Logo-youngadults-site

Filmrecensie: Midnight Sun

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Jaren geleden las ik het boek ‘Midnight Sun’ door Trish Cook. Een bijzonder boek dat mij aan het einde deed huilen. De bijbehorende film verscheen al in 2018, maar had ik tot op heden nog nooit gezien. Tot afgelopen week! Lees hieronder snel wat ik van ‘Midnight Sun’ vond.

Katie heeft XP (xeroderma pigmentosum), wat een extreme overgevoeligheid voor zonlicht inhoudt. Katie kan hierdoor alleen ’s avonds naar buiten. Ze heeft één goede vriendin, Morgan, die regelmatig langskomt, maar is verder erg geïsoleerd van de buitenwereld. Katie is intelligent en muzikaal, maar sociaal enigszins onhandig. Op de avond van haar diploma-uitreiking, uitgereikt door haar vader in haar eigen slaapkamer, besluit Katie muziek te maken op het treinstation. Daar ontmoet ze Charlie, de jongen die bij haar in de buurt woont en ze al jaren vanuit haar slaapkamerraam in de gaten houdt. Charlie is meteen verliefd op Katie, maar of er echt een toekomst voor deze tieners is weggelegd…

Het verhaal was voor mij al bekend, maar ook als je het verhaal nog niet kent, dan heb je als kijker wel een idee welke kant het opgaat. Katie wordt verliefd, ze weigert te vertellen dat ze ziek is en er ontstaat een nijpende en pijnlijke situatie waarna alles uitkomt. Ondanks de voorspelbaarheid van het verhaal vond ik het wel een aangrijpende en mooie verfilming met een hartverscheurend einde.

Katie, gespeeld door Bella Thorne, wordt mooi neergezet. Ze is slim en muzikaal, maar behoorlijk ongemakkelijk in sociale contacten en enigszins wereldvreemd. Haar ontmoeting met Charlie verloopt dan ook heel gênant, het is zelfs zo ongemakkelijk dat ik het wat onrealistisch vond. Als Katie en Charlie vaker afspreken, wordt Katie rustiger en comfortabeler en is de film leuker om naar te kijken. Er bloeit een romantische relatie op tussen de twee personages en Charlie laat Katie de wereld zien. De dates van Charlie en Katie zijn schattig en leuk om te zien. Charlie zorgt ervoor dat Katie steeds verder uit haar schulp kruipt en haar muziek meer aan de wereld durft te laten horen. Op dat gebied is Bella uitstekend gecast, want zingen kan ze echt heel goed! 

Charlie, gespeeld door Patrick Schwarzenegger, vond ik in het begin wat ongeloofwaardig. Hij wordt wel heel snel verliefd, hij kijkt wel heel vaak treurig. Naarmate het verhaal vordert, vond ik Charlie geloofwaardiger en sympathieker worden. Hij blijkt ook een verhaal te hebben: hij is door een stomme stunt gewond geraakt en kan daardoor niet meer zwemmen. Terwijl Charlie jarenlang op topniveau gezwommen heeft en hiermee een beurs voor de uni verworven had. Zijn wereld is ingestort, totdat hij Katie ontmoet, die hem weer plezier en hoop brengt. Het einde van de film is dan ook voor Charlie hartverscheurend, hoewel hij wel mooi laat zien hoe hij zijn leven weer probeert op te pakken. 

Charlie en Katie hebben een relatief korte relatie, maar betekenen echt iets voor elkaar. Ze brengen elkaar plezier, hoop, geluk en leren van elkaar. Charlie ziet in dat hij misschien toch nog kan zwemmen en Katie ontdekt hoe mooi de wereld buiten haar slaapkamer is. 

Ik wist zelf nog helemaal niets over XP, maar dat het een serieuze ziekte is, dat bewijst deze film maar weer. Of alle feiten goed weergeven zijn, dat durf ik niet te zeggen. Ik vroeg mij bijvoorbeeld wel af hoe Katie overdag naar een ziekenhuis kon als ze compleet geen contact met zonlicht mag maken. Ook leken sommige avonden wel erg lang te duren: het werd wel heel vroeg donker in de zomer gezien de lange nacht die Charlie en Katie samen doorbrengen. Of alles dus helemaal geloofwaardig en kloppend was, weet ik niet. Het stoorde mij echter niet: ik heb genoten van deze film en vond het verhaal heel mooi.Want wees gewaarschuwd: deze film gaat je zeker weten laten huilen. Tijdens het gesprek van Katie en haar vader, met wie ze een hele goede band heeft, brak ik bijvoorbeeld al. Het einde zorgde ook weer voor veel tranen. Aan de andere kant is dit natuurlijk ook mooi, want dit betekent dat het verhaal en de personages je echt raken. 

De film doet denken aan ‘Everything, Everything’ en ‘The Fault In Our Stars’. Als je van deze films genoten hebt, zul je ‘Midnight Sun’ ook mooi vinden.

‘Midnight Sun’ krijgt van mij vier sterren. Een ontroerend, muzikaal en aangrijpend over een meisje met een relatief onbekende, maar dodelijke ziekte die haar leven volledig beïnvloedt. Maar naast haar ziekte, draait het in de film ook over het vinden van liefde, hoop, plezier, het vergroten van je wereld en kijken naar de toekomst. 

Romantiek: ❤️❤️❤️

Drama: ⭐️⭐️⭐️

Spanning: ?

Actie: ? 

Ugly-cry alert: ??

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Anina

Anina

Anina van As (23) houdt al haar hele leven van lezen en boeken. Hoewel ze geniet van een goede thriller en een liefdevolle roman, blijven YA-boeken altijd haar favoriet. Naast lezen vindt ze het leuk om creatief bezig te zijn, te sporten, series en films te kijken en is het haar droom ooit een eigen boek te schrijven. In het dagelijks leven werkt Anina als kleuterleerkracht op een basisschool in de buurt van Rotterdam. Hoewel de kinderen in haar klas nog een beetje te klein zijn om zelf te kunnen lezen, vindt ze het geweldig om prentenboeken voor te lezen en de kinderen die het willen te leren lezen. Naast haar baan doet ze de master Educational Needs.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.