Logo-youngadults-site

Spannende wendingen in Het Examen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
144e54231d3 hetexamen

144e54231d3 hetexamenZoals heel veel lezers van de Test-trilogie, was ik heel benieuwd hoe het verhaal zou eindigen. Het kon eigenlijk nog alle kanten op. Het slotdeel stopte met een cliffhanger en ook de voorkant laat weten dat er een spannend stuk aan zit te komen door de ondertitel: “De klok tikt door…”. Wat de covers betreft, die vind ik erg mooi. Ze matchen heel goed, hebben een mooie metallic kleur en allemaal hebben ze zo’n gaaf embleem.

Beschrijving van het boek
Malencia Vale wil een einde maken aan het wrede systeem en de vuile spelletjes van de Test. De toekomst van het Verenigde Gemenebest hangt aan een zijden draadje. Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test. Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop. In dit derde en afsluitende deel van haar Test-trilogie weet Joelle Charbonneau de spanning tot grote hoogte te laten stijgen. Klaar of niet, het is examentijd… en het laatste examen is het ALLER GEVAARLIJKST.

Spannend
Het verhaal gaat ongeveer verder waar het was gebleven, er zit geen groot tijdsverschil tussen en het is eigenlijk gelijk spannend. De opstand begint verdere vormen aan te nemen en de rebellen willen in actie komen. Cia staat tussen twee vuren in en moet kiezen wie ze in de opstand volgt.  Eén ding staat voor haar vast en dat is dat de Test stopt. De president geeft haar een laatste test.

En tot dat moment vond ik het verhaal heel goed, spannend en aantrekkelijk. Maar de test die de president aan Cia oplegt vond ik ergens ver gezocht. Enerzijds past het precies in de lijn van de voorgaande testen, anderzijds klinkt het mij erg onlogisch (wat die test precies is, hou ik lekker voor me, ik zal geen spoiler geven 😉 ).

Groei personage
De keuze die Cia daarbij moet maken zorgt ervoor dat ze verandert, bepaalde aangeleerde normen en waarden zal ze aan de kant moeten schuiven. Dat vond ik jammer, want die maakten Cia juist zo’n leuk personage, herkenbaar ook en anders dan al die andere kandidaten die op de universiteit zitten. Ik denk dat je de situatie die zij moet doormaken ook als een soort groei moet zien, maar het was toch wel even wennen dat ze bepaalde dingen opeens losliet, terwijl die eerst zo belangrijk waren.

Onverwachte wendingen
Wanneer het einde nadert zitten er een aantal fijne wendingen in het verhaal, waar ik dol op ben! Vooral als je ze niet ziet aankomen en de situatie opeens een hele andere richting inslaat. Dat is trouwens een sterk punt aan de hele trilogie, er zitten veel momenten in die anders gaan dan je zou verwachten. Mensen blijken niet te zijn, zoals ze zich voordoen, maar ook situaties pakken anders uit. Heerlijk!

Ik vind dat ‘Het Examen’ een redelijk einde heeft van de trilogie. Er zijn nog wat losse eindjes en  een aantal wendingen kwamen zo uit het niets, dat ik ze nog niet helemaal begrijp – misschien heb ik iets te snel gelezen door de spanning en de acties die elkaar vlug opvolgden. Wel komen op de meeste vragen een antwoord, dus wat dat betreft is het wel een sterk einde. Ik denk dat wanneer ‘Het Examen’ nog een epiloog had gehad, het voor mij echt afgerond zou zijn.

De gehele trilogie vond ik leuk en spannend en ik hoop dat Joelle Charbonneau meer boeken zoals de Test gaat uitgeven.

Sterren: 3.5

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “Spannende wendingen in Het Examen

  1. Ik vond het einde inderdaad ook een klein beetje tegenvallen.. Het ging me allemaal veel te snel aan het eind.
    Maaaar, ook ik vond het een geweldige serie. =)

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.