Logo-youngadults-site

Recensie: ‘Zie me, hoor me’ van Martine Glaser

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
martine-glaser-zie-me-hoor-me-recensie-young-adults.nl-verkleind

martine-glaser-zie-me-hoor-me-recensie-young-adults.nl-verkleindZie me, hoor me is typisch zo’n boek dat je als lezer verschrikkelijk aan het twijfelen brengt. Is het hoofdpersonage nou echt gek aan het worden, of blijkt er iets anders aan de hand te zijn…?

Over het boek
De zeventienjarige Audrey leidt een heel normaal leven: ze is populair, heeft een knap vriendje en weet precies wat ze wil. Totdat ze opeens last krijgt van allerlei visioenen. Visioenen die zo echt en hevig zijn, dat ze er paniekaanvallen van krijgt. Haar vader en stiefmoeder weten niet wat ze met haar aan moeten en sturen haar naar een psycholoog. Maar komen Audreys problemen van binnen in haar hoofd – wat zou betekenen dat ze misschien wel schizofreen is – of is er toch iets anders aan de hand? Audreys psycholoog lijkt overtuigd te zijn van het laatste.

Zelf is Audrey daar echter niet zo zeker van. De beelden in haar hoofd worden steeds heftiger en zijn zo realistisch dat het net lijkt alsof Audrey af en toe zomaar in het leven van iemand anders stapt, namelijk in dat van het meisje Maite, dat ten tijde van de heksenjachten in Spaans Baskenland in handen is gevallen van de Spaanse inquisitie. Maar is Maites verhaal echt, of wordt Audrey door haar eigen hoofd in de maling genomen? Als haar vader begint te dreigen met psychiatrische klinieken en haar stiefmoeder over exorcisme begint, besluit Audrey dat het tijd wordt voor antwoorden. Maar daarvoor zal ze toch echt naar Spanje moeten…

Een duik in de Spaanse geschiedenis
Zie me, hoor me speelt zich zowel in het heden als in het Spanje van 1612 af, wat dit boek vooral voor geschiedenisfreaks als ik erg interessant maakt om te lezen. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten en komt daardoor ook ontzettend realistisch over. Martine Glaser weet een gedetailleerde en levensechte wereld te creëren, waar precies uit blijkt hoe het leven in elkaar zat in die tijd en hoe meedogenloos de Spaanse inquisitie precies was. Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind aan dit boek is dat het zich richt op de heksenvervolging in Spanje, waar ik zelf in elk geval een stuk minder over wist dan bijvoorbeeld over de heksenvervolgingen in Amerika.

Wel vond ik het einde van het verhaal een beetje onbevredigend. Het wordt namelijk nergens echt duidelijk waarom Audrey dit nu eigenlijk allemaal overkomt. Ja, ze vertoont wel enige gelijkenissen met Maite, maar zo zullen er vast nog meer mensen zijn, en waarom gebeurt het juist op dit moment? Wat mij betreft had hier dus nog wel iets meer aandacht aan besteed mogen worden, al laat de schrijfster zo ook veel ruimte over voor je eigen verbeelding.

Intrigerend verhaal dat erg lekker wegleest
In het begin vond ik Audrey een verschrikkelijk personage. Ze is verwend, egoïstisch en ontzettend oppervlakkig, met haar perfecte vriendje en haar perfecte leventje. Hoe meer haar leven door elkaar begint te lopen met dat van Maite, hoe meer verandering daar gelukkig in komt. Audrey maakt een flinke ontwikkeling door, en stukje bij beetje kom je als lezer steeds meer te weten over zowel haar leven als dat van de mysterieuze Maite. Audreys visioenen bouwen zich steeds verder op, waardoor de levens van Audrey en Maite steeds meer door elkaar gaan lopen en uiteindelijk zelfs helemaal met elkaar versmelten. De overige personages blijven helaas een beetje vlak, maar eigenlijk maakt dat niet zo veel uit, aangezien het hier vooral om de verhalen van Audrey en Maite gaat, en hun personages komen zeker wel tot leven.

Daar komt ook nog eens bij dat hoe meer de levens van Audrey en Maite met elkaar versmelten, hoe spannender het verhaal wordt. De hoofdstukken zijn kort, waardoor je als lezer echt van de ene gebeurtenis naar de andere schiet. Bovendien is het verhaal niet al te ingewikkeld en leest het erg lekker weg, waardoor ik er zelf echt doorheen gevlogen ben. Er blijven dan wel wat vragen over aan het eind, maar dat neemt niet weg dat Zie me, hoor me een intrigerend verhaal is dat erg lekker weg leest.

Conclusie: Zie me, hoor me is een spannend, niet al te ingewikkeld verhaal dat leest als een trein. Een aanrader voor iedereen die dol is op historische verhalen met een vleugje fantasie!

Waardering: 4/5 sterren

 

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Titel: Zie me, hoor me | Auteur: Martine Glaser | ISBN: 9789044823967 | Aantal pagina’s: 304 | Datum van verschijnen: maart 2015 | Uitgeverij: Clavis

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Alex Hoogendoorn

Alex Hoogendoorn

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.