Logo-youngadults-site

Recensie: De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De C is voor Celia is het YA debuut van schrijfster Heleen Blesgraaf, na haar eerdere novelle Voordat het smelt. Ze kwam op het idee om dit boek te schrijven toen ze op de televisie een serie zag over een Amerikaanse familie met negentien kinderen waarvan één de zorgtaken op zich nam.

Het verhaal

In het boek volgen we Celia. Ze heeft twaalf broers en zussen wiens namen de letters van het alfabet volgen (wat het handig maakt om te volgen wie ongeveer hoe oud is). Zij is dus het derde oudste kind van het gezin, wat maakt dat ze vaak de zorg voor de andere kinderen op zich neemt. Wanneer het gezin van een productiebedrijf een aanbod krijgen om gevolgd te worden in een reality-serie, stemmen ze daarmee in. Op die manier kunnen ze een mooi familieportret van hun gezin vastleggen waar ze later nog naar terug kunnen kijken. De vraag is alleen hoe écht die reality-tv is wanneer de makers het niet zo nauw nemen met de realiteit, wat gevolgen met zich meebrengt voor Celia en haar familie.

Mijn mening

Heleen Blesgraaf heeft een fijne, vlotte schrijfstijl en vertelt het verhaal in korte hoofdstukken. Daarin kruip je helemaal onder in het hoofd van Celia en haar twijfels: enerzijds wilt ze heel graag voor haar broers en zussen zorgen, maar anderzijds lijdt haar schoolwerk daar sterk onder. Ze heeft een sterke familieband en wilt alles in staat stellen om het gezin draaiende te houden en past haar toekomstbeeld daaraan aan.

Het verhaal geeft je een mooie kijk op hoe het leven eruit ziet in een grote familie. Daarmee worden ook de vooroordelen aangekaart waar de ouders van een groot aantal kinderen vaak mee te maken krijgen. Thema’s als familie, vriendschap en opkomen voor jezelf staan centraal. Daarnaast komen ook de wereld van de media en de haat op sociale media die daar soms bij komt kijken aan bod in dit verhaal. Door dit boek stel je je bijvoorbeeld in vraag in hoeverre reality tv wel echt de realiteit weergeeft en stel je je kritischer op ten opzichte van wat je op tv ziet. Het geeft ook een inkijk in hoe het is om om te gaan met negatieve commentaar op sociale media.

Conclusie

De C is voor Celia is een mooi boek over opgroeien in een grote familie, maar ook over opkomen voor jezelf, de wereld van de reality-tv en de de haat op sociale media die daar regelmatig komt bij kijken. De schrijfstijl is eenvoudig en het verhaal is makkelijk te volgen. De personages zijn goed neergezet en de namen in ABC-formaat maken het handig om te volgen. Ik geef het boek 4 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.