Logo-youngadults-site

Recensie: Geen weg terug

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Wat zou jij doen als je een tas met 80.000 euro vindt?

Toen ik bovenstaande zin las, wist ik meteen dat ik dit boek wilde lezen. Wat een spannend concept! Ik ben fan van Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow, Cis Meijer en Chinouk Thijssen, maar wat mij betreft kan Elvis Post aan dit lijstje worden toegevoegd. Met ‘Geen weg terug’ levert Post een sterk, realistisch en herkenbaar verhaal voor tieners over een zeer aanlokkelijk aanbod: heel veel geld…

 

Eva, Fleur, Kim en Anna zijn vriendinnen en zitten samen op school in Rotterdam. Na een schoolfeest fietsen de meiden samen naar huis en komen onderweg een bizar tafereel tegen: een stilstaande auto met openstaande portieren, twee mannen in grote plassen bloed en een tas met 80.000 euro. De vriendinnen besluiten het geld mee te nemen, maar onbezorgd genieten van het gigantische bedrag is er niet bij: één van de mannen blijkt toch nog te leven en de meiden komen steeds verder in de problemen…

Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Eva en Anna. Eva is een rustig, beschaafd meisje uit een goede familie. Ze is liefdevol opgevoed en denkt goed na over haar beslissingen. Anna lijkt op Eva, maar lijkt iets makkelijker te beïnvloeden door haar vriendinnen. Ze vindt het soms moeilijk om haar mening te geven en laat zich overrompelen door Fleur. Anna heeft een lastige thuissituatie sinds haar ouders gescheiden zijn en haar moeder veel drinkt. Verder komen Kim en Fleur veel aan bod in het verhaal. Fleur is de leider van het groepje, de meest dominante van het stel. Ze heeft een grote mond, laat graag van zich horen, neemt impulsieve beslissingen en laat zich niet zomaar gek maken. Ze komt uit een rijk, maar liefdeloos gezin, wat ervoor zorgt dat Fleur zich soms zorgelozer voordoet dan ze daadwerkelijk is. Kim is een meeloper: ze wil heel graag lijken op Fleur en doet alles wat zij wil. Kim is het minst uitgewerkte personage uit het vriendinnengroepje.

Kim, Fleur, Anna en Eva zullen de gemiddelde tiener op de middelbare school zeker aanspreken: het zijn leuke meiden in een realistische setting. Ze roddelen tijdens de lessen, leren voor toetsweken, spreken af met leuke jongens en gaan samen naar schoolfeesten. Ook de manier waarop de meiden tegen elkaar praten en hoe ze communiceren in hun groepsapp ‘The Squad’, zal voor tieners herkenbaar zijn.

Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en als je bekend bent in de stad, dan zal je veel bekende plaatsen en straten tegenkomen. Leuk dat het verhaal zich in een echte stad afspeelt, waardoor je de locaties kent of kunt opzoeken om hier een beeld bij te krijgen.

Het verhaal is spannend en wordt mooi opgebouwd. Dit komt ook doordat je vanuit de perspectieven van Eva en Anna leest, die steeds zenuwachtiger worden en zich steeds verder in het nauw gedreven voelen. Als lezer weet je niet meer dan de personages, waardoor er een bepaalde spanning aanwezig blijft. Ik had echter wel vanaf het begin van het verhaal het gevoel dat het goed zou komen. Ik voelde dus wel spanning, maar had geen kippenvel of ‘ik-zit-op-het-puntje-van-mijn-stoel’-gevoel. Toch had ik de plottwist aan het einde van het boek niet aan zien komen en weet de schrijver op deze manier het verhaal mooi rond te maken en verrassend af te sluiten.

De cover van het boek is mooi en mysterieus: je ziet de silhouetten van Fleur, Eva, Anna en Kim, omringt door briefjes van honderd. De briefjes glimmen een beetje, waardoor ze bijna 3D lijken en uit de cover lijken te vliegen. Het boek past qua stijl en uitvoering perfect bij de andere thrillers van uitgeverij De Fontein.

Het verhaal draait uiteraard om de vraag wat de meiden met de 80.000 euro gaan doen, maar verder komen ook nog andere thema’s en verhaallijnen aan bod. Zo speelt het alcoholprobleem van Anna’s moeder een grote rol, evenals de ontluikende verliefdheden van Fleur, Anna en Eva. De thuissituaties van de meiden worden goed uitgewerkt en ook de dynamiek die speelt in hun klas en binnen het vriendinnengroepje is herkenbaar. Dit maakt dat het verhaal meer is dan alleen een thriller en daarnaast goed past bij de belevingswereld van jongvolwassenen.

‘Geen weg terug’ is een spannende jeugdthriller over vier meiden die heel veel geld vinden en zich hier geen raad mee weten: gaan ze ervan genieten of leveren ze het weer in? Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en naast de beschrijvingen van de stad, zullen ook de realistische onderwerpen en beschrijvingen tieners aanspreken. Eva, Anna, Fleur en Kim zijn normale tieners die ook bij jou op school zouden kunnen zitten en hebben herkenbare gevoelens, gedachten en ervaringen voor andere jongeren. Het verhaal is spannend, goed uitgewerkt en verrassend aan het einde. Het bevat naast veel spanning en een duidelijk probleem, ook andere, mooie verhaallijnen. Ik heb genoten van ‘Geen weg terug’ en geef het boek dan ook vier sterren. Ik ben benieuwd naar meer werk van Elvin Post en hoop dat hij snel meer jeugdthrillers uit gaat brengen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Anina

Anina

Anina van As (23) houdt al haar hele leven van lezen en boeken. Hoewel ze geniet van een goede thriller en een liefdevolle roman, blijven YA-boeken altijd haar favoriet. Naast lezen vindt ze het leuk om creatief bezig te zijn, te sporten, series en films te kijken en is het haar droom ooit een eigen boek te schrijven. In het dagelijks leven werkt Anina als kleuterleerkracht op een basisschool in de buurt van Rotterdam. Hoewel de kinderen in haar klas nog een beetje te klein zijn om zelf te kunnen lezen, vindt ze het geweldig om prentenboeken voor te lezen en de kinderen die het willen te leren lezen. Naast haar baan doet ze de master Educational Needs.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.