Logo-youngadults-site

Recensie: Wat ons nog rest – Aline Sax

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Aline Sax heeft al verschillende historische Young Adult boeken op haar naam staan, zoals Wij, twee jongens en Grensgangers. Haar nieuwste boek Wat ons nog rest is een uniek boek: het is geschreven in vrije vers. Aangezien ik fan ben van de boeken van Sarah Crossan en Jason Reynolds die in vrije vers geschreven zijn, was ik heel benieuwd naar dit boek van eigen bodem.

Tweede Wereldoorlog

Het boek speelt zich af in het jaar 1945 in Berlijn. De Russen kunnen elk moment de stad binnenvallen. We volgen een familie die ondergedoken leeft in een kelder en de oorlog steeds dichterbij ziet komen. Hoewel er al veel boeken verschenen zijn over de Tweede Wereldoorlog, weet dit boek je weer een nieuwe kijk te bieden in het leven van een 17-jarig meisje en haar familie in de laatste dagen van de oorlog. Ze besluit om te vertrekken.

Het gedruis van dichte wapens

klinkt altijd

net om de hoek.

Wat ons nog rest

Vrije vers

Een verhaal heeft niet noodzakelijk veel woorden nodig om verteld te worden. Dat bewijst Aline Sax. Sommige dingen hoef je niet neer te schrijven om het je te kunnen inbeelden. Met pakkende versen neemt de schrijfster je mee in de laatste dagen van de oorlog waar de ene al meer hoop heeft dan de andere. Dat maakt wel dat je al wel enige kennis moet hebben over de Tweede Wereldoorlog om het verhaal helemaal te begrijpen. Soms moet je namelijk wat ‘door de lijnen lezen’ om mee te zijn.

Door de stijl waarin het boek geschreven is, kon ik mij wel minder goed inbeelden in de verschillende personages. Het voelde eerder alsof ik er als een buitenstaander naar keek in plaats van dat ik me helemaal kon inbeelden in het hoofdpersonage.

De sirenes loeien over de stad.

Het is veilig.

Voorlopig.

We kunnen weer verder

met ons leven.

Vrouwen kruipen naar buiten,

vanonder het puin,

onder het stof.

Conclusie

Wat ons nog rest is een mooi en beklijvend boek dat je doet inleven in het leven van een Duitse familie op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een verhaal dat je pakt en nog lang nablijft na het lezen. De schrijfstijl is uniek, maar zorgde er anderzijds wel voor dat ik minder een connectie opbouwde met het hoofdpersonage. Ik zou het aanraden voor jongeren vanaf 16 jaar die al eens eerder een boek rond de Tweede Wereldoorlog lazen. Ik geef het boek drie en een halve ster. In ieder geval zou ik wel heel graag meer verhalen in vrije vers lezen.

Wil je je het verhaal nog wat beter kunnen voorstellen? Bekijk dan deze boektrailer.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.