Logo-youngadults-site

8 boeken over transgenders door auteurs uit de queer community

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ter ere van de Internationale Transgender Gedenkdag lichten wij acht boeken uit die geschreven zijn door trans en non-binaire auteurs. Ze zijn momenteel alleen verkrijgbaar in het Engels, maar dat weerhoudt ons er niet van om ze aan te raden.

Stay Gold door Tobly McSmith

Pony wil niets liever dan een normaal laatste jaar op school beleven. Hij is vastbesloten om het verschrikkelijke drama dat zich op zijn vorige school afspeelde na zijn coming-out als transgender achter zich te laten. Door zijn verleden te verzwijgen, hoopt Pony op Hillcrest High een nieuwe start te kunnen maken. Maar wanneer hij Georgia ontmoet blijkt dat voornemen toch moeilijker dan gedacht. Stay Gold is een grappig, aangrijpend en hoopvol verhaal over het vinden van liefde en jezelf. Perfect voor fans van David Levithan, Becky Albertalli en Jenny Han.

Pet door Akwaeke Emezi

Er zijn geen monsters meer, althans dat is wat de kinderen in de stad Lucille te horen krijgen. Jam is al haar hele leven met deze les opgegroeid. Ze gelooft heilig in de verhalen van de volwassenen, totdat Pet haar komt opzoeken. Door de komst van het mysterieuze wezen moet Jam heroverwegen wat haar is verteld. Ze realiseert zich bovendien dat ze met Pet zal moeten samenwerken als ze haar beste vriendin wil redden en het antwoord op die ene vraag (Hoe red je de wereld van monsters als niemand wil toegeven dat ze bestaan?) wil achterhalen. Pet is een bijzonder YA-debuut van de geprezen auteur Akwaeke Emezi.

Being Emily door Rachel Gold

Emily is geboren als Christopher. Ze weet dat haar buitenkant niet overeenkomt met hoe ze zich werkelijk vanbinnen voelt. Maar wie begrijpt dat nou? Haar ouders sturen haar naar een therapeut die volhoudt dat Christopher ‘normaal’ is en Emily ‘fout’, en haar vriendin houdt vol dat God niet ‘zulke fouten’ maakt. Emily wil wanhopig graag de vrouw zijn van wie ze weet dat ze die vanbinnen is. Pas als een nieuwe therapeut en een meisje genaamd Natalie in haar leven komen, begint ze te geloven dat ze een kans heeft om eindelijk Emily te kunnen zijn. Being Emily is een verhaal voor iedereen die ooit het gevoel heeft gehad dat binnen en buiten niet bij elkaar passen, en dat niemand anders het zal begrijpen.

Dreadnought door April Daniels

Danny Tozer heeft een probleem: ze heeft zojuist de krachten geërfd van Dreadnought, ’s werelds grootste superheld. Zijn tweedehands superkrachten veranderden Danny’s lichaam in wat ze altijd had gedacht dat het zou moeten zijn. Danny’s eerste weken in een lichaam dat eindelijk bij haar past, zijn echter moeilijker en gecompliceerder dan ze zich had kunnen voorstellen. Terwijl haar vader obsessief probeert om haar meisjesjaren te ‘genezen’, haar beste vriend plotseling doet alsof hij het recht heeft om met haar te daten en haar mede-superhelden ruzie maken over haar plaats in hun gelederen, moet Danny op zoek naar de moordenaar van Dreadnought die nog steeds door de straten van New Port City spookt. Dreadnought is het eerste boek van April Daniels Nemesis superheldentrilogie en belooft een epische reis.

Felix Ever After door Kacen Callender

Veelgeprezen auteur Kacen Callender brengt een ontluikend verhaal over identiteit, eerste liefde en het erkennen van de liefde die je verdient. Felix Love is nog nooit verliefd geweest maar wil wanhopig graag weten hoe het is om verliefd te zijn en waarom het voor iedereen zo gemakkelijk lijkt om iemand te vinden. Wanneer een anonieme student hem transfobe berichten begint te sturen – na zijn oude naam en foto’s van vroeger in het openbaar te hebben gepost – komt Felix met een wraakplan dat hem onverwacht in een liefdesdriehoek laat belanden.

When the Moon Was Ours door Anna-Marie McLemore

Voor iedereen die ze kent, zijn Miel en Sam even vreemd als onafscheidelijk. Rozen groeien uit Miels pols en er gaan geruchten rond dat ze als vijfjarige uit een watertoren is gespoeld. Sam staat bekend om de manen die hij schildert en in de bomen hangt, en om het feit hoe weinig over zijn leven bekend is voordat hij en zijn moeder naar de stad verhuisden. Maar zelfs Miel en Sam, hoe vreemd iedereen ze ook vindt, blijven uit de buurt van de Bonner-meisjes, vier zussen die zogenaamd heksen zouden zijn en uit zijn op Miels rozen. Wil Miel ze niet geven, dan zullen de zussen haar zorgvuldig bewaarde geheimen stuk voor stuk onthullen.

If I Was Your Girl door Meredith Russo

Een echte eye-opener. In If I Was Your Girl volg je Armanda Hardy. Ze is nieuw op school en wil zo snel mogelijk vrienden maken. Tegelijkertijd bewaart ze een geheim waardoor ze vastbesloten is om niemand te dicht in haar buurt te laten komen. Wanneer Amanda lieve, zorgeloze Grant ontmoet, verandert dat besluit: ze verlangt ernaar om alles over zichzelf met hem te delen, inclusief haar verleden. Maar kan ze dat wel doen? Amanda blijft bang dat als ze Grant eenmaal de waarheid vertelt, hij nooit meer hetzelfde naar haar kan kijken.

I Wish You All the Best door Mason Deaver

I Wish You All the Best is het verbluffende debuut van Mason Deavers. Wanneer Ben De Backer uitkomt als non-binair, wordt die uit huis gegooid en gedwongen in te trekken bij diens oudere zus Hannah en haar man Thomas, die Ben nog nooit heeft ontmoet. Bens plannen om de laatste helft van het laatste jaar van school onopgemerkt te blijven, worden gedwarsboomd wanneer Nathan Allan, een grappige en charismatische student, besluit om Ben onder zijn hoede te nemen. Naarmate de vriendschap tussen de twee ontluikt, beginnen hun gevoelens voor elkaar te veranderen.

Welk boek van dit lijstje spreekt jou het meest aan?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel (17) leest alles wat ze maar te pakken kan krijgen: van etiketten op pindakaaspotten tot tumblr fanfiction tot manga. Sinds kort beoefent ze zelf het schrijversvak aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.