Logo-youngadults-site

Recensie: Gamechanger – Neal Shusterman

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Neal Shusterman is ondertussen een gevestigde waarde in boekenland. Nadat zijn eerdere boeken Dor en Zeis naar het Nederlands werden vertaald, werden zijn boeken ook steeds populairder in de lage landen. Onlangs verscheen een nieuwe vertaling van één van zijn boeken bij uitgeverij Pelckmans: Gamechanger. Zijn nieuwste boek werd vertaald door Maria Postema. Toen ik in de brochure van Pelckmans zag staan dat er een nieuwe vertaling van een boek van Neal Shusterman zou verschijnen was ik erg benieuwd, want na het lezen van zijn vorige boeken smaakte het naar meer! Ik was benieuwd of hij me opnieuw zou kunnen verrassen met een maatschappijkritisch verhaal dat sterk in elkaar zit.

Waarover gaat het?

In Gamechanger volgen we het leven van Ash die na een klap op het het veld van zijn footballteam in een ander universum belandt. Dat begint met kleine veranderingen, maar al snel merkt hij op dat hij na elke klap in een nieuw universum belandt. Universums waarin bepaalde politieke en juridische beslissingen anders zijn dan in zijn oorspronkelijke werkelijkheid – met alle gevolgen van dien – en waarin ook zijn eigen identiteit verandert. Zo komt hij oog in oog met racisme, seksisme en homofobie. Hij probeert er alles aan te doen om het universum terug te herstellen naar de oorspronkelijke realiteit, hoewel die ook allesbehalve perfect is.

Maatschappijkritisch

Gamechanger is opnieuw een maatschappijkritisch boek. Heel wat belangrijke thema’s zoals rassendiscriminatie, seksisme en homofobie komen namelijk aan bod: problemen waarmee we vandaag nog steeds kampen. Het verhaal doet je beseffen dat kleine beslissingen op een bepaald moment een sterke impact hebben op de rest van de geschiedenis. Ook stel je vast dat ook de ‘ideale wereld’ niet perfect is en geconfronteerd wordt met heel wat problemen. Door de veelheid aan thema’s vond ik het soms wel moeilijk om de boodschap helemaal mee te krijgen.

Opbouw en personages

Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar en het idee achter het boek – namelijk dat er verschillende universums zijn – vond ik ontzettend creatief. In tegenstelling tot zijn vorige boeken vond ik het soms nogal een verwarrend boek. Vooral in het begin was ik niet helemaal mee met de sprongen en de veranderingen die die te weeg brachten.

De verschillende personages, met name Ash, Hunter en Leo, vond ik erg interessante personages. Doorheen het verhaal leer je ze erg goed kennen. Het hoofdpersonage voelde wel een beetje als een witte redder die de problemen van de samenleving moet zien op te lossen en de nobele wilde die hulp nodig heeft.

Conclusie

Neal Shusterman heeft met Gamechanger een innovatief idee neergezet. Met een sterke schrijfstijl weet hij het verhaal vorm te geven. Toch voelde het verhaal soms alsof er zoveel mogelijk hedendaagse problemen aan de kaak gesteld moesten worden. De uitwerking voelde daarom soms niet helemaal ‘af’ aan waardoor de boodschap achter het boek niet helemaal duidelijk werd. Het lijkt me wel super interessant om een tv-serie te zien van dit boek. Daar wordt momenteel ook aan gewerkt! Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar het vervolg op Zeis dat komend najaar bij Pelckmans verschijnt.

Morgen is het de beurt aan @lauriannebooks in de tour rond Gamechanger!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.