Logo-youngadults-site

Het verdwenen woud – Matthew X. Dyer

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het verdwenen woud gaat over de 15-jarige Sascha die op Nomos woont. Dit is een wereld in de wolken vol zwevende eilanden die ‘steenwolken’ worden genoemd. Wanneer zijn vader omkomt bij een ongeluk wordt hij de nieuwe Woudmeester van het Waterwoud; het steeneiland dat voor al het water in het rijk zorgt. Sascha blijkt een bijzonder goede gave te hebben voor het lezen van windkaarten en weet routes te vinden die men nog nooit eerder heeft genomen. Hierdoor komt hij op bijzondere ontdekkingen, gaat hij op avontuur en neemt hij grote risico’s. Zijn acties brengen de hele samenleving tot aan de rand van te afgrond. En dat terwijl Nomos nog steeds probeert bij te komen van de bijna alles vernietigende ramp die zich eeuwen geleden heeft afgepeeld. Waarom doet hij dit?

Het boek bestaat voornamelijk uit fragmenten van het dagboek wat Sascha bijhoudt tijdens zijn reis. Hij beschrijft in detail over wat hij allemaal meemaakt en waarom hij bepaalde keuzes maakt. Aangezien er bijvoorbeeld ook dialoog in voorkomt, leest het niet als een doorsnee dagboek, maar meer als een boek geschreven in eerste persoonsvorm. Andere fragmenten spelen 4 jaar later af, waardoor je direct het resultaat kunt lezen van de acties van Sascha. Dit zorgt voor een prettige afwisseling.

Jong en onnozel

Sascha is erg jong en onervaren. Dat merk je met name door de roekeloze keuzes die hij maakt. Ook gaat hij in tegen de mensen met meer kennis en ervaring. Het is nog een kind die graag zijn zin wil krijgen. Hij heeft een bepaald beeld van de wereld, en vanuit die overtuiging probeert hij te doen wat hij denkt dat juist is. Doordat Sascha nog zo jong is, is hij ook een beetje onnozel en naïef. Hij houdt er bijvoorbeeld geen rekening mee dat hij zo maar eens verraden kan worden door iemand die hij als zijn vriend beschouwd. Gelukkig leert hij wel zijn lesje en is hij daadkrachtig als het erop aankomt. Hij zal er alles aan doen om zijn doel te bereiken.

Middle grade jeugdboek

Het verdwenen woud is vrij kinderlijk geschreven. Dit boek is dan ook meer geschikt voor een jongen van 10 tot 14 jaar oud, dan voor een volwassen vrouw van 28 zoals ik. Ik merkte dat ik sommige elementen in het verhaal ongeloofwaardig begon te vinden omdat er steeds weer iets bij wordt gehaald wat uit de lucht komt vallen. Het is een fantasy boek, dus het is begrijpelijk dat veel elementen niet realistisch zijn. Ik bedoel maar, het boek draait om zwevende eilanden hoog in de wolken! Toch denk ik dat een jonger iemand meer verbeeldingskracht en fantasie heeft om alle elementen uit dit boek te kunnen waarderen. Richting het einde vond ik het persoonlijk wel wat lang duren en was ik er een beetje klaar mee. Ik kan me heel goed voorstellen dat een jongetje van 12 wat dit boek leest, het fantastisch vindt en het voor hem niet lang genoeg kan duren. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat Het verdwenen woud zeker niet slecht is, maar dat ik niet tot de doelgroep van dit boek behoor. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het hypothetische jongetje van 12 dit boek met veel meer plezier zou lezen, dan ik heb gedaan. Ik zou Het verdwenen woud dan ook meer klasseren als een middle grade jeugdboek, dan als young adult.

Conclusie

Het verdwenen woud is geen moment saai door de ene na de andere gebeurtenis zich opvolgt. Het heeft liefdevolle momenten en spannende plottwists, bovendien zit het vol fantasy waardoor je je verbeeldingsvermogen er op los kunt laten. Als je graag middle grade fantasy boeken leest, dan is dit zeker wel een aanrader om te lezen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sandra Fonken

Sandra Fonken

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.