Logo-youngadults-site

Recensie: Waar het licht is – Jennifer Niven

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Waar het licht is, Jennifer Niven

Waar het licht is, is een hartverscheurend liefdesverhaal geschreven door Jennifer Niven. Een young-adult met ‘moeilijke’ onderwerpen op een rake manier geschreven. Na het dichtslaan van dit boek zullen de hoofdpersonen nog lang in je hoofd blijven hangen.

Waar het licht is

Waar het licht is beschrijft de strekking van het boek in de breedste zin. Twee jongeren op zoek naar een plek waar het licht is, waar de donkere wolken er even niet zijn, een plek waar niet alles even zwaar voelt en een plaats waar ze hun verleden en toekomst even kunnen vergeten en op kunnen gaan in het moment.

Finch en Violet

Finch en Violet leren elkaar kennen op de rand van de klokkentoren bij hen op school. Beiden weten ze niet goed waarom ze daar zijn, maar na dat moment leren ze elkaar steeds beter kennen. Wanneer Finch tijdens de aardrijkskundeles Violet claimt om een opdracht mee uit te voeren gaat Violet die uitdaging aan. Tijdens hun eerste zwerftocht ontdekt Violet dat Finch een gevoel in haar losmaakt wat ze niet meteen herkent. Na de dood van haar zus heeft ze zich lange tijd niet meer goed gevoelt. Ook Finch worstelt met zware gedachten. Er zijn momenten dat hij zich liever slapend houdt en geen deel uitmaakt van de wereld. Maar wanneer hij met Violet samen is voelt hij zich geweldig. Ze halen het beste in elkaar naar boven. Violet bloeit op en kan weer genieten van het leven, maar hoe zit dat met Finch? Is hij nog te redden?

Onderwerp

In Waar het licht is snijdt Jennifer Niven diverse onderwerpen aan die voor velen als moeilijk gezien worden. Depressie, rouwen en zelfdoding zijn zware onderwerpen die je diep kunnen raken. Op een prachtige en kwetsbare manier stelt zij deze onderwerpen aan de orde zonder enig oordeel. De worsteling van deze jongeren is voelbaar en realistisch beschreven en vormen samen een hartverscheurend verhaal.

Personages

Theodore Finch woont bij zijn moeder en zijn zussen. Zijn vader heeft hen verlaten en woont met zijn nieuwe vrouw en hun zoontje samen. Op zondag gaan Finch en zijn zussen bij hun vader eten, maar eigenlijk zitten ze daar niet op te wachten. Zijn vader heeft wisselende buien en Finch heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor hem. Ook Finch heeft last van stemmingswisselingen en zijn leven bestaat uit goede dagen en minder goede tijden. Finch kan enorm boos worden en op school vinden ze hem een Freak.

Violet is een vrolijke en populaire meid totdat haar zus bij een ongeluk om het leven komt. Violet voelt zich schuldig en trekt zich terug. Ze wil niet meer genieten van het leven, want dat is niet meer zoals het was. Wanneer Violet Finch leert kennen bloeit ze weer een beetje op. Haar ouders zijn zeer voorzichtig met haar en Finch moet hen beloven dat hij zorgvuldig met haar omgaat.

In Waar het licht is maken we ook kennis met de schoolgenoten van Finch en Violet. De verschillende personages hebben allemaal hun eigen karaktereigenschappen die we allemaal wel herkennen van de middelbare school. Deze personages blijven wat meer op de achtergrond al voegen ze allemaal kleine stukjes toe aan het verhaal van Finch en Violet.

Schrijfstijl

Waar het licht is is geschreven vanuit de perspectieven van Finch en Violet. Het is mooi om vanuit beiden kanten mee te mogen lezen en te mogen ervaren hoe beide hoofdpersonen denken en ervaren. De schrijfstijl van Jennifer is rustig en beschrijvend. Door te starten met een punt waar de personages elkaar leren kennen zit je meteen in het verhaal. Je voelt je al snel verbonden met Finch en Violet.  Met beeldende taal vertelt ze het hartverwarmende verhaal met veel details. Citaten van bijvoorbeeld Virginia Woolf komen voorbij, maar ook stukjes uit liedjes die Finch bedenkt.

Conclusie Waar het licht is

Door de beschrijvende en gedetailleerde schrijfstijl krijgen we een compleet beeld en gaan we steeds meer voelen voor Finch en Violet. Het is dan ook daardoor dat dit verhaal je niet onberoerd zal laten en kan zorgen voor een traan. Finch en Violet sluit je in je hart en ook na het lezen van de laatste bladzijden zullen zij nog even in je hoofd blijven zitten. Waar het licht is laat je niet zomaar los. Het is een indrukwekkend, bijzonder mooi boek wat zeker het lezen waard is en van mij 4,5 ster krijgt.


Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Manon Megens

Manon Megens

Als kind hield Manon Megens al enorm van het lezen van boeken. Elke zaterdag was ze wel in de bibliotheek te vinden. Nog steeds kan ze zichzelf verliezen in de mooie verhalen, genietend met een kop thee op de bank. Ze leest graag verschillende genres, maar een thriller blijft toch haar favoriet. Manon heeft twee kinderen en is juf op een basisschool. Ze vindt het geweldig om het leesvirus over te brengen aan de kinderen. Naast lezen gaat ze ook erg graag wandelen en houdt ze van lekker eten. Maar wanneer ze tijd over heeft, vind je haar toch echt met een boek op schoot!

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.