Logo-youngadults-site

Een razendspannende duik in het verleden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ik besta niet vertelt de verhalen van de zestienjarige Marina en de twintigjarige Em. Marina leeft een heerlijk leven: ze heeft veel vriendinnen, is beste vrienden met de superslimme James (de leukste jongen ter wereld) en heeft maar weinig waar ze zich druk om hoeft te maken. Em daarentegen heeft niets. Ze zit gevangen in een koude cel en wordt elke dag hardhandig verhoord door iemand die ze zelf ‘de dokter’ noemt. Het enige houvast dat ze heeft, is een briefje dat ze heeft gevonden in haar cel met een boodschap erop in haar eigen handschrift, maar waar ze zich niets van kan herinneren: Je moet hem vermoorden. Alleen dan kan ze Marina redden…

Marina en Em hebben namelijk behoorlijk wat met elkaar gemeen: ze zijn een en dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst en is het meisje dat Marina zal worden als Em daar geen stokje voor steekt. Em zal er alles aan doen om Marina dat vreselijke lot te besparen, maar wat ze daarvoor moet doen is minstens net zo verschrikkelijk: ze zal terug in de tijd moeten reizen om haar beste vriend en grote liefde James te vermoorden, voordat hij iets uitvindt wat de wereld drastisch zou kunnen veranderen.

Spannend en meeslepend
Ik besta niet is een razendspannend boek, dat je meteen al vanaf het eerste hoofdstuk weet mee te slepen. Daarin leren we namelijk Em kennen, die samen met Finn, een oude vriend van James, gevangen is gezet. Het is niet moeilijk om met Em mee te leven, want ook al weet je op dat moment nog nauwelijks iets van haar, toch weet Cristin Terrill haar emoties erg geloofwaardig neer te zetten. Door het wisselende perspectief leren we ook Marina erg goed kennen, wiens verhaallijn absoluut niet minder spannend is dan die van haar toekomstige zelf. Stukje bij beetje kom je er zo achter wat Em is overkomen en wat Marina dus nog te wachten staat. Ik zal niet te veel verklappen van het verhaal, maar dankzij schietpartijen, ontsnappingen, achtervolgingen en creepy flashbacks is het erg moeilijk om dit boek nog weg te leggen.

Geloofwaardige (half)dystopie
Aangezien dit verhaal zich voor een groot deel in het heden afspeelt, kun je het eigenlijk geen dystopie noemen, maar toch zitten er behoorlijk wat dystopische trekjes in het boek. Em en Finn komen immers uit de toekomst, en ook al is het maar vier jaar in de toekomst, de wereld is toch behoorlijk veranderd. Iedereen wordt in de gaten gehouden, niemand mag meer vrij door Amerika reizen en er worden regelmatig aanslagen gepleegd, waarbij honderden doden vallen. Een behoorlijk geloofwaardige toekomst, aangezien hij erg dicht bij de wereld ligt zoals we die nu kennen. Wat dat betreft is Ik besta niet dus juist weer wél een dystopie te noemen, en een behoorlijk realistische ook.

Af en toe behoorlijk complex
Ik besta niet zit erg goed in elkaar, maar kan door de technische details van het tijdreizen af en toe nog behoorlijk ingewikkeld zijn. Zelf wil ik eigenlijk graag gewoon begrijpen wat ik precies lees, maar dat was in dit boek nog wel eens lastig. Technisch gezien zouden er namelijk honderden Ems en Marina’s rond kunnen lopen, aangezien de geschiedenis zich telkens maar weer herhaalt en Em ook al tientallen pogingen heeft gedaan de geschiedenis te veranderen (zonder dat de huidige Em zich daar iets van kan herinneren). Bovendien worden de verhaallijnen van Em en Marina ook nog eens afgewisseld met flashbacks van Em over haar eigen leven als de vroegere Marina (wat dus niet helemaal hetzelfde is als dat van de huidige Marina) en dat zorgt er toch wel eens voor dat Ik besta niet soms net even wat minder makkelijk te volgen is.

Toch zit Ik besta niet ongelooflijk goed in elkaar. De wisselende verhaallijnen zorgen ervoor dat je wel door móét lezen en de personages en de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt zijn erg geloofwaardig. De complexiteit kan af en toe de vaart een beetje uit het verhaal halen en nog een klein minpuntje is de Nederlandse cover, die ik persoonlijk toch een stuk minder mooi vind dan de originele cover. Afgezien daarvan zou ik dit boek echter absoluut aanraden aan iedereen die van spanning, tijdreizen en dystopische verhalen houdt. Ik besta niet krijgt van mij 4,5 ster.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.