Logo-youngadults-site

Recensie: ‘De Fixer’ van Jennifer Lynn Barnes

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
de-fixer

de-fixerWaan je in een wereld waar Fixers bestaan, mensen die al je problemen oplossen. Maar wat als één van hen je met de noorderzon vertrokken zus blijkt te zijn en jij in no-time ongewild in haar voetsporen treedt?

Over het boek

Tess heeft een relatief rustig leven: ze gaat naar school, helpt op de ranch van haar opa en probeert te verdoezelen dat haar opa in een snel tempo door dementie achteruit gaat. Dat gaat aardig goed, tot haar zus Ivy vanuit het niets bij haar thuis opduikt. Voordat Tess helemaal doorheeft wat er gebeurt, is haar opa naar een opvang gebracht en zit ze zelf in Washington.

Ivy wil over haar resolute optreden, haar verleden en werk niet uitweiden. Alles is al geregeld: Tess kan direct naar Hardwicke, een school voor elite leerlingen. Daar hoort Tess in de wandelgangen wat haar zus is: een Fixer. Iemand die alle problemen oplost.

Hoewel Tess helemaal geen zin heeft om de problemen van andere op te lossen, kan ze een vriend in nood niets weigeren. Vivvie heeft een duister hulpbehoevend geheim en het lijkt erop dat alleen Tess (en haar vrienden Asher en Henry) de mysteriën kunnen ontrafelen, tot grote ergernis van Ivy, die Tess zover mogelijk van de zaak probeert te houden, met onheilspellende gevolgen.

Verrassend en spannend

Ik ken Jennifer Lynn Barnes van het boek Nobody (wat gaat over mensen die onzichtbaar zijn), dat een spannend boek was maar bovenal een origineel concept had. Ik had goede hoop dat De Fixer op eenzelfde manier verrassend en spannend zou zijn.

En dat was het! Tess heeft als doel om haar vriendin te helpen, en zal daarvoor in de voetsporen van haar zus de Fixer moeten treden. Dat beroep vond ik leuk bedacht en ik werd erg nieuwsgierig naar wat zo iemand doet. Het werk dat een Fixer uitvoert ligt ergens tussen een privé detective en maffia figuur, die zich voornamelijk omringt met de elite. Dat vond ik origineel aan het boek, om de president en andere hoogwaardigheidsbekleders voorbij te zien komen, die de hulp van een Fixer nodig hebben.

Tess wil snel antwoorden om verder in het onderzoek naar de waarheid te komen, mede doordat ze onervaren is levert dat ietwat gevaarlijke situaties op die het verhaal erg spannend maken. Daarnaast weet Jennifer het voor elkaar te krijgen dat bij sommige mensen lange tijd onduidelijke is of zij aan de goede of kwade kant staan.

Personages om bij in de huid te kruipen

Als iets me in een boek trekt zijn het wel de personages: hoe realistischer en eigenzinniger, hoe leuker ik hen vind. Tess heeft een goed hart, is snel van stuk en een beetje roekeloos en dat werkt niet altijd in haar voordeel, maar ze zal niet snel bij de pakken gaan neerzitten. En dat maakt haar zo’n fijn personage.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de bijpersonages, zoals Bodie (de chauffeur van Ivy die eigenlijk haar rechterhand is), Vivvie, Asher, Ivy en Henry. Je leert hen kennen, begrijpt de soms aparte keuzes en voelt hun frustraties. Ik vind het altijd knap als het een auteur lukt om voor alle belangrijke personages een vorm van medeleven te creëren (zeker als het een bad guy betreft).

Heerlijke schrijfstijl

De gesprekken tussen Tess en de andere personages vond ik erg leuk. Tess kan namelijk erg droog en sarcastisch uit de hoek komen (maar diezelfde reacties krijgt ze dan ook weer terug). Het zijn soms net steekspellen waarbij ze elkaar snel lik-op-stuk geven. Heerlijk als je kunt grijnzen en lachen om een boek.

Het verhaal las vlot en had een verslavend werking. Ik wilde constant weten hoe het zou aflopen en elk hoofdstuk leek nog spannender te eindigen dan het vorige. En dan nog de onvoorziene wendingen die je niet ziet aankomen, omdat je je zo focust alle dingen die Tess ontdekt. Het verhaal is erg goed in elkaar gezet.

Conclusie: De fixer is een vlot boek dat een veel voorkomend onderwerp op een originele en spannende manier behandelt.

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij Van Goor in ruil voor een eerlijke recensie.

Titel: De fixer | Auteur: Jennifer Lynn Barnes | ISBN: 978 90 00 34483 3 | Aantal pagina’s: 291 | Datum van verschijnen: september 2015 | Uitgeverij: Van Goor 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.