Logo-youngadults-site

Recensie: Leger van schaduw en storm – S. Christina

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Leger van schaduw en storm van S. Christina

Afgelopen december las ik met onze leesclub mee. We lazen het boek Heks van vuur en oorlog en na die cliffhanger, wist ik al dat ik ook het vervolg, Leger van schaduw en storm, moest lezen! Natuurlijk meteen onderzoek gedaan of er al een recensie op de website stond. Die was er nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen. Voordat je verder gaat met lezen, wil ik je wel waarschuwen dat deze recensie eventuele spoilers (met betrekking tot Heks van vuur en oorlog) kan bevatten.

Cover

De cover van Leger van schaduw en storm is mooi vormgegeven. De illustraties op de cover bevatten een aantal details, welke al een deel van het verhaal lijken te vertellen. Na het lezen van dit boek, krijgen deze details ook echt een betekenis en valt het helemaal op zijn plek. Ik houd ervan hoeveel een cover kan zeggen door de illustraties en details die het heeft.

Verhaal

Leger van schaduw en storm gaat direct verder waar de schrijfster ons in het voorgaande deel heeft achtergelaten. Lara Polaris is bestempeld als heks, heeft het gouden harnas als dochter van Kalyna en wordt gezocht als de leider van de rebellen. In Leger van schaduw en storm heeft Lara het moeilijk. Ze wordt gezocht en dat betekent dat zij nergens veilig meer is. Tot zich een kans voordoet en zij kan vluchten. Op een nieuwe plek leert zij een andere dochter van Kalyna kennen. Deze leert haar om haar krachten goed onder controle te krijgen en brengt haar naar een plek waar meerdere dochters zich verschuilen. Allemaal met hoge verwachtingen van Lara, want zij moet hen leiden. Is zij in staat deze verwachtingen waar te maken? Of zijn er meerdere obstakels?

Schrijfstijl

Leger van schaduw en storm begint meteen. Er zijn geen herhalingen qua informatie en personages uit het eerste boek. Zelf heb ik tussen de leesclub en nu een aantal andere boeken gelezen waardoor ik niet alles meer helder voor ogen had. Uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes wel op zijn plek en begon ik mij steeds meer te herinneren. Misschien had hier een korte samenvatting een fijne toevoeging geweest, zodat je als lezer meteen weer op de hoogte bent van alles wat er voorafgaand is gebeurd.

De schrijfstijl leest vlot en erg fijn. Het is vrij makkelijk (in positieve zin) geschreven waardoor het heerlijk wegleest. Daar helpen de relatief korte hoofdstukken zeker aan mee! Want nog even snel een hoofdstukje worden er op magische wijze ineens veel meer. Een verdeling van het spanningsgehalte had het verhaal wel wat meer in evenwicht gebracht. Want het begin leest vrij snel en daarop volgt een gebeurtenis. Vervolgens neemt het tempo af en kabbelt het rustig voort. Er wordt ergens naartoe gewerkt en die spanning gaat dan richting het einde wel omhoog. Het hoogtepunt duurt niet lang waardoor het vrij snel aan je voorbijgaat.

De diepgang van personages had meer uitgewerkt mogen worden,zodat je als lezer een beeld krijgt van alle personages en beweegredenen. In Leger van schaduw en storm komt Lara bij de dochters van Kalyna terecht. Deze dochters zijn lang geleden ontstaan. Een stukje geschiedenis wat eigenlijk een beetje vlak bleef. Misschien komt dit in het volgende deel aan bod. Want voor mij was het een interessant gedeelte van het verhaal.

Ervaring

Al met al een fijn boek om weg te lezen. Hier en daar heb ik wel wat kritische puntjes, zoals in bovenstaande alinea’s te lezen valt. De vlotte en fijne schrijfstijl in combinatie met de korte hoofdstukken zorgde ervoor dat de schrijfster mij wel altijd vast bleef houden. In twee dagen las ik het boek namelijk. De kritiekpuntjes deden niets af aan mijn leesplezier! Al zie ik er zeker voordelen van als bijv. de personages meer diepgang hadden gekregen, zodat de binding tussen de personages en lezer meer tot stand komen en het wat meer onder je huid gaat zitten. Een stukje geschiedenis van de dochters van Kalyna had er misschien voor kunnen zorgen dat ik de beweegredenen wat meer had kunnen begrijpen.

Dan wil ik het nog even hebben over cliffhangers… want daar wil ik de schrijfster een compliment voor geven! Ook dit boek sloot af met een mega cliffhanger waardoor ik, als lezer, echt moet weten hoe dit af gaat lopen. Want wat heeft dit te betekenen?!

Leger van schaduw en storm is het tweede deel in de serie van Lara Polaris. Het verhaal is nog niet afgerond en ik ben erg benieuwd hoe het Lara verder zal vergaan. Welke uitdagingen komen er nog op haar pad? En vooral: komt zij ooit terug in een normale wereld? Of is het voor altijd veranderd? Ik heb veel zin in het volgende deel. Al moet ik eventjes geduld hebben (niet mijn sterkste punt). Het boek krijgt van mij 3,5 ster.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Patricia Ista

Patricia Ista

Patricia (30 jaar) woont samen met haar vriend in Brabant. In het dagelijks leven is zij pedagogisch werker op een dagopvang en buitenschoolse opvang. Met veel liefde voert zij dit werk uit, maar vindt het heerlijk om bij thuiskomst naar een andere wereld te verdwijnen met elk een mooi verhaal om in te verdrinken, een wijze levensles of om heerlijk te genieten. Dit deed ze al op jonge leeftijd, met een zaklamp onder de dekens, om de nieuwste boeken van Floortje Bellefleur te lezen. Deze liefde voor boeken brengt zij graag over in haar werk.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.