Logo-youngadults-site

Recensie: ‘Traveler’ van Arwen Elys Dayton

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
traveler-arwen-elys-dayton

De geschiedenis van de Zoekers blijkt veel duisterder dan Quin en Shinobu dachten. De zoektocht naar antwoorden waar Quin zo naar hunkert, zorgt voor een kat en muisspel, waarbij ze al hun opgedane kennis nodig hebben om te voorkomen, dat hen hetzelfde noodlot geschied als hun voorouders. Maar zal hen dat lukken?

Samenvatting
Quin en Shinobu proberen op adem te komen van hun laatste gevecht tegen John (einde deel 1 Seeker). Ze worden opgeschrikt door een tweetal wakers, die het op Quins athame voorzien hebben en raken verstrikt in een raadselachtige reis, begeleid door het boek van John’s moeder.

De Jonge Vrees (Maud) is samen met John op het landgoed, waar ze hem tot een waardige Zoeker traint. Tijdens zijn training stuiten zij net zoals Quin en Shinobu op allerlei raadsels rondom de verdwenen Zoekerfamilies en herleiden eveneens de stappen van zijn moeder.
Hoe meer ontdekkingen er gedaan worden, hoe zorgwekkender verleden en heden worden. Bezit het viertal genoeg goedheid en moed om een einde te maken aan wat de Zoekershuizen in het verleden tot waanzin dreef? Zijn ze sterk genoeg om weerstand te bieden aan de honger naar macht en wraak?

Spanning en mysterie
Gelijk aan het begin, duikel je in de spanning en begint er een kat-en-muisspel tussen Quin, Shinobu en de Wakers – jonge jongens die in het bezit zijn van Zoekershulpmiddelen. Daarnaast doen zowel Quin en Shinobu als John en Maud verontrustende ontdekkingen, waardoor je steeds nieuwsgieriger wordt naar wat er allemaal is gebeurd. Dat wordt mooi aangevuld door dagboekfragmenten van Catherine (John’s moeder) en het gevaar dat zij ontdekte.

De cover van het boek, was voor mij ook een mysterie, want waarom zou je het teken van John’s familie op de voorkant willen zetten nu hij een vreselijke bad-guy blijkt te zijn. Na het boek gelezen te hebben, is het juist heel passend, want het vertegenwoordigt vooral zijn moeder en dat maakte de uitnodigende cover met de dubbele betekenis nog mooier.

Ontwikkeling van de personages
Hoewel Quin en Shinobu de eigenlijke hoofdpersonen zijn, maakten zij niet echt een ontwikkeling door. Ze vergaren voornamelijk kennis en proberen de waarheid boven tafel te krijgen.

John daarentegen maakt wel een grote verandering door. Door de lessen en sturing van Maud, leert hij zich eindelijk te concentreren waardoor er een wereld voor hem opengaat. Hij verandert daardoor terug in een personage waar je graag over leest en je bent benieuwd naar zijn levensverhaal.

En dan is er Maud, ik vind haar echt zo geweldig. Ze is heel teruggetrokken en zit gevangen tussen een Vrezenbestaan en het mens-zijn. Ze is mysterieus, dapper en ondanks haar teruggetrokken aard heel strijdbaar voor het goede. Ze heeft in Traveler een meer aanwezige rol en dat vond ik heel fijn, juist omdat zij het leukste personage is.

Jammer maar helaas
Ondanks de spanning, de onverwachte wendingen en de diverse personages, heeft dit boek voor mij een redelijk groot minpunt. Het hele verhaal zit je in een stijgende lijn naar het einde, naar die ene onthulling die het verhaal afrondt – de meeste vragen dan ook worden beantwoord – en dan opeens is er dat minuscule haakje dat het begin van boek drie vormt. Terwijl voor mijn gevoel de rode draad is opgelost.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het verhaal leuk en het idee nog meer over de Zoekers te lezen maakt me in die zin blij. Maar het is zo’n cliché einde, dat ik het ook prima had gevonden nog zo’n vijftig pagina’s extra te hebben, zodat het een sterk en mooi einde zou hebben, nu is dat het net niet. Maar wie weet wordt deel drie wel mind-blowing en is er niets meer van het cliché terug te zien.

Conclusie: Spannend, vol mysteries en interessante wereld waarin de Zoekers leven. Een goed en volwaardig vervolg op Seeker.

Waardering
Sterren: 4/5 sterren

Disclaimer
De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij Van Goor in ruil voor eerlijke recensie.

Gegevens boek
Titel: Traveler (Seeker 02) | Auteur: Arwen Elys Dayton | ISBN: 978 90 00 3247 2 | Aantal pagina’s: 342 | Datum van verschijnen: mei 2016 | Uitgeverij: Van Goor

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.