Logo-youngadults-site

Overleven in een verschroeide wereld

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
de-schroeiproeven

Ended soon

de-schroeiproevenHet is alweer een tijdje geleden dat The Maze Runner in de bioscoop draaide en het gelijknamige boek (De Labyrintrenner) van James Dashner verscheen. Ondertussen duurt het niet lang meer totdat de verfilming van het tweede boek, De Schroeiproeven, in de bioscoop draait, wat natuurlijk het perfecte moment is om dit tweede deel ook eens te gaan lezen!
 
In De Labyrintrenner lukte het Thomas en zijn vrienden te ontsnappen uit het dodelijke labyrint waarin het groepje gevangen zat. Ze vingen een glimp op van de verschroeide buitenwereld, voordat ze in veiligheid werden gebracht door een groep onbekenden. Nu lijkt eindelijk hun leven weer een beetje tot rust te komen. De Laarders mogen slapen in gewone bedden, krijgen genoeg te eten, nemen een lekkere douche… Maar daar blijft het bij, want de experimenten van WICKED blijken nog lang niet voorbij te zijn. Integendeel: de Labyrintproeven waren nog maar het begin…
 
De Schroeiproeven
In De Labyrintrenner vingen we al een glimpje op van de verwoeste wereld buiten het labyrint en dat smaakte absoluut naar meer. Gelukkig voor ons (maar minder gelukkig voor de Laarders) speelt het volgende deel zich volledig af in die buitenwereld. De volgende fase van de experimenten van WICKED zijn namelijk de Schroeiproeven: het groepje Laarders krijgt de opdracht om binnen twee weken de Schroei over te steken, een stukje aarde dat door zonnevlammen is verschroeid en waar overleven nauwelijks mogelijk is. Aan de andere kant wacht het Toevluchtsoord, waar de overlevenden uit het labyrint weer veilig zullen zijn. Maar voordat ze daar aankomen, zullen ze eerst flink op de proef gesteld worden. En dat is nog niet eens het enige waarom ze graag de overkant zouden willen halen: WICKED heeft de tieners besmet met de Vuring, een verschrikkelijke ziekte die iedereen die eraan lijdt helemaal gek maakt. En in het Toevluchtsoord wacht het enige geneesmiddel…
 
Bizar en razend spannend
Zoals in het eerste deel van deze serie al bleek, heeft James Dashner er een handje van om behoorlijk vreemde dingen met zijn personages uit te halen, en daar gaat hij in De Schroeiproeven gewoon weer lekker mee verder. Van griezelige klodders gesmolten metaal die je hoofd eraf bijten tot doodenge bliksemstormen, de personages krijgen nauwelijks de tijd om bij de komen van de ene uitdaging, want de volgende staat alweer voor hun neus. De Schroeiproeven is één grote mindfuck en juist doordat de gebeurtenissen elkaar zo snel opvolgen en je nauwelijks antwoorden krijgt, blijft het boek verschrikkelijk spannend. 
 
Naar die antwoorden wordt je als lezer alleen wel steeds nieuwsgieriger. Gelukkig worden er wel een paar tipjes van de sluier opgelicht in dit tweede deel en wordt er steeds meer duidelijk over wat er nou precies aan de hand is, maar er blijven nog zo ontzettend veel raadsels en geheimen over dat je eigenlijk meteen door wilt lezen in het derde deel, dat gelukkig al een tijdje verschenen is. Want wat is nu eigenlijk het nut van die bizarre experimenten die de Laarders moeten ondergaan? En wat hebben Thomas en Teresa daarmee te maken? Hun geheugen mag dan wel gewist zijn, maar het is duidelijk dat ze meer te maken hebben met WICKED dan ze zich kunnen herinneren…
 
Personages
Tijdens het lezen van het vorige deel viel ik nog wel eens over het feit dat er niet zoveel aandacht werd besteed aan de gevoelens van de personages, maar in De Schroeiproeven had ik daar een stuk minder last van. James Dashner heeft de tijd genomen om zijn personages, en dan vooral Thomas, echt tot leven te laten komen, waardoor het absoluut niet moeilijk is om met ze mee te leven. Feit blijft wel dat het groepje Laarders behoorlijk groot is, waardoor we lang niet iedereen leren kennen en er redelijk wat naamloze slachtoffers vallen. Aan de ene kant is dat jammer want zo krijg je er als lezer niet veel van mee, maar aan de andere kant is het stiekem ook best wel fijn om niet iedere keer met een gebroken hart achter te blijven wanneer er een personage sterft (en dat gebeurt helaas regelmatig in deze serie).
 
Veel series hebben last van een dipje bij het tweede boek, maar dat is bij deze serie absoluut niet het geval. Integendeel: ik denk dat ik De Schroeiproeven zelfs nóg beter vond dan het eerste deel! De andere personages blijven nog steeds een beetje vlak, maar Thomas kwam in dit tweede deel echt tot leven. Bovendien zit het boek, net zoals het eerste deel, weer vol met spanning, actie en bizarre gebeurtenissen. Ik denk alleen niet dat ik nog langer kan wachten op al die antwoorden, dus het laatste deel in de trilogie, De Doodskuur, kan maar beter antwoord geven op al mijn vragen!
 
Ik geef De Schroeiproeven 4,5 sterren.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.