Logo-youngadults-site

Recensie: De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam – Stefan Raatgever

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam, Stefan Raatgever

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam is het debuut van Stefan Raatgever. Hij zet een krachtig verhaal neer over een jongen die verkeert in een verwarrende zoektocht naar zichzelf. Raatgever schrijft op een rake manier over seksualiteit en identiteit in de breedste zin.

De Cover

De kleuren van deze cover springen er uit. Het boek valt gelijk op door de combinatie van die kleuren. Ook valt de lange titel op die je groot op de cover ziet staan. Je nieuwsgierigheid wordt meteen gewekt.  De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam laat ook twee gezichten zien. De gezichten van de hoofdpersonen Alec en Björn.

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam

Wanneer Alec in zijn eindexamenjaar zit weet hij eigenlijk nog niet zo goed wat hij met zichzelf aan moet. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk en hij lijkt zijn innerlijke kompas nog niet gevonden te hebben, wat is dat eigenlijk je instinct? Maar als op een dag een nieuwe leerling de klas binnenstapt voelt Alec meteen dat hij gevoelens krijgt die hij nog niet herkent. Björn, een leerling die vaart op zijn eigen ervaringen en zich niet de les laat lezen kan het ook meteen goed vinden met Alec en samen met zijn andere vrienden trekken ze graag op. Voor Alec blijven situaties verwarrend en onduidelijk. Steeds meer ontdekt hij waar zijn gevoelens vandaan komen en doet hij zijn best dat een plekje te geven.

Onderwerp

In De jongen die van de klif sprong en zacht terecht kwam is de worsteling van Alec enorm tastbaar. We kijken mee in zijn gedachten en de struggle met het niet weten wie hij eigenlijk is. De onderwerpen seksualiteit en identiteit worden op een rauwe manier neergezet. Je kunt je zo enorm goed inleven in de karakters en leeft volop mee met Alec. Zijn verwarring en verdriet zijn duidelijk voelbaar.

Personages

Alec is een jongen van 19 jaar en zit in zijn eindexamenjaar. Op school heeft hij een kleine vriendengroep maar toch voelt hij zich anders. Waarom is hij eigenlijk nog maagd, en waarom maken klasgenoten wel eens vervelende opmerkingen over hem? Alec is onzeker en verlegen en durft niet altijd voor zichzelf op te komen. Zijn beste vriendin Laura kan hem altijd geruststellen en bij haar voelt hij zich altijd thuis.

Alecs klasgenoten Thomas, Elze, Sophie, Maurice, Kalle en Thorster houden wel van een feestje en Alec sluit bij hen aan omdat hij zich niet als een buitenbeentje wil opstellen. Zijn klasgenoten nuttigen wat alcohol en soms ook zelfs drugs en daar schrikt Alec wel even van.

Björn start dit jaar in het eindexamenjaar op het Vreeswijk college omdat hij verhuisd is. Oorspronkelijk komt hij uit Zweden, Stockholm, waar zijn vader nog steeds woont. Nu is hij samen met zijn moeder in Nederland en is het de bedoeling dat hij zijn examens gaat halen, al heeft hij daar zelf niet altijd even veel zin in. Björn weet veel over de geschiedenis en vindt dat hij zijn tijd wel beter kan besteden.

In De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam zien we verschillende personages voorbijkomen die we allemaal wel herkennen van de middelbare of hoge school. De patsers en de stoere jongens en meiden, de verlegen types, de haantjes de voorste en de verlegen groep die dingen liever vanaf de zijlijn beleven. Stefan Raatgever weet goed hoe de hiërarchie is op school en heeft dat sterk neergezet. Mooi om te zien hoe de mensen om Alec heen allemaal wel iets moois brengen in dit rake verhaal.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Stefan Raatgever is opbouwend en beschrijvend. Met beeldende woorden en zinnen vertelt hij het hartverwarmende verhaal van Alec; De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam. Met gebruik van citaten en soms ook wat moeilijkere woorden zet hij een hoogstaand stukje literatuur neer waarvan ik denk dat het goed zou zijn voor iedere scholier om dit boek te lezen. De korte hoofdstukken beginnen allemaal met een stukje songtekst van bekende artiesten en achter in het boek vinden we dan ook de playlist van Alec waarin al deze nummers nogmaals genoemd worden. Ook worden we getrakteerd op de songtekst van de titelsong ‘The story about a boy who jumped off a cliff and landed softly. ‘

Conclusie De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam

Doordat de schrijfstijl zo beeldend is, wordt er een sfeer geschetst en kan het even duren voordat je in het verhaal zit. Maar wanneer je eenmaal een paar hoofdstukken verder bent sluit je Alec in je hart en is  De jongen die van de klif sprong en zacht terecht kwam een echt pageturner en lees je het boek in 1 ruk uit. Met een traan en een glimlach ga je door het prachtige verhaal en met een verrassend einde gun ik iedere jongere die worstelt met zijn seksualiteit of identiteit een zachte landing, net als Alec.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Manon Megens

Manon Megens

Als kind hield Manon Megens al enorm van het lezen van boeken. Elke zaterdag was ze wel in de bibliotheek te vinden. Nog steeds kan ze zichzelf verliezen in de mooie verhalen, genietend met een kop thee op de bank. Ze leest graag verschillende genres, maar een thriller blijft toch haar favoriet. Manon heeft twee kinderen en is juf op een basisschool. Ze vindt het geweldig om het leesvirus over te brengen aan de kinderen. Naast lezen gaat ze ook erg graag wandelen en houdt ze van lekker eten. Maar wanneer ze tijd over heeft, vind je haar toch echt met een boek op schoot!

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.