Logo-youngadults-site

De YA leesclub over Rood als bloed van Salla Simukka

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

rood als bloedDe afgelopen maanden dook de young-adults.nl leesclub in het eerste deel van de Snow White-trilogie van Salla Simukka. Samen met Lumikki, wat Sneeuwwitje betekent in het Fins, moesten zij een mysterie oplossen… want wie heeft het gemunt op Elisa. En waar komt het gevonden geld vandaan? De YA leesclub weet het antwoord en de YA vip-readers hebben hun mening gegeven. Lees hieronder wat zij van Rood als Bloed van Salla Simukka vinden.

Over het boek
Het eerste deel van ‘de Sneeuwwitje-trilogie’.

Ontmoet Lumikki Andersson, een zeventienjarige studente die toevallig een witwasoperatie op haar middelbare school ontdekt. Vanaf dat moment volgt de ene onverwachte gebeurtenis op de andere, totdat ze vier dagen later terechtkomt op een gigantisch feest in een mysterieus herenhuis. En dat alles tijdens de koudste winter in decennia, terwijl niets zo rood kleurt op witte sneeuw als bloed.

Eerste indrukken
Bijna alle YA vip-readers delen dezelfde mening wat betreft de omslag en hun eerste indruk. Het ziet er spannend uit en het kleurgebruik: rood-wit-zwart, trekt zeker de aandacht. Daphne: “Het boek ziet er zó mooi uit! Als je het meisje op de cover aankijkt, houdt ze je blik vast. Ik vind over het algemeen altijd wel dat Clavis hele mooie boeken uitgeeft. De rode pagina’s maken het boek helemaal bijzonder.” Annabel had een iets andere mening. Ze vond de omslag toch wat simpel, maar “de flaptekst [is] wel heel interessant vooral het idee dat het een nieuwe vertelling van Sneeuwwitje zou zijn.” 

roodalsbloed

Lumikki – heldin of eenling?
Lumikki is een bijzonder meisje, maar door het gehele verhaal kom je niet veel over haar te weten. Ze blijft mysterieus. Sommige YA Vip-readers konden zich goed inleven in de hoofdpersoon, andere juist weer niet. Zo zegt Romy dat “Lumikki in veel aspecten niet erg veel op mij [lijkt], maar ik kan me altijd wel best goed inleven in een persoon. Het enige probleem was dat bij Rood als bloed ik niet veel te weten kreeg van het hoofdpersonage. Het maakte me wel benieuwd naar dat meisje.” Laura zegt hierover het volgende: “Hoofdpersoon Lumikki is een van mijn nieuwe favoriete boekheldinnen geworden. Ze heeft iets heel erg stoers als ze ontkomt aan het kwaad, maar tegelijkertijd heeft ze een gevoelige kant die ik erg mooi vind.” En voor Annabel kwam Lumikki over als een “eenling”.

Mooie en vlotte schrijfstijl
Over de schrijfstijl zijn de meeste YA Vip-lezers erg te spreken. Salla Simukka heeft een mooie, vlotte schrijfstijl en weet de spanning er goed in te houden. Zo zegt Janita: “Heel mooi en beeldend. Haast een beetje poëtisch.” Ook Jaike is positief: “Erg fijn. Lekker vlot geschreven daar houd ik wel van.” Het lukte Sannie echter niet “om heel diep in het boek te komen,” maar ze gaat wel het tweede en derde deel lezen met de YA Leesclub.

Waar is Sneeuwwitje…
Hoeveel deze trilogie de Snow White-trilogie wordt genoemd, is dit verhaal geen sprookje maar een lekker spannend verhaal. We vroegen de lezers wat ze hiervan vonden. Voor Renske was dit niet wat ze had verwacht: “Er waren een paar verwijzingen naar sneeuwwitje en een verkleedpartij, maar het eigenlijke sprookje kwam er niet in voor.” Janita vond het wel “Geweldig!” Ze zegt: Ik vond het heel origineel en het verhaal werd heel anders neergezet dan ik verwacht had, maar ik vond het verhaal supergoed geschreven.” Ook Romy was er wel over te spreken: “Tussendoor is er een Sneeuwwitje quote die ervoor zorgt dat je het verband tussen Sneeuwwitje en Lumikki meer ziet. De laatste zinnen […] zijn slim gedaan, een soort cliffhanger op de andere boeken van de trilogie.”

Voldoet Rood als Bloed aan de verwachtingen?
De meeste YA vip-readers zijn erg lovend over Rood als Bloed en raden dit boek ook aan bij andere lezers. Maar bij een aantal was de verwachting toch niet uitgekomen. Zo zegt Jantsje: “Ik had eerlijk gezegd een bovennatuurlijk boek in gedachten omdat het een ‘Sneeuwwitje’-trilogie is. Maar het was toch een aangename verrassing toen ik erin begon te lezen.” Maaike is een beetje twijfelachtig: “Wisselend. Ik vond het een leuk boek om te lezen. Maar misschien waren mijn verwachtingen wat te hoog ;).” Voor Jaike was het zelfs “beter dan dat ik verwacht had.” En Daphne “raad dit boek zeker aan. Het zit vol actie en spanning. Een groot pluspunt vind ik dat er nu een keertje GEEN liefde (naar een jongen) aan te pas kwam in dit boek, zoals je wel bij veel andere young adults ziet.”

Eindoordeel
Hierover zijn de meningen toch wel verdeeld, maar de meeste zijn positief. Dit maakt ook eigenlijk niet uit, iedereen heeft een andere smaak. Zo was Renske niet echt tevreden en “vond ik het niet erg om dit boek weg te leggen.” Maar ze gaat wel het tweede deel lezen, dus wie weet verandert haar mening over de volgende delen wel. Annabel staat hier lijnrecht tegenover: “Ik vond het een spannend boek dat boven mijn verwachting uitsteeg. Het was echt superspannend en ik had moeite om het weg te leggen.” Hoewel de meningen toch verdeeld zijn krijgt het eerste deel in de Snow White-trilogie toch een gezamenlijk eindoordeel van 4 dikke sterren! De volgende delen Wit als Sneeuw en Zwart als Ebbenhout, worden door dezelfde YA vip-lezers gelezen, dus wij zijn in ieder geval ontzettend benieuwd naar de meningen. 

Heb jij ook Rood als Bloed van Salla Simukka gelezen? We zijn heel erg benieuwd naar je mening!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.