Logo-youngadults-site

Alleen de sterkste overwinnen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
levende-steden

Het was een donkere, stormachtige lentemiddag en de stad Londen zat een klein mijndorp achterna over de opgedroogde bedding van de voormalige Noordzee.’

Dit is de eerste zin van Levende steden, het begin van een fascinerend verhaal dat zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld. Ik was meteen geboeid, en laten we eerlijk zijn, wil jij niet meteen verder lezen?

Steden op rupsbanden
In deze futuristische wereld zijn veel steden en grote en kleine dorpen mobiel geworden, hoewel er ook nog immobiele nederzettingen en boerendorpen zijn. De mensheid leeft volgens het stadsdarwinisme; eten of gegeten worden, steden en dorpen vernietigen elkaar om zo te kunnen overleven, en de sterkste overleeft.

Interessante wereld
Wat ik erg interessant vind aan dit boek zijn de gedetailleerde beschrijvingen, deze scheppen een indrukwekkende wereld die echt in je fantasie tot leven komt. Er staan ook wel wat technische beschrijvingen in – wat als vervelend kan worden beschouwd, ik houd er persoonlijk helemaal niet van – maar toch vind ik dat Reeve’s schrijfstijl ervoor zorgt dat het niet vervelend overkomt, door zijn manier van schrijven kun je juist de mechanische steden beter visualiseren.

Overtuigende personages
In het eerste hoofdstuk ontmoeten we Tom, een jong lid van het geschiedenisgilde. Thaddeus Valentijn – hoofd van het geschiedenisgilde – is Tom’s held, maar wanneer een mismaakt meisje Thaddeus aanvalt, belandt Tom in het buitengebied, de wereld buiten Londen. Samen met Hester Shaw, het afschuwelijk lelijke meisje beleeft hij avonturen vol verraad, intriges en gevaar. Tom leert gaandeweg dat niet alles is wat het lijkt, en daarom is dit verhaal ook zo boeiend en overtuigend: de personages zijn realistisch en niet perfect, ze falen verschrikkelijk, maar leren ervan. En met heel veel doorzettingsvermogen en moed proberen ze hun doel te bereiken.

Dood van de personages
Het verhaal heeft veel interessante plotwendingen, dat samen met de geloofwaardige personages zorgen voor heel veel leesplezier, zeker ook omdat het zich afspeelt in een wereld die ik nog nooit eerder in een boek ben tegengekomen.
Het enige dat ik jammer vind, is dat er nogal wat personages dood gaan – maar ik begrijp ergens wel Reeve’s keuze om dit te doen; het is een harde wereld en alleen de sterkste overwinnen.

Conclusie
Een fantastisch boek dat je zeker gelezen moet hebben als je van science fiction houdt. Het is het eerste deel in een serie, het tweede deel in de serie heet Jagergoud.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.