Logo-youngadults-site

Recensie: Opgejaagd – Babette Heijnen & Peter Nys

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Uitgeverij Clavis en Odisee Hogeschool organiseerden in 2021 een schrijfwedstrijd getiteld Share Your Story, waar men op zoek ging naar nieuw schrijftalent tussen de 12 en 18 jaar. Babette Heijnen was onder andere één van deze vier winnaars en in samenwerking met fantasyauteur Peter Nys kwam Opgejaagd tot stand. Een titel dat de spijker op zijn kop slaat.

Het verhaal

Het is 1603 en er heerst een vreemde ziekte in het kleine stadje Dijkberghe die vele levens kost. Ook de ouders van Bette bezwijken onder deze ziekte maar om de een of andere reden raakt Bette niet besmet. Voor ze het weet wordt ze beschuldigd van moord en hekserij en wordt ze op de hielen gezeten door de beruchte heksenjager. Ze vlucht het bos in en leert de knappe Wulf kennen die met man en macht het leven van Bette wil beschermen.

Spanning

De titel verraadt al grotendeels dat er spanning in moet zitten en de lezer wordt niet teleurgesteld. Al vanaf het begin van het verhaal voel je de spanning en de onmacht bij Bette toenemen. Ze is geen heks maar niemand wil naar haar luisteren. Ze kan ook nauwelijks rouwen om haar overleden ouders want er zijn meerdere heksenjagers die haar graag op de brandstapel zouden zien. De auteurs weten die onderhuidse spanning goed neer te zetten.

Personages

Bette is het hoofdpersonage en is een opvallende verschijning. Ze is een bleek, mager meisje met groene ogen en lange zwarte haren. Ze vindt het moeilijk om voor zichzelf te zorgen nu ze wees is maar dankzij Wulf leert ze meer voor zichzelf op te komen.

Wulf is een vriendelijke, knappe jongeman die al meteen het beste met Bette voor heeft. Hij leeft vooral in de bossen en in het woud en is gevlucht voor zijn verleden. Het wordt al vrij snel duidelijk dat hij een oogje op Bette heeft.

Sybil is een medegevangene die ook verdacht wordt van hekserij. Haar personage verdient het om genoemd te worden omdat ze uiteindelijk ook een grote rol speelt in het leven van Bette en ze samen een hoop meemaken. Sybil is onmisbaar voor het verhaal en voor het welzijn van Bette en Wulf.

Arwar is de gevreesde heksenjager en iedereen is bang voor dit monster. Hij is degene die Bette het liefst op de brandstapel ziet belanden.

Schrijfstijl

De schrijfstijl is bijzonder prettig om te lezen. Het boek wordt gedurende het hele verhaal geschreven vanuit het perspectief van Bette. Elk hoofdstuk bevat een titel die je nieuwsgierig en hongerig maakt om verder te lezen.

Conclusie

Opgejaagd is een kort maar een intens spannend verhaal waarbij vele emoties aan bod komen. Ook heeft het een paar verrassingselementen wat je als lezer even doet verbazen en die ik zeker wist te waarderen. Ik geef het boek vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Lisanne Ortsen

Lisanne Ortsen

Lisanne Ortsen (31) woont met haar vriend en kat in het mooie Overbetuwe en schrijft en leest al zo lang ze zich kan herinneren. Ze is van mening dat een mens nooit genoeg boeken kan hebben, waardoor haar huis dan ook steeds meer op een bibliotheek begint te lijken. Verder houdt ze van puzzelen, (bord)spelletjes en kaarten maken.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.