Logo-youngadults-site

Het lied van IJs en Vuur. Game of Thrones

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
game of thrones 1

game of thrones 1Je bent om of nog niet. Maar het is zo goed als onmogelijk om niet van deze serie gehoord te hebben.
George R. Martin gaf het eerste boek al in 1996 uit, maar pas toen besloten werd er een tv serie van te maken begon het gekkenhuis echt. De boeken vlogen – en vliegen nog steeds – als warme broodjes de winkel uit. Inmiddels is het vierde seizoen alweer te zien en zijn de fans wereldwijd dolenthousiast.

Waar gaat het over?
Het hele verhaal speelt in Westeros, een enorm fictief rijk. De seizoenen zijn zo veranderd dat de zomer al jaren duurt, maar er wordt gevreesd dat de komende winter tientallen jaren zal gaan duren.
Zowel de boeken als de tv serie gaat over een aantal families die bijna allemaal niets anders willen dan de IJzeren troon en daarmee alle macht in het rijk. Toch zijn alle intriges aan het hof lang niet alles. Hoog in het koude noorden doet de Nachtwacht er alles aan om Wildlingen en Anderen weg te houden, terwijl in het zuiden een verloren prinses met haar draken een leger vormt om terug te keren.

De serie
Hoewel Het lied van IJs en Vuur (zoals de serie origineel eigenlijk heet) een echte fantasy serie is, is hij ook erg populair bij lezers en kijkers die helemaal niet zo van fantasy houden. Dit komt omdat George Martin erin slaagt om alles ontzettend geloofwaardig te houden. Zoals hij Westeros beschrijft, de mensen en zelfs de draken, moet je hem haast wel geloven. Het klopt allemaal precies.
De boeken zijn naar mijn idee wel voor de meer gevorderde lezer, dit omdat Martin een schrijfstijl heeft die behoorlijk wat concentratie vraagt. Er zijn een hoop personages, met allemaal hun eigen families, ideeën en afwisselende verhaallijnen.
Mocht je echter geen problemen hebben met boeken waarbij je een beetje op moet letten, dan zijn deze boeken echt een aanrader! Zelfs de meest slechte personages weet Martin zo neer te zetten dat je stiekem toch fan van ze wordt.
Waar een hoop mensen wat minder blij mee zijn is dat Martin geen enkel probleem heeft met het concept “kill your darlings”. Daar ga ik natuurlijk niets over verklappen, maar het houdt je wel op het puntje van je stoel.
Persoonlijk kan ik me ontzettend ergeren aan verfilmingen van boeken waarbij ze dingen weglaten of compleet veranderen, maar nu doen ze het een keer zoals het hoort en klopt de tv serie (bijna) helemaal met de boeken.

En wist je dat onze eigen Michiel Huisman en Carice van Houten meedoen? Ze komen pas wat later in de serie in beeld, maar Daario Naharis en Melisandre zijn erg indrukwekkend.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Kim

Kim

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.