Logo-youngadults-site

Recensie: Naar het licht – Nina Verheij

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Naar het licht van Nina Verheij

Voor schrijfster Nina Verheij is Naar het licht haar eerste Young Adult. Lezers kennen haar misschien wel van haar thrillers Fatale Keuzes en Geheugenspel. Hoewel ik die boeken niet heb gelezen, vind ik het wel boeiend dat een schrijver zit aan meerdere genres ‘waagt’. Vol verwachting ben ik aan het boek begonnen. En, binnen een dag was hij ook al weer uit!

Verhaal

Naar het licht gaat over Jo. Ze is pas 10 jaar oud, als zowel haar ouders als broer bij een brand om het leven komen. Sinds die fatale nacht wordt zijzelf achtervolgd door schuldgevoelens. Ze is ervan overtuigd dat zij hen had kunnen redden. Om de allesoverheersende haat in haar kwijt te raken, reist ze vlak voor haar 18everjaardag af naar haar geboorteland. Haar missie: voor ze volwassen wordt, rechtzetten wat haar als klein kind niet lukte. 

Cover

De cover van het Naar het licht is echt een plaatje. Een uitzicht over de bergen en het prachtige zonlicht maken je gelijk nieuwsgierig naar de inhoud. De flaptekst verraad ook niet heel veel van het verhaal, waardoor het ook nog wat mysterieus blijft. Met de vraag; ‘Wat is er precies gebeurd?’, begin je met lezen. Het verhaal is opgedeeld in de 8 dagen en elke dag begint met een mooie zwart/wit foto van de bergen en een deel van een songtekst. Ik houd ervan als er ook aandacht is besteed aan de opmaak van de binnenkant van het boek!

Schrijfstijl

Naar het licht begint met een spannend proloog waardoor je gelijk in het verhaal zit! De eerste paar hoofdstukken die daarna volgen waren voor mij even wat verwarrend. Want wie is de ik-persoon in het verhaal en welke kant gaat het verhaal op? Maar al snel krijg je als lezer de eerste puzzelstukjes van het verhaal en leest het als een trein. 

Zo kom je er achter dat Jo de ik-persoon is in het verhaal en zij samen met hond Betty en het kleine meisje Fien een reis aflegt. Het eindpunt is tevens de bestemming waar Jo haar haat kwijt hoopt te raken. Tijdens de reis komen ze verschillende mensen tegen die haar nieuwe inzichten geven en de koers van haar reis ook bepalen en aanpassen. 

De stijl van schrijven is helemaal passend bij het verhaal. Korte hoofdstukken en elke keer een puzzelstukje om het verhaal compleet te maken (daarin heeft het wel wat weg heeft van het thriller-genre). Op een gegeven moment krijg als lezer wel een beetje een idee welke kant Naar het licht op gaat, maar dat stoort helemaal niet. 

Conclusie

Een mooie en emotionele debuut-YA van Nina Verheij! Wat goed is uitgewerkt en als rode draad door het verhaal gaat is het grote verlies van Jo en hoe zij er mee om probeert te gaan. Hoe ze verdriet ‘een plekje’. probeert te geven, de mooie herinneringen levend te houden maar ook de haat- en schuldgevoelens van zich af probeert te schudden.

Enige minpuntje voor mij was dat ik het einde wat onverwacht en snel vond gaan. Daardoor naar mijn mening niet helemaal passend bij het verhaal, waarin juist de tijd werd genomen. Maar de boodschap die verhaal meegeeft en de wijze waarop rouw en verdriet wordt verwoord is echt prachtig en maken dit boek van Nina Verheij zeker een aanrader! 

Naar het licht van Nina Verheij krijgt van mij 4 sterren!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Debbie Jonker

Debbie Jonker

Debbie woont samen met haar vriend en twee honden in Zwolle (daar waar de mooiste boekwinkel staat!). In het dagelijks leven werkt ze als beleidsadviseur en projectleider. Er gaat geen dag voorbij of ze leest; op elke bank of tafel in huis ligt wel een boek. Haar favoriete genres zijn YA, Feelgood en Romans.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.