Logo-youngadults-site

Een klassieker die je gelezen moet hebben

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Jane_Eyre

Jane_EyreJane Eyre is een klassieker die absoluut een plek hoort te krijgen op iedere boekenplank. Jane, een weeskind, vertelt het verhaal vanaf haar jeugd tot haar volwassenheid. Sinds haar jeugd is ze onderdrukt en vernederd en haar tante, Mevrouw Reed, maakt haar leven tot een hel. Wanneer ze tien jaar is vertrekt ze naar de kostschool Lowood, maar de hoop op een beter leven is dit niet. Ze raakt bevriend met Helen Burns en krijgt een goede opleiding waarmee ze op haar achttiende een positie krijgt als gouvernante op Thornfield, een groot landhuis. De beheerder van het landhuis, Meneer Rochester, is geen knappe man en draagt een duister geheim met zich mee. Ondanks alles wordt Jane verliefd op hem, alleen ze wil niet met hem trouwen voordat zij zijn gelijke is. Er liggen veel obstakels in de weg, maar uiteindelijk…

Bildungsroman
Jane Eyre is een bildungsroman, dat net als Oliver Twist een treurig begin heeft, maar net als Oliver, zoekt Jane naar geluk en vindt dit uiteindelijk. Dit boek is een klassieker die elke leerling of liefhebber van lezen zou moeten aanschaffen, ook voor de leeslijst is dit een ideaal boek.  

Kennis over de periode
Het verhaal draagt bij aan de kennis over de Victoriaanse periode, niet alleen als literatuur, maar wanneer je dit boek in zijn context plaatst, laat het conventionele ideeën over de periode zien; de plaats van vrouwen in de gemeenschap, de relatie tussen man en vrouw en het huwelijk.

Een opmerkelijk stukje werk dat absoluut de moeite waard is om te lezen. Charlotte Brontë laat op een eerlijke manier zien dat zij, in een periode overheerst door mannen, zich als vrouw staande wist te houden. Ik geef deze klassieker natuurlijk 5 welverdiende sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.