Logo-youngadults-site

Jij wordt nog eens mijn dood – Karen.Mcmanus

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Jij wordt nog eens mijn dood, Karen Mcmanus

Het nieuwe boek van Karen M. Mcmanus Jij wordt nog eens mijn dood trok meteen mijn aandacht. Haar eerdere boeken las ik met zoveel plezier dat ik niet kon wachten om te beginnen in haar nieuwste young adult. Karen M. Mcmanus werd bekend met haar debuut Een van ons liegt en ook haar volgende boeken zijn goed ontvangen.

Jij wordt nog eens mijn dood

In Jij wordt nog eens mijn dood hebben Ivy, Mateo en Cal alle drie een baaldag. Allemaal hebben ze wel een reden om een dagje school te skippen. Wanneer ze elkaar in de ochtend treffen op de parkeerplaats ontstaat het plan om samen te spijbelen. De drie waren lang geleden goede vrienden, maar nu is dat wel anders.

Het is dan ook even wennen wanneer ze met z’n drieën op weg gaan naar de stad, maar al gauw merken ze dat ze elkaar weinig te vertellen hebben. Ze hebben allemaal hun eigen problemen en hun levens staan ver van elkaar af. Het lijkt in niets op de spijbel-dag die ze jaren geleden samen hadden.

Wanneer ze een schoolgenootje spotten in de stad gaan ze achter hem aan. Al gauw merken Ivy en Mateo dat Cal iets te verbergen heeft, maar wanneer ze hun medestudent dood aantreffen raken ze allemaal in paniek. Want één ding is zeker, naar de politie stappen is geen optie en hier hebben ze zo hun redenen voor.

Spanning

Omdat Jij wordt nog eens mijn dood wordt verteld vanuit drie perspectieven, maken we eerst kennis met de personages. McManus geeft ons een inkijkje in de levens van drie studenten die allen op deze dag geen behoefte hebben aan school. Dat maakt dat het verhaal wat langzaam op gang komt. Wel word je nieuwsgierigheid gewekt, maar zo gauw het spannend wordt laat het verhaal je niet meer los. Kleine puzzelstukken maken het mysterie steeds meer compleet en stukje bij beetje denk je het plot te hebben ontrafeld. Maar niets is minder waar. Onbeantwoorde vragen spelen door je hoofd en je wordt verrast met verschillende plottwisten. Het laatste gedeelte van het boek lees je dan ook als een speer!

Personages

Ivy is gister niet gekozen tot klassenvoorzitter en dat valt haar zwaar. Zij is het altijd nog geweest en nu heeft Boney haar verslagen. En dat terwijl Ivy altijd al klassenvoorzitter was, ze wil het altijd zo graag goed doen. Het liefst nog beter dan haar voorbeeldige broer Daniel.

Mateo is ook iemand die het graag goed wil doen, en dan vooral voor zijn familie. Zijn moeder is ziek en samen met zijn nichtje Autumn probeert hij financieel een steentje bij te dragen. Ooit was hij verliefd op Ivy, maar dat is lang geleden.

En dan hebben we nog Cal, een jongen die liever niet teveel opvalt op school. Hij houdt zich liever wat afzijdig. Met zijn twee vaders kan hij het erg goed vinden, al zorgt deze situatie op school wel eens voor ongemakkelijke momenten.

Door de rustige opbouw en de afwisseling in perspectieven in Jij wordt nog eens mijn dood krijgen we een goed beeld van deze studenten. Mede door de sfeer heeft Karen M. Mcmanus een goed beeld neergezet en ervoor gezorgd dat je met alle personages een klik voelt. Je kunt hun beweegredenen begrijpen en dat maakt dat het verhaal extra goed voelt.

Schrijfstijl

De korte hoofdstukken zorgen voor een prettige opbouw in het verhaal. Jij wordt nog eens mijn dood is geschreven met herkenbaar taalgebruik en wanneer het eenmaal spannend wordt zit er een lekkere vaart in het verhaal. Je raakt in de flow en je kan het boek niet meer goed wegleggen. De afwisseling van personages zorgt ook dat het boek aangenaam leest, het verhaal wordt compleet en omdat de drie hoofdpersonen alle drie gelinkt kunnen worden aan het slachtoffer, is het dubbel zo spannend.

Vriendschap staat centraal in dit boek en dat is voelbaar. Is deze vriendschap nog wat het lijkt? En wat heeft hun vriendschap met de dood van hun medestudent te maken?

Conclusie

Jij wordt nog eens mijn dood is ijzersterk en heeft een verassende plot. Dit boek is een aanrader wanneer je fan bent van young adult-thrillers van de bovenste plank. Met een plot wat ik niet zag aankomen, goed uitgewerkte personages en een perfect neergezette sfeer krijgt dit boek van mij 4 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Manon Megens

Manon Megens

Als kind hield Manon Megens al enorm van het lezen van boeken. Elke zaterdag was ze wel in de bibliotheek te vinden. Nog steeds kan ze zichzelf verliezen in de mooie verhalen, genietend met een kop thee op de bank. Ze leest graag verschillende genres, maar een thriller blijft toch haar favoriet. Manon heeft twee kinderen en is juf op een basisschool. Ze vindt het geweldig om het leesvirus over te brengen aan de kinderen. Naast lezen gaat ze ook erg graag wandelen en houdt ze van lekker eten. Maar wanneer ze tijd over heeft, vind je haar toch echt met een boek op schoot!

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.