Logo-youngadults-site

Recensie: Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen – Isaac Blum

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Onlangs verscheen bij uitgeverij Kokboekencentrum een nieuw Young Adult boek: het debuutboek van de Amerikaanse auteur Isaac Blum. Met dit boek sleepte hij verschillende prijzen in de wacht. In Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen volgen we Hoodie, een Joodse jongen. Wanneer hij verliefd wordt op de dochter van de burgemeester, die zich sterk verzet tegen de instroom van Joden, keert zijn gemeenschap zich tegen hem. Nu is het aan hem om een keuze te maken tussen de liefde van zijn leven of de wereld die hij zo goed kent en gewoon is.

Leerrijk en verrijkend

Eerst en vooral vond ik het een erg leerrijk boek. Zo leer je heel wat bij over de gewoonten en tradities van de Joodse gemeenschap. In het boek worden daarnaast heel wat Joodse woorden gebruikt. Dat is in het begin even wennen, maar die staan gelukkig wel in een woordenlijst achteraan het boek. Pluspunt: ten opzichte van andere boeken stond op de eerste pagina aangegeven dat de woordenlijst zich achteraan bevond. Bij sommige boeken kom je daar pas achter op het moment dat je het boek al uit hebt.

Sterke personages en verhaallijn

Gedurende het verhaal leer je de personages, met name Hoodie zelf, heel goed kennen. Je voelt ook mee zijn struggles over welke keuze hij nu moet maken: die voor de liefde of voor de wereld die hij altijd al gekend heeft. Daarnaast heeft hij ook nog een goede portie humor. Anna-Marie, de dochter van de burgemeester, is daarentegen moeilijker te peilen over wat ze nu wel en niet wil, al wordt dat ook wel duidelijker naarmate het verhaal vordert. De verhaallijn zelf zit ook goed in elkaar en is sterk opgebouwd waardoor je steeds verder wilt lezen.

Belangrijke thema’s

Naast dat het verhaal goed in elkaar zit, worden er ook belangrijke thema’s aangestipt. Zo komt sterk aan bod hoe de gemeenschap denkt over de Joodse gemeenschap, alsook jezelf afzetten tegen de geldende normen van je gemeenschap. Verder spelen ook vriendschap en romantiek een belangrijke rol in dit boek.

Een interessant boek met een sterke verhaallijn

Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen is een sterk geschreven boek waarbij je ook nog heel wat bijleert over de orthodoxe Joodse gemeenschap. Het verhaal zelf zit ook goed in elkaar waardoor je sterk meeleeft met Hoodie en de keuzes die hij moet maken. Daarnaast bevat het boek ook nog een kleine portie humor. Het boek bevat belangrijke thema’s zoals geloof, vriendschap, familie en antisemitische haat. Ik geef dit boek dan ook vier sterren en ik hoop dat het boek nog heel wat mensen kan bereiken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.