Logo-youngadults-site

Recensie: ‘Kater’ van Margje Woodrow

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het confronterende oog op de voorkant knalt eruit, maar is het verhaal ook de moeite waard?

Samenvatting

Wat doe je als je oppasfamilie met vakantie gaat en jij twee weken op het huis mag passen? De zestienjarige vriendinnen Teddy en Chloë weten het wel: ze geven stiekem een feest. Het feest, bedoeld voor intimi, loopt uit de hand: er komen veel te veel mensen, er is een heuse DJ en bovenal heel veel drank.

De volgende dag is duidelijk te merken dat het huis op stelten heeft gestaan: wat een ravage is er aangericht! Teddy’s kater is echter niks in vergelijking met het bericht dat Chloë dood is aangetroffen, waarschijnlijk vermoord. Wie heeft dit op zijn geweten?

Tot overmaat van ramp krijgen Teddy en haar andere vriendinnen Jolijn en Sabine vanaf dan vreemde berichtjes die zijn verstuurd met Chloë’s telefoon. Ook gebeuren er nog al wat beangstigende zaken. Wie is nog te vertrouwen?

Confronterende ontdekkingen

Margje Woodrow valt meteen met de deur in huis: het feest is begonnen! De beschrijving van het feest beslaat een groot deel van het boek, maar is zeker niet langdradig. De situatie is goed omschreven, waardoor ik me goed kon vereenzelvigen met ik-persoon Teddy. De schrijfstijl is rechttoe rechtaan, maar sluit goed aan bij het verhaal.

Bovenaan elk hoofdstuk staat wanneer het zich afspeelt, zoals ‘maandagmiddag’ of ‘drie maanden geleden’. Naast die hoofstukken vanuit Teddy’s perspectief is ook een aantal hoofdstukken vanuit het oogpunt van de dader geschreven. Kater gaat echter niet alleen over de moord op Chloë. Bepaalde verzwegen dingen uit het verleden worden weer opgerakeld. Dat zet Teddy’s vriendschap met Chloë en met haar andere vriendinnen in een ander daglicht.

Onverwachte ontmaskering

De spanning in de verhaallijn is goed opgebouwd. Er heerst een onheilspellende sfeer die je als lezer goed voelt. Daarbij komt dat niemand de waarheid blijkt te spreken. Als lezer puzzel je mee: welke delen zijn wél waar? Ik volgde vaak het verkeerde spoor. Nu ik terugdenk, zijn er wel genoeg aanwijzingen naar de dader, dus dat heeft Margje mooi gedaan.

De ontknoping kwam wat mij betreft te snel. Dat was jammer omdat de goed opgebouwde spanning opeens voorbij was en er geen verassingen meer waren, met als gevolg dat mijn aandacht verslapte. De dader was ontmaskerd en de rest van het boek – nog een ruime 40 pagina’s – ging over de gevolgen daarvan voor de dader. In dat veel te lange stuk werd alles nog even uitgelegd en dat is onnodig: het verzwakte het plot. Het open einde kon ik wel weer waarderen.

Conclusie: Wat mij betreft is er een stijgende lijn in Margje’s werk te bespeuren. Na haar debuut Examendeal (2013) en haar tweede boek Geraakt (2014) vind ik Kater (2015) het spannendste boek met de goede ingrediënten voor een jeugdthriller. Margje Woodrow heeft een mooi verhaal uitgewerkt. Dat belooft veel voor toekomstige werken van haar hand! Mijn tip: geef de opgebouwde spanning niet zo snel weg.

Waardering: 3.5/5 sterren

De recensent ontving een gratis leesexemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Gegevens boek

Titel: Kater | Auteur: Margje Woodrow | ISBN: 9789025761462 | Aantal pagina’s: 256 | Datum van verschijnen: 25 november 2015 | Uitgeverij: Gottmer

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Eline van den Berg

Eline van den Berg

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.