Logo-youngadults-site

In de greep van de Klauwen van het Woud

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
klauwen

klauwen

De Klauwen van het Woud hielden mij in de greep en lieten mij pas los na het lezen van de laatste bladzijde. Dit debuut van Carrie Ryan is opmerkelijk!

Verhaal
Het verhaal gaat over Mary, een meisje die haar hele leven al in een afgesloten dorp woont omringd door Ontheiligden. De ontheiligden, of beter gezegd zombies, leven in het Woud van Klauwen en Tanden. Niemand mag het dorp verlaten. Omdat het gevaarlijk is in het woud is het dorp afgezet met grote hekken om de Ontheiligden buiten te houden, want eenmaal gebeten door een Ontheiligde word je er zelf ook een. Wanneer Mary haar moeder verliest aan deze zombies, verandert dit haar hele leven. Ze moet kiezen tussen twee jongens, haar beste vriend en de jongen van wie ze echt houdt en tussen een leven in het dorp of bij de Zusters. Ook de relatie tussen haar en haar broer wordt er na het verlies van hun moeder niet beter op, en boven alles verlangt Mary nog steeds naar de zee. Niemand in het dorp heeft het ooit gezien, maar Mary’s moeder heeft haar er altijd over verteld. Mary is vastbesloten om deze mythische zee te vinden.

Post-apocalyptisch
De setting van De klauwen van het Woud is post-apocalyptisch. Het enige wat over is gebleven van de beschaving zijn de mensen die in het dorp leven, althans zo wordt verteld door de Zusters. De mensen moeten zich in leven houden en zich beschermen tegen de Ontheiligden. Alleen het hek dat bewaakt wordt door mensen uit dorp houdt de Ontheiligden op afstand. Maar wanneer Mary erachter komt dat er een geheime weg is die naar buiten het dorp leidt, wil ze weten waarnaar.

Opmerkelijk debuut
Hoewel ik dit een opmerkelijk debuut vind, doet het me wel denken aan de films The Village en I am Legend. Je kunt bijna zeggen dat het verhaal een mix is van deze twee. Het verhaal echter is origineel in zijn context en heeft genoeg mysterie en diepgang om het achter elkaar uit te willen lezen. Dit laatste mede doordat het ontzettend goed is geschreven.

Hoopvol, maar depressief
Mary is een geweldig personage. Ze is sterk en nieuwsgierig, en bovenal houdt ze hoop. Hoop is ook de drijfveer in dit verhaal en maakt het verhaal echt. Op sommige momenten in het verhaal had ik wel graag wat meer emotie gezien. De depressieve sfeer daarentegen wordt ontzettend goed weergegeven. Je voelt goed hoe het leven in een afgesloten dorp is: opgesloten en eentonig. De constante zwerm van Ontheiligden op de achtergrond versterkt dit alles. Hun geschreeuw en hun honger naar mensenvlees is angstaanjagend en uitzichtloos.

Antwoorden?
In dit verhaal blijven echter wel veel vragen onbeantwoord. Ik vraag me nog steeds af waar de zombies vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan, wat de reden is waarom een van hen sneller is en welke geheimen de Zusters voor het dorp verborgen houden. Ik hoop dat deze vragen in het volgende deel worden beantwoord. Dit is een van de redenen dat ik uitkijk naar het volgende deel. Waarschijnlijk was dit ook de bedoeling van de auteur, maar ik had graag een meer tevreden gevoel gehad. Ik geef het verhaal vier sterren.

Hebben jullie het verhaal al gelezen? Zo ja, ik ben benieuwd naar jullie mening!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

5 gedachten over “In de greep van de Klauwen van het Woud

  1. Geweldig boek! Zeker een aanrader!!
    Heb het vervolg ook gelezen, en je hebt ze zo uit. De schrijver brengt het op een hele mooie manier, en het is dus super om te lezen.:D

  2. Ik vond het een leuk boek, maar ik had een beetje problemen met Mary, het hoofdpersoon, want ze deed soms zulke egoïstische dingen en had er daarna enorme spijt van. Dan had je het niet moeten doen in de eerste plaats, denk ik dan. Ondanks dat bleef ik wel lezen, dus dat zegt wel iets over de kwaliteit. Maar het vervolg ga ik (waarschijnlijk) niet lezen.

  3. Hmm, dat gedoe van ‘het dorp waarin iedereen geboren wordt maar ook sterft’ doet me een beetje denken aan the Beautiful Creatures en Beautiful Darkness boeken van Kami Garcia en Margaret Stohl. Ik weet niet of de rest van het verhaal me wel aanspreekt, omdat het echt alleenachtig klinkt en ik heb het de laatste tijd meer op fantasyboeken waarin de hoofdpersonage altijd omgaat met een groepje en daar samen mee dingen bestrijd enzo. Dat zie ik hier nog niet gebeuren met dat vriendje en die beste vriend ofzoiets. Maar ja, misschien verander ik nog van gedachten! 😉

  4. Ik moest ook meteen aan the Village denken toen ik de beschrijving las. Maar dit boek gaat zeker op mijn lijstje!

  5. klinkt heel spannend, en weer een nieuw aspect van het hele bovennatuurlijke gedoe 😛 Zombies…

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.