Logo-youngadults-site

Een gemartelde ziel en een tragische liefde

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
herinner_mij

herinner_mijAl eeuwen lang is Daniel opzoek naar zijn ‘Sophia’, hopende dat hij haar ooit zal weerzien en bij haar kan zijn. In sommige levens vindt hij haar, in sommige niet. In sommige levens is hij veel jonger dan haar, in sommige veel ouder. Maar dan vindt hij haar in 2004 en zijn ze even oud.

Traag, maar mooi
Het verhaal komt langzaam op gang waardoor ik me soms niet zo goed kon concentreren, maar dit kan ook liggen door de wisseling van perspectieven waar ik even aan moest wennen. Het ene hoofdstuk lees je over Lucy, het andere hoofdstuk ga je terug in de tijd en leer je over een van de vorige levens waarin Daniel opzoek was naar zijn ware liefde. De schrijfstijl past daarbij wel heel goed bij de sfeer in het verhaal: het tragische verloop van hun levens. Daniel is werkelijk de gemartelde ziel die alles over heeft voor zijn geliefde om haar te krijgen, maar elke keer kunnen ze net niet bij elkaar zijn. Het raakt je.

Variatie
De setting is heel gevarieerd. Soms waan je je op de vlaktes van Klein-Azië, dan weer in de straten van Pergamon, dan weer in een hospitaal in een klein plaatsje in Engeland. De periodes zijn authentiek en goed beschreven. Brashares laat verschillende levens van Daniel zien, hoe hij Lucy ontmoette en hoe hij haar weer kwijtraakte. In elk verhaal wordt meer de tragische kant van het verhaal belicht, dan de liefde die tussen hen ontstaat. Wil Brashares hiermee duidelijk maken dat het leven en de liefde kostbaar is? En dat je het ook zo weer kwijt kunt raken? Jammer is wel dat hierdoor de seksuele spanning die er tussen Lucy en Daniel zou moeten zijn, niet helemaal naar voren komt.

Zielen
Het concept van reïncarnatie is redelijk uitgewerkt. Wanneer iemand dood gaat, komt zijn of haar ziel terug in een ander lichaam. Dit is de manier hoe zielen een nieuw leven tegemoet gaan. Normaal gesproken herinneren deze zielen niets meer van hun vorige levens, maar er zijn enkele – waaronder Daniel – die al hun voorgaande levens kunnen herinneren. Hoewel Brashares dit idee aan alle kanten heeft uitgediept, blijven er nog wel wat vragen hangen: waarom is Daniels geheugen zo goed, en waarom dat van Lucy niet? Het verhaal is een eerste deel in een trilogie, dus wie weet krijgt de lezer hier nog een antwoord op.

De cliffhanger valt een beetje tegen. Ik had er meer van verwacht, maar desalniettemin ben ik nieuwsgierig naar het vervolg. herinner mij is een prachtig verhaal over de zoektocht van een jongen door verschillende levens naar zijn ware liefde. Een gemartelde ziel en een tragische liefde, dat zijn de juiste ingrediënten voor een liefdesverhaal voor young adults. Ik geef herinner mij van Ann Brashares drie sterren.

Heb jij het verhaal gelezen? Wat vond je ervan?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

9 gedachten over “Een gemartelde ziel en een tragische liefde

 1. Ik dacht in de eerste instantie ook dat hij heel erg op Fallen zou lijken maar uiteindelijk valt dat best mee. Hoewel ik Fallen wel beter vond. Ik heb Herinner Mij maar 3 sterren gegeven omdat ik de terugblikken bijna allemaal vreselijk saai vond en het einde viel heel erg tegen. Ik dacht trouwens dat dit een opzichzelfstaand boek was en geen deel van een serie?

 2. ik heb dit boek en vind hem niet leuk fallen is een heel erg goed boek dit daar in tegen niet je komt er ook heel moeilijk door heen nee geef mij maar fallen

 3. ik heb het boek nog niet gelezen, maar de achterkant wel en ik vind het sprekend lijken op de serie fallen. Dat boek gaat ook over daniel en luce(alleen schrijf je luce ander en daniel met trema) en dat daniel ook alles weet en dat luce om de 17 jaar sterft. en ze worden ook pijnlijk steeds uitelkaar gehaald. En in fallen voelt luce zich ook onverklaarbaar aangetrokken tot daniel die ook bij in de klas zit. Dus di boek “herinner mij” lijkt me een Plagiaat. en als het verhaal toch anders loopt vind ik het wel echt heel en dan ook heel erg dom dat er zoveel hetzelfde is.

 4. Wanneer komt het vervolg uit? En hoe heet dit boek dan?

 5. @t-reader nee dit is geen vervolg op de fallen serie, deze is geschreven door Ann Brashares en de fallen-serie door Lauren Kate. Ik vond het eerst ook wel raar want ze lijken op het eerste gezicht heel erg op elkaar, maar het is toch wel een andere serie zegmaar. de namen zijn wel hetzelfde 😛

 6. Ik begrijp alleen niet, is dit nou het gevolg van Fallen/Kwelling? Of is het iets heel anders? De schrijver is ook anders.

 7. Hmm. Leest me als uitgerekte kauwgom in de ogen. En dat smaakt niet. Nee, ik denk niet dat het iets voor mij is. Iets tè langdradig, als je het mij vraagt. =3

 8. Ik heb het boek 4 sterren gegeven.
  Ik vond het heel goed geschreven en hoewel ik de cliffhanger ook vond tegenvallen kan ik niet wachten om deel 2 te kopen!!!!

 9. lijkt me echt een heel mooi boek! staat echt nog bovenaan mijn lijstje, en ik denk dat het ook een mooie aanvulling is op de fallen-serie. ik denk dat je beide boeken beter begrijpt als je de ander ook hebt gelezen 🙂

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.