Logo-youngadults-site

Column Jennefer Mellink: Manuscripta 2015 in Zwolle

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

MSA15 Manuscripta-Affiche 250Manuscripta is de traditionele opening van het nieuwe boekenseizoen. Dit jaar strijkt het jaarlijkse evenement neer in Zwolle. Voorheen vond Manuscripta jaarlijks plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Sinds 2014 heeft Manuscripta niet langer Amsterdam als vaste standplaats, maar is het een “reizend evenement” geworden. Na vorig jaar de stands uitgepakt te hebben in Utrecht (tijdens het Uitfeest), zal dit jaar Zwolle als podium dienen (tijdens het Stadsfestival). Op Manuscripta kun je zomaar je favoriete auteur tegen het lijf lopen, misschien zelfs een babbeltje maken en in de meeste gevallen nog een handtekening scoren ook.
Zelf ben ik jarenlang trouwe bezoeker geweest van Manuscripta in Amsterdam. Ik waande me daar altijd in een waar paradijs. Boeken, boeken, nog meer boeken en auteurs. Gewapend met het programmaboekje liep ik alle stands van uitgeverijen af en plande ik een tactische invulling voor deze dag om zoveel mogelijk activiteiten en lezingen bij te kunnen wonen om vervolgens, uren later, met tassen vol boeken het imposante erf met een grote glimlach op mijn gezicht te verlaten. Eén keer ben ik zelfs kernjurylid geweest voor de NS Publieksprijs. Dat was een leuke, bijzondere ervaring. Minder leuk was de papieren tas waar de zes kerntitels in zaten. Na een flinke regenbui, ging de bodem van de tas kapot en lagen mijn boeken op straat. Gelukkig kon ik mijn buit verdelen over de overige tassen met aankopen.

Maar dit jaar is alles anders. Naast het feit dat Manuscripta in de prachtige Hanzestad Zwolle ons met open armen zal ontvangen, sta ik dit keer zelf aan de andere kant van de stand. Niet alleen dat: ik ben ook ingepland voor een item over young adultboeken op het podium bij Boekhandel Westerhof samen met collega auteurs Jen Minkman en Martine Glaser. Met passende trots zullen wij onze nieuwe titels aan jullie presenteren, te weten Het boek van voorheen (Jen Minkman) uitgegeven bij Storm Publishers, Zie me hoor me (Martine Glaser) en mijn eigen Kwaad bloed (beide uitgegeven bij Clavis Uitgeverij). Ook zal er tijd zijn voor vragen uit het publiek en nadien zullen we, indien gewenst, onze boeken signeren.
Het is dus méér dan een droom die uitkomt voor mij. Ik heb niet alleen het voorrecht om vanachter een stand mijn eigen boeken te signeren, ik mag er ook nog eens op een podium met gedreven collega’s over praten. Want wat vind ik het fijn om mijn eigen enthousiasme voor lezen (en schrijven) op jullie over te brengen. En het leukste van alles is: jullie zijn ook zo enthousiast! En zo steken we elkaar aan. Na een dag als Manuscripta ga ik weer vol goede moed verder aan mijn derde young adultthriller, die overigens al behoorlijk vordert, maar daar ga ik bij de opening van het volgende boekenseizoen wel verder op in.
Graag geef ik nog een tip aan de bezoekers van Manuscripta. Vergeet namelijk vooral niet Boekhandel Waanders in de Broeren te bezoeken. Deze boekhandel is gevestigd in een kerk en is je bezoek meer dan waard. Verder kun je in Zwolle heerlijk langs het water wandelen, waar ook diverse activiteiten georganiseerd zullen worden. Je kunt zelfs een literaire boottocht maken en de stad vanaf het water bekijken. Zwolle is rijk aan cafés en restaurants, waar je heerlijk neer kunt strijken om je aankopen rustig te bekijken. Kortom: zaterdag 5 september aanstaande is Zwolle the place to be! Tot dan!

jennefer mellink-kwaad bloed-clavis

 

Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) is opgegroeid in Leusden. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende young adult thriller die lovend werd ontvangen. Haar tweede young adult thriller Kwaad Bloed verscheen in juni 2015. Momenteel werkt ze aan haar derde young adult thriller. Behalve als auteur werkt ze parttime als medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Alex Hoogendoorn

Alex Hoogendoorn

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.