Logo-youngadults-site

5 tips voor het schrijven van een kort verhaal of novelle

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
schrijftips

Elk verhaal heeft een begin, midden en eind. Maar het geheim van een succesvol kort verhaal of novelle is om iets unieks toe te voegen… iets dat de aandacht van de lezer trekt. Hoewel er geen harde feiten zijn voor het schrijven van een goed kort verhaal of novelle, hebben we wat tips die je hopelijk toch op weg kunnen helpen.

Identificeer de kern van je verhaal

Verken je motivaties, bepaal wat je wilt dat het verhaal met de lezer doet, houd dit vast als je kernboodschap die je wilt meegeven. Gezien het feit dat de meeste korte verhalen 3.500 worden of minder zijn en een novelle niet de dikte heeft van een boek van 300 pagina’s, moet je ervoor zorgen dat elke zin telt, elke zin moet iets toevoegen aan het verhaal. Als je teveel overbodige zinnen aan je verhaal toevoegt, of dingen schrijft die de lezer afleiden van de eigenlijke kern, word je verhaal er niet beter op. Schrap deze onnodige zinnen en schrijf alleen de dingen op die er echt toe doen. Zo zorg je dat je een sterk verhaal schrijft.  

Bekijk dingen anders

Experimenteer met het vertelperspectief van je kort verhaal. Een unieke, onverwachte stem kan de meest boeiende vertelling van een verhaal bieden. Wees voorzichtig dat je het verhaal niet weggeeft aan een personage dat niet veel betekent voor de verhaallijn, maar dat je een vertelperspectief gebruikt van een personage dat ook centraal staat in je verhaal. 

Een voorbeeld is het vertelperspectief in De Boekendief van Markus Zusak, waar de dood het verhaal vertelt.

Tegenstellingen trekken elkaar aan

Gebruik elementen in je verhaal die tegen het doel van het personage in gaan. Zo houd je de lezer geboeid en zorg je ervoor dat je niet vast komt te zitten in je verhaal. Je kan ook proberen om het doel van je verhaal vanuit een ongebruikelijke richting te benaderen. Dialoog, omgeving en karakterisering zijn alle onderdelen van een verhaal die zullen profiteren van een onverwachte wendig.

Een voorbeeld is wanneer Bella in Twilight naar de balletzaal gaat, waar James op haar wacht. De Cullens proberen haar juist te beschermen tegen James, maar omdat Bella denkt dat hij haar moeder vasthoudt, gaat ze erheen. Dit zorgt voor onverwachte wendingen in het plot.

Bedenk een goede titel

Dit kan een van de moeilijkste, maar meest belangrijkste onderdeel van het verhaal zijn. Hoe vind je inspiratie voor een goede titel? Hebben vrienden je verhaal gelezen en aangegeven welke woorden of passages hen zijn opgevallen? Dit soort fragmenten zouden weleens de perfecte titel kunnen bezitten. Probeer weg te blijven van titels met een of twee worden, maar zoek eens naar een korte zin die echt centraal staat in het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan de boeken “Het lot van Callie en Cayden” of “Een weeffout in onze sterren”, beide prachtige titels die meteen je interesse wekken.

Korter is beter

Weersta de drang om maar door en door te gaan. Gebruik je bijvoorbeeld een metafoor, houd het kort. Ga niet de metafoor uitleggen en er een alinea aan wijden. Dit leidt direct af van het verhaal en zal de lezer irriteren. Zeker als de lezer het niet meteen begrijpt en moet teruglezen. Houd het kort en bondig, zodat de schrijfstijl lekker wegleest.

Gebruik deze tips om je verhaal te verbeteren. Zo verhoog je de kans om hoger te scoren bij onze schrijfwedstrijden of elders gepubliceerd te worden. Succes met schrijven!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “5 tips voor het schrijven van een kort verhaal of novelle

  1. Goeie tips! Helemaal mee eens 😉 Vooral die van de tegenstellingen! Conflict maakt je verhaal!

  2. Ja he! Ik ook, maar had er gewoon geen tijd voor, omdat er best wat tijd in gaat zitten om het te schrijven. Ben zo blij dat ik nu van alles weer kan schrijven voor de site 😀

  3. Joepiedepoepie! Ik heb deze rubriek gemist. Het is terug! Niceheid. =)

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.