Logo-youngadults-site

Q & A met Simone de Jong

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Simone_de_Jong_c_rechtenvrij

Binnen een zeer korte tijd heeft Simone de Jong twee boeken geschreven. Afgelopen zomer kwam haar debuut Bitterzoet uit, en daarnaast bewerkte zij het script van de film Me & Mr. Jones, die op 22 september tijdens het Nederlands Film Festival in première gaat, tot een meeslepende young adult-thriller. Reden te meer om haar eens wat vragen te stellen.

Hoe is het zo gekomen dat je nu al twee boeken op je naam hebt staan?
Ik had al contact met uitgeverij Pimento. Zij waren in principe geïnteresseerd in Bitterzoet. Er was een synopsis en ik had de eerste twee hoofdstukken klaar.  Dat ze me vroegen voor Me & Mr Jones was een echte verrassing. Toen ik klaar was, zat ik helemaal in de flow en ben ik meteen verdergegaan met Bitterzoet. Omdat dat natuurlijk maar een dun boek is, was het in verhouding snel klaar. Twee boeken naast elkaar schrijven zou ik denk ik niet kunnen. Ik ben natuurlijk nog maar beginnend in dit ‘vak’.

Heb je voor het bewerken van het script van Me & Mr. Jones alleen het script gebruikt of heb je ook de film gezien?
Ik heb zowel de film in onaffe versie als het scenario gekregen en die allebei gebruikt. Je moet natuurlijk de film volgen en de decors, de plekken, de omgeving en de hele sfeer van zo’n film proberen te vatten. Ik ben nooit op Aruba geweest, dus het was erg fijn om te kunnen zien hoe dat eiland eruitziet. De acteurs moest ik ook kunnen beschrijven. Hoe zien ze eruit, hoe kijken ze? Vandaar dat ik de film echt nodig had. Van het script kon ik de dialogen gebruiken. Zo hoefde ik niet steeds aandachtig te luisteren. De film is namelijk in het Engels, en dan is de uitgeschreven tekst wel handig. Gelukkig hoefde ik niet alles letterlijk te volgen. Ik heb best nog wel karaktertrekjes aan de hoofdpersonen toegevoegd.

In hoeverre is Me & Mr. Jones op ware feiten gebaseerd?me-and-mr-jones
De film is gebaseerd op de zaak Holloway. Volgens mij klopt het allemaal wel, wat je daarover ziet in de film. Het verhaal van de speurtocht naar Nathalee is helemaal verzonnen door Paul Ruven (regisseur) en Marianne Batavier. Het is een speelfilm en niet een documentaire.

Wat is je werkwijze en heb je deze werkwijze aangepast toen je aan Me & Mr. Jones werkte?
Weet je dat ik niet weet wat mijn werkwijze is? Ik heb eigenlijk maar één boek geschreven: Bitterzoet. Me & Mr. Jones was al bedacht, het verhaal stond vast en ik heb er een verslag van gemaakt. Zo voel ik het. Ik heb de film naverteld. Dat is toch iets anders dan met helemaal niets beginnen aan een boek, zoals bij Bitterzoet.  Bij Me & Mr Jones kon ik gewoon gaan zitten, ik keek, ik las en ik schreef. Het ging dus ook behoorlijk snel: elke dag een stukje.

Bitterzoet gaat over internetfraude. Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
Omdat ik, net als iedereen, van die rare ‘zakelijke transacties’ voorgesteld kreeg. Ik was nieuwsgierig naar wie daar nou in trapte en toen ik tot mijn stomme verbazing op internet las dat héél veel mensen erin trapten, bedacht ik me dat het leuk zou zijn als je zo’n oplichter kon oplichten. Zo ontstond de basis van Bitterzoet.

BitterzoetHeb je veel vooronderzoek moeten doen voor Bitterzoet?
Ik heb heel veel sites over Advanced Fee Fraude bezocht. Wat een schrijnende verhalen lees je daar! Die oplichters gaan echt tot het bittere eind door, tot mensen failliet zijn, of in de gevangenis zitten. En zelfs dán blijven ze proberen. Als surfend kwam ik ook nog de plot van mijn verhaal tegen. Bitterzoet is dus min of meer feitelijk, min of meer echt. De plot verklap ik natuurlijk niet.

Hoe ziet bij jou een normale werkdag eruit?
Een werkdag durf ik het niet eens te noemen. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik werk. Aan Bitterzoet schreef ik tussen het stofzuigen en het strijken door. Als huisvrouw zonder kinderen ben je behoorlijk vrij om te doen en laten wat je wilt. Dus ik rommel in huis, loop af en toe naar mijn laptop en schrijf zolang het goed gaat. Zodra ik denk: nu wordt het sleuren, stop ik.

Ben je op dit moment bezig met een nieuw schrijfproject?
Ik heb een vaag plannetje. Iets met een camping waar veel tieners zijn. Een fataal ongeluk van één van hen blijkt een moord. De hele groep gaat op zoek naar de moordenaar van hun vakantievriend en ze vinden de dader, maar die blijkt heel iemand anders te zijn dan ze ooit hadden kunnen denken.
Verder dan het idee ben ik nog niet. Ik ga het eerst met de uitgeverij bespreken voordat ik echt aan het schrijven ga.

Waarover zou je nog heel graag willen schrijven?
Dat is lastig om te zeggen. Er zijn zo veel mogelijke onderwerpen. In het plan voor mijn nieuwe boek speelt internet weer een grote rol. Misschien schrijf ik gewoon wel graag over internet.

Welke schrijver heeft jou het meest geïnspireerd?
Tijdens mijn studie heb ik de grote na-oorlogse schrijvers natuurlijk allemaal gelezen. Ik hou erg van Brouwers en Hermans, maar Stephen King lees ik ook graag. En de korte verhalen van Roald Dahl. Ik denk dat mijn inspiratie van heel veel verschillende schrijvers komt. Zelfs uit werken als Van den vos Reinaerde.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Q & A met Simone de Jong

  1. Haar nieuwe boek , vals beschuldigd heeft me echt geraakt wat een top boek heb hem al een paar x gelezen en boekverslag over gemaakt ! 😉

  2. Oh, Simone de Jong! Ik dacht al; debuut, die had ze toch allang – huh? Maar ik haalde haar door mekaar met Simone van de Vlught. xD Ik heb niet erg veel boeken van haar gelezen – alleen die twee boeken over Zoë. De rest is allemaal geschiedenis of de flaptekst trekt me niet.

    Wat betreft deze dame… Tsja, toen ik even vluchtig de flaptekst scande kon ik ook niet echt wat ontdekken dat me aanspreekt. Gek eigenlijk. Een jaar of drie geleden zou ik juist dit soort boeken hebben gelezen. Nu ben ik meer van de magische toestanden. xD

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.