch beschreven, maar daarna valt de spanning een beetje weg. Je leert Janneke kennen, krijgt wat informatie over de omgeving en leest met Janneke alle aanwijzingen in de moordzaak door. Het duurt even voordat de spanning terugkomt, maar naarmate Janneke verder komt in de zaak, hoe spannender het verhaal wordt.

(On)voorspelbaar
Je leeft met Janneke mee en verdenkt iedereen die zij verdenkt. Ik kan natuurlijk niet te veel over de voorspelbaarheid van dit boek vertellen, omdat ik dan de plot van het boek zou verklappen. Maar ik kan in elk geval vertellen dat het lastig is om de dader te vinden. Schrijver Pieter Feller houdt soms belangrijke aanwijzingen voor je verborgen, waardoor je bepaalde mensen nauwelijks verdenkt. Dat is natuurlijk de taak van een schrijver, maar het gaat hier om aanwijzingen die het hoofdpersonage wel weet. Als lezer leef je met het hoofdpersonage mee en ga je er dus vanuit dat je weet wat zij weet, maar dat blijkt in dit boek niet zo te zijn en dat vond ik erg jammer.

Ongeloofwaardig
Hoofdpersoon Janneke lijkt nergens bang voor te zijn, wat resulteert in gebeurtenissen die niet altijd even geloofwaardig zijn. Zo fietst Janneke een keer midden in de nacht naar een begraafplaats, over het fietspad waar haar zus is vermoord. Op zich is het nog wel logisch dat Janneke overdag over dat fietspad fietst, aangezien ze daar ook langs moet als ze naar school gaat, maar ’s nachts zouden de meeste mensen daar toch wel twee keer over nadenken. Zeker als het fietstochtje best kan wachten tot het licht is. Zo realistisch en gedetailleerd sommige passages kunnen zijn, zo ongeloofwaardig en voorspelbaar zijn andere gedeelten in het boek.

Donkere weg heeft eigenlijk twee kanten. Aan de ene kant is het boek voorspelbaar en ongeloofwaardig, maar aan de andere kant is het ook onvoorspelbaar en realistisch. Afgezien van deze ongeloofwaardige passages en de achtergehouden aanwijzingen, leest dit boek lekker weg en is het best spannend. Daarom geef ik dit boek 3 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.