Logo-youngadults-site

Q & A met Harmen van Straaten

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

harmen-van-straatenHarmen van Straaten is een zeer bekende auteur en heeft al vele kinderboeken op zijn naam staan. Daarbij schrijft hij nu ook voor jongeren. Vorig jaar werd de YA roman Sydney uitgegeven en dit jaar is de literaire young adult DJ in Wonderland opnieuw uitgebracht. DJ in Wonderland gaat over David John Coombs, een jongen die mank is en een groeistoornis heeft. Maar dat maakt hem allemaal niet uit, want hij heeft maar een missie: het leiden van een snel en meeslepend leven. Het was mijn missie om de auteur daarover te interviewen. Zoals je hieronder kunt lezen, is mijn missie geslaagd!

Wat inspireerde u om zo’n literair en tegelijkertijd zo’n filosofisch boek te schrijven?
Ik was op reis in Australië en Nieuw Zeeland en veel op mezelf. Toen ik aan het schrijven was, had ik het gevoel dat alle gebeurtenissen die in het boek aan de orde komen ook onderweg naar me toe kwamen en die zijn in een andere vorm in het boek terecht gekomen.

Dj in Wonderland bespreekt verschillende aspecten over het leven. Is dit veelal uw eigen visie op de maatschappij of staan Dj Coombs’ gedachten veel verder weg van uw eigen zienswijze?
Tijdens het schrijven zat de hoofdpersoon helemaal in mijn hoofd. Ik hoorde hem als het ware de dingen zeggen die hij vond en die schreef ik zo op. Ik kan daardoor moeilijk zeggen wat nu van de hoofdpersoon komt en wat van mij.

Er zit een duidelijke boodschap in uw verhaal. Waarom vindt u deze boodschap zo belangrijk?
Ik wilde graag wat vertellen en een bepaald gevoel overbrengen van een jongen die op een leeftijd komt dat hij zichzelf en de wereld om hem heen gaat ontdekken. Over een jongen die denkt dat het allemaal niet meevalt en die vindt dat je er iets aan moet doen om er wat van te maken, maar dat dat ook veel te maken heeft met waar je vandaan komt.dj-wonderland

DJ Coombs overdenkt zijn leven in een Spitfire. Waarom hebt u voor een oud vliegtuig gekozen?
Omdat ik dat beeld vond passen bij een oude ‘pret’ pier en vanwege de beeldspraak: een neergestort vliegtuig als beeld van een totaal vastgelopen pier en dromen die al op de kust kapot zijn geslagen.

De Spitfire staat op een toren van de pier waar DJ Coombs alles kan overzien. Hebt u bewust voor deze plek gekozen?
Ja, omdat hij daar inderdaad alles kan overzien en die plek was ook van belang in verband met het spionagespel dat de jongens hebben gespeeld.

Het hebben van dromen is belangrijk voor Dj Coombs. Zijn die ook voor u belangrijk?
Ja en voor wie niet. Als je geen dromen meer hebt, wat is dan de reden van je bestaan?

Enkele hoofdstukken zijn opgedeeld in de geschiedenis van DJ Coombs’ familie. Welk stuk van deze geschiedenis vond u het moeilijkste om te schrijven?
Ik had eerlijk gezegd geen moeite met het schrijven van hun geschiedenis. Sommige stukken schreef ik zelfs met veel plezier, zoals het bezoek aan de kunstkenner en zijn vrouw en hun handel in onbreekbaar glas.

DJ Coombs grootmoeder van het Verhoogde Ledikant heeft een Wand der Wijsheden. Hij leert van deze levenslessen. Hebt u bewust deze levenslessen in het verhaal gebracht om de jeugdige lezers ook kennis te laten maken met deze wijsheden?
Ik vond het wel mooi, omdat veel van die tegels het leven als een cliché voorstellen en in de praktijk is dat ook vaak zo.

DJ Coombs gaat in gesprek met zijn Vriend, God. Bent u zelf gelovig?
Kort maar krachtig. Maar ik zou willen zeggen: religieus ‘light’.

Dj in wonderland is al eerder verschenen in 2002 onder de naam Wonderland. Waarom is de titel veranderd?
Omdat ik dat veel beter vond passen bij het boek. De hoofdpersoon verkeert permanent in twee wonderlanden. De echte die wordt gevormd door de pier en de gedroomde waar hij graag in zou verkeren. De jongen komt er steeds meer achter dat de echte wereld zijn wonderland is. Helaas is dit niet het fijne waar hij zo graag zou willen verkeren.

U bent al 15 jaar kinderboekenschrijver, maar u hebt pas twee young adult-titels op uw naam staan. Bent u van plan om meer young adults te schrijven?
Er zijn plannen, maar ik richt me dit jaar op de musical van Spuit Elf en de brandweerolifanten die dit jaar (16 oktober) in première gaat in de Meervaart (theatergroep Terra).

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Q & A met Harmen van Straaten

  1. Nee, ik lees gewoon het boek en als ik dan tussendoor al een vraag weet schrijf ik die op en als ik nog niet genoeg heb aan het eind, dan bedenk ik nog wat vragen. Ik lig er niet wakker van ofzo 🙂

  2. Goed intervieuw Natasja!!
    Vraagje aan jou: Lig je soms nachten wakker om goede vragen te bedenken of komen ze op als poepen?
    Zo’n kans is uniek, ik zou daar heel zenuwachtig van worden :confused:

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.