Logo-youngadults-site

Help! Ik zit in een leesdip!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

10 tips om uit je reading slump te komen

Als fanatieke lezer heb je er waarschijnlijk wel eens in gezeten…Een leesdip of zoals ze in het Engels zeggen: een reading slump. De writer’s block van lezers, verschrikkelijk! In dit artikel geef ik je een aantal tips om uit die nare leesdip te komen.

Wat is een leesdip?

Als je geen of veel minder motivatie hebt dan gewoonlijk om te lezen, zit je in een leesdip. Dit kan verschillende oorzaken hebben: misschien heb je de afgelopen tijd weinig tijd gehad om te lezen, kun je je lastig concentreren op het verhaal, zit je ‘vast’ in een boek of besteed je liever aandacht aan je andere hobby’s. Op zich helemaal niet erg natuurlijk, maar mocht je toch graag uit die leesdip komen, dan hieronder een aantal tips die het uitproberen waard zijn.

Tip 1: Lees één van je favoriete boeken

Kijk in je boekenkast en kies één van je favoriete boeken. Van welk verhaal heb je echt genoten? Soms kan het herlezen van een heel goed boek ervoor zorgen dat je de motivatie vindt om weer uit je leesdip te komen.

Tip 2: Lees een graphic novel

Een graphic novel is een roman in stripvorm. Een ideale manier om toch te lezen, maar je niet door duizenden letters en honderden bladzijden te hoeven worstelen. Graphic novels lezen makkelijk weg en zijn ideaal om tussendoor te lezen.

Tip 3: Luister een audioboek

Je waant je in een andere wereld, maar dan zonder echt te lezen. Luisteren naar een boek is even wennen, maar goed te combineren met andere activiteiten zoals sporten, wandelen, puzzelen of diamond painten. Misschien dat je daarna weer meer motivatie hebt om een ‘echt’ boek op te pakken?

Tip 4: Doe een buddyread of join een boekenclub

Een buddyread (samen met iemand een boek lezen) of meedoen aan een boekenclub vereist een bepaalde structuur: op bepaalde tijdstippen worden de gelezen hoofdstukken besproken en het boek dat gelezen wordt, wordt vaak samen gekozen. Met andere boekenliefhebbers bespreken wat je gelezen hebt, maakt dat je vaak nieuwe inzichten over het verhaal verwerft. Daarna heb je direct zin om meer te lezen, toch?

Tip 5: Lees een kort verhaal of een novelle

Experts hebben onderzocht dat als je overweldigd wordt door een grote taak, je deze op moet splitsen in kleinere taken. Het lezen van een kort verhaal of een novelle kan ervoor zorgen dat je daarna weer meer zin hebt om aan een dikker boek te beginnen.

Tip 6: Lees iets buiten je comfort zone

Soms kan het lezen van een compleet ander genre ervoor zorgen dat je uit je leesdip komt. Kies dus iets wat je normaal gesproken niet zo snel zou oppakken en ervaar hoe dit is!

Tip 7: Doe leestips op

Vraag je vrienden wat zij op het moment aan het lezen zijn, doe inspiratie op via Instagram, TikTok of Facebook of lees de boekrecensies op Young-Adults.nl en doe inspiratie op om uit je leesdip te komen.

Tip 8: Kies een ander boek

Soms lees je een boek en voel je het gewoon niet. Je komt niet in het verhaal, de verhaallijnen blijven niet hangen, je gedachten dwalen af. Dit betekent niet dat je het boek nooit meer oppakt, maar als je merkt dat je door een bepaald verhaal in een leesdip raakt, wees dan niet bang om het boek weg te leggen. Kies een ander boek en pak het boek later nog eens op.

Tip 9: Plan het lezen in

Soms zijn er zo veel andere dingen om te doen, dat je gewoon geen tijd hebt om te lezen. Of maak je geen tijd? Soms voelt het alsof je een leesdip hebt, maar is dit eigenlijk een gebrek aan tijd of concentratie om te lezen. Plan bewust tijd in om te lezen. Een halfuurtje voordat je naar bed gaat, een kwartiertje in je pauze of een momentje na het avondeten. Zet je telefoon op stil, vertel iedereen je even niet te storen en duik in je boek. Lukt het lezen nu beter?

Tip 10: Bezoek een boekhandel/bibliotheek of ga naar een lezing

Rijen vol met boeken: niets zo inspirerend als een boekhandel of bibliotheek die volstaat met boeken. Ikzelf krijg altijd direct zien om te lezen als ik door mijn favoriete boekwinkel loop! Ook het bezoeken van een lezing en een auteur over zijn of haar boek horen spreken, kan ervoor zorgen dat je weer voldoende motivatie vindt om een boek op te pakken.

Tot slot: soms is het ook niet erg om even in een leesdip te zitten. Mochten bovenstaande tips niet werken of mocht je gewoon echt even geen zin hebben om te lezen: dat is niet erg! Accepteer je leesdip en focus je even op andere (leuke) dingen in je leven. Het lezen komt vanzelf wel weer 😉

Wat doe jij om uit een leesdip te komen? Deel je ideeën zeker even hieronder!  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Auteur foto

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.